zabrinjavajuće stanje

Liječnica iz Čakovca upozorava: 'Čovjek je imao okupljanje za rođendan, a četiri dana poslije je umro'

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 18.11.2020 22:18
  • Objavljeno 18.11.2020 u 22:18
Renata Čulinović-Čaić

Renata Čulinović-Čaić

Izvor: Screenshot / Autor: RTL

U Županijskoj bolnici Čakovec je 98 pacijenta pozitivnih na Covid-19. Pozitivno je i 24 medicinskih djelatnika, a još 14 u samoizolaciji pa od sutra u čakovečku bolnicu u ispomoć stiže 11 medicinskih sestara.

Od testiranih 557, čak 273 je pozitivnih. Neće svi pozitivni potražiti pomoć u bolnici, ali dobar dio njih sigurno hoće.

''Situacija je ozbiljna jer mi pratimo u zadnja dva tjedna stopostotni porast broja pozitivnih pacijenata. Svaki dan u bolnicu primamo više pacijenata nego što ih otpuštamo, a problem je tim veći što primamo teške oblike bolesti i što dolazi sve više mlađih pacijenata koji zahtijevaju dugotrajno liječenje'', rekla je za RTL Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

''Linearni porast koji mi bilježimo nama radi problema, jer nam se gomila sve više i više pacijenata koji traže intenzivno liječenje. Ovog trenutka u bolnici imamo 98 pacijenata, a osigurano je za sada 102 kreveta'', upozorava Čulinović Čaić.

Napominje kako jest planiran i rezervni smještaj, i ona vjeruje da će i on ubrzo morati biti stavljen u funkciju. Liječničke udruge su na razini države prije 16 dana uputile dopis Vladi i javnosti, a prije dva dana su i lokalne udruge uputile i apel međimurskoj javnosti u kojima se traži da se striktno poštuju ranije predložene mjere, kao i stroga kontrola mjera. 

''Po potrebi, ako će biti ozbiljna situacija, zalažemo se i za kažnjavanje zbog nenošenja maski. Treba organizirati rad od kuće svima za koje je to moguće, srednjoškolci online nastavu, kontrolu u  trgovačkim centrima, u dućane postaviti zaštitare koji će brojati koliko kupaca ima, ograničenje obiteljskih okupljanja, jer prije neki dan je jedan gospodin imao okupljanje za rođendan, a četiri dana nakon toga je bio mrtav'', rekla je liječnica. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!