matija posavec

Međimurski župan najavio nove mjere: Brojke su velike jer puno testiramo. Protiv sam policijskog sata i lockdowna, ali imam dojam da smo sami!

14.11.2020 u 19:21

Bionic
Reading

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Međimurske županije od ponedjeljka se uvode nove epidemiološke mjere za područje te županije, a župan Matija Posavec objašnjava: 'Nije riječ o nikakvim drastičnim mjerama, bit će kao i u ostalim županijama'

'Riječ je o ograničavanju javnih okupljanja i od ponedjeljka se ograničava vrijeme ugostiteljskih objekata do 22 sata. Mi nismo iznenađeni našim brojkama, jer mi izuzetno puno i svakodnevno testiramo, od 0.4 do 0.5 posto stanovništva testiramo kako bi detektirali pozitivne osobe i spriječili udar na bolnički sustav. Naša testiranja su toliko velika, da objasnim - to je kao da Hrvatska dnevno testira 22000 ljudi.', rekao je međimurski župan Matija Posavec gostujući u RTL Danas.

Naglasio je kako je najveći problem što je Hrvatska cijelo ljeto bila otvorena, bila je turistička sezona, a mi smo na graničnom prostoru sa Slovenijom i Austrijom, a vidite što se tamo događa. Ističe kako je Međimurska županija najgušće naseljana hrvatska županija pa je u ovoj situaciji važno da virus ne dođe u zdravstvene ustanove.

'Mi u ovom trenutku imamo 3.6 posto pozitivnih liječnika, 3,4 posto pozitivnih medicinskih sestara te 98 pozitivnih korisnika domova za starije osobe', kazao je.

Posavec je rekao kako su u veljači nabavili 10 respiratora iz županijskog proračuna i sada još četiri te da rade neke nove sekundarne prostore za smještaj pozitivnih pacijenata. 

'No, problem je što imamo dojam da smo sami, nemamo pomoć države. Pripremili smo 120 bolnička kreveta, u ovom trenutku 81 pacijent je hospitalizira, a devet je na respiratoru. Situacija je izazovna, ali vjerujem da ćemo zahvaljujući našim liječnicima i odgovornim građanima izići iz situacije u kojoj jesmo', poručio je.

Također je naglasio: 'Ja sam protiv lockdowna i policijskog sata te ograničavanja bilo kakvog kretanja', poručio je župan.