brzi testovi

Međimurska županija počinje s brzim testovima, testirat će oko 2500 školaraca

17.11.2020 u 16:25

Bionic
Reading

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal osvrnula se na epidemiološku situaciju u toj županiji te najavila antigensko testiranje školske populacije

Payerl-Pal kaže kako je epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji i dalje ozbiljna, javlja N1.

"Uočavaju se neki trendovi zaustavljanja porasta, ali prekratko je to da bi se moglo sa sigurnošću tvrditi. Prati se sedmodnevna i 14-dnevna incidencija koja trenutno nešto stagnira, ali opet je potrebno pratiti to dalje da bi se moglo sigurno tvrditi da se radi o smanjenju broja novooboljelih", rekla je.

Osvrnula se i na to kako se najčešće prenosi virus.

"Raznolike su te mogućnosti. Svakako se bilježe obiteljski prijenosi u velikom broju. Naravno da je česti pozitivitet i u školskoj populaciji. Kod djece su to blage kliničke slike, gotovo možda i asimptomatski slučajevi, ali koji nažalost završavaju s pozitivnim prijenosom unutar obitelji. Isto tako smo zabilježili kod nekih okupljanja, to više u prethodnim periodima, sada je to sve manje i rjeđe s obzirom na preporučene mjere, ali isto bih izdvojila i sportske neke aktivnosti gdje se okuplja veći broj sportaša. To su uglavnom amaterska druženja i sportovi, ali isto su tako mjesto odakle kreću pozitivni slučajevi", kaže Payerl-Pal. 

Najavila je i antigenska testiranja u toj županiji. 

"Svi znamo iz medija da je Hrvatska nabavila veliku količinu tih testova i u dogovoru s HZJZ-om naša županija odnosno Zavod krenuo bi s njima u suradnji i provoditi to antigensko testiranje. Radi se o brzim testovima, koji nisu PCR testovi koji imaju neka svoja ograničenja. Posebno ograničenja u smislu njihove osjetljivosti pa se oni uglavnom preporučaju za aktivnu fazu bolesti jer u ostalim fazama mogu biti lažno negativni.

S obzirom na prethodno izrečeno mi smo se odlučili da bi provodili do testiranje u nekoliko škola u Međimurju - nekoliko osnovnih i nekoliko srednjih škola po kriteriju da se radi u jednoj školi na granici, da se radi i o mješovitoj populaciji na velikom broju putnika što je također jedan rizični moment kada se djeca skupljaju iz različitih dijelova i putuju do škole autobusom i natrag pa bi kroz to vidjeli situaciju u tim školama - hoćemo li detektirati kliconoštvo odnosno prisutnost tog virusa kod slabo simptomatske djece ili čak možda i kod onih koji nemaju neke simptome" pojasnila je. 

Testirano bi trebalo biti oko 2500 osoba, a sve bi se odvijalo u dogovoru sa školama idući tjedan. 

"Naravno da bi rezultati bili poznati odmah jer bi se ti testovi obrađivali odmah po uzimanju, tako da bi se brzo dobio uvid u situaciju u svakoj školi. Ako će biti mogućnosti, išli bi i u određene kolektive s većim brojem zaposlenika i isto tako provjerili kakvo je tamo kretanje virusa", kazala je Payerl-Pal. 

Nada se, kaže, da će im ta testiranja koristiti, ali kako će konkretnije zaključke moći donijeti po završetku tog testiranja.