bježi tko stigne

Kako je buknula korona na otoku: Na Braču se pojavio superširitelj?

08.05.2020 u 17:48

Bionic
Reading

Zasad nije potvrđeno tko je bio brački nulti pacijent, no razlog iznenadnog pojavljivanja žarišta ovakvog intenziteta može se objasniti dvama razlozima. Kako je tportalu neslužbeno objašnjeno, prvi razlog jest činjenica da su odjednom provedena testiranja velikog broja ljudi, pa su otkriveni i oni koji nisu imali simptome bolesti. I drugi, moguće je da se ovdje pojavio 'superširitelj'

'Da, liječnici su govorili o tom fenomenu poznatom i na svjetskoj razini - da postoje osobe sposobne prenijeti virus na višestruko veći broj osoba nego što je uobičajeno. Kod žene hospitalizirane ovog ponedjeljka, susjede navodnog nultog pacijenta, primijećeno je da je vrlo, vrlo infektivna', kazao je tportalov sugovornik koji je prisustvovao velikom sastanku stožera na Braču.

Kako je tportal već pisao u četvrtak, muškarac starije dobi zbog srčanih tegoba boravio je sredinom prošlog mjeseca u KBC-u Split, odakle je otpušten 18. travnja. Početkom ovog tjedna, pak, objavljeno je da je upravo na tom odjelu otkrivena prisutnost virusa kod jednog pacijenta, a naknadnim testiranjem kompletnog osoblja i pacijenata pozitivni su bili još jedan liječnik i medicinska sestra.

Otpušteni Bračanin vratio se na otok, gdje je primao posjete rodbine i prijatelja. U ponedjeljak je u bolnici završila njegova susjeda u osamdesetim godinama života, a svih dvadesetak preostalih inficiranih osoba na neki način mogu se povezati s njima.

Epicentar zaraze jest mjesto Nerežišća, gdje se nalazi osoba otpuštena s bolničkog liječenja u Splitu za koju se pretpostavlja da je nulti pacijent. No, ona je imala niz kontakata, pa su tijekom petka novozaraženi zabilježeni i u Pučišćima, Bolu i Supetru. Svi oni međusobno su na neki način povezani, a u većem broju slučajeva zaražene su cijele obitelji.

Nakon što su epidemiolozi u četvrtak uzeli četrdesetak briseva od kojih je većina bila pozitivna na koronavirus, posebno sanitetsko vozilo u subotu ponovno dolazi na Brač kako bi uzelo uzorke svih njihovih kontakata. Između ostalih i supetarske gradonačelnice Ivane Marković, koja je sama sebi odredila samoizolaciju.

  • +21
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Edvard Susak

Trajekt iz Supetra za Split u petak u 15.30 sati po prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci nije uspio primiti sve zainteresirane, te je na otoku ostalo dvadesetak automobila koji će pričekati iduće isplovljavanje u 20 sati. Brač neće u karantenu, no ondje se vraćaju strože mjere ograničenja kretanja, pa se pretpostavlja da su građani koji nemaju prebivalište na otoku iskoristili priliku za odlazak.

Pored njih, na kopno su se zaputili i građevinski radnici koji su na Braču proveli radni tjedan.

Policija je, kako je dojavljeno tportalu, na ukrcaju na trajekt provjeravala osobne dokumente svih putnika. Oni koji imaju bračku adresu, a istovremeno nemaju propusnicu, nisu mogli se mogli ukrcati.

Nakon sastanka bračkih načelnika s članovima Županijskog stožera civilne zaštite odlučeno je da će se od nacionalnog stožera službeno zatražiti da se ponovno uvedu propusnice za kretanje između općina, te da se na ovom otoku ne dogodi labavljenje mjera kao u ostatku države - nego da se, de facto, sve vrati na stanje prije 27. travnja i prvog vala popuštanja.

Za dolazak na otok i odlazak s njega dosad su bile potrebne propusnice koje je izdavao otočni stožer, pa će ta mjera i nadalje ostati na snazi.