presica stožera

Capak objasnio što se dogodilo na Braču i najavio: Otok bi mogao u karantenu

08.05.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije u četvrtak objavio je da je u Hrvatskoj 36 novih osoba zaraženo koronavirusom, a nijedna nije preminula. Ukupno je u Hrvatskoj 1161 oboljela osoba

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je 25 novooboljelih iz Splitsko-dalmatinske županije, od čega su 22 slučaja s Brača. Novo veće žarište zabilježeno je i u Osječko-baranjskoj županiji. Ministar je kazao da su zaraženi po županijama raspoređeni na sljedeći način: Splitsko-dalmatinska 25, Osječko-baranjska 5, Dubrovačko-neretvanska 3 te Koprivničko-križevačka, Šibensko-kninska i Brodsko-posavska po 1.

'Naša epidemija nije završila - i dalje moramo biti oprezni i pridržavati se socijalne distance i higijenskih pravila', upozorio je Beroš, istaknuvši da nas jedan pogrešan potez može vratiti na početak.

Kako sada stvari stoje, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, najizglednije je da je riječ o osobi koja se vratila iz bolnice, a koju su potom prijatelji i rodbina došli pozdraviti. Od 37 osoba koje su pozdravile Bračanina 22 su sada pozitivne.

Capak tvrdi da ovi slučajevi nemaju veze s popuštanjem mjera. Vjeruje da će brojka sutra biti mnogo manja.

Odgovarajući na pitanje o stanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a koja nakon situacije s probojem virusa u dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu ima eksploziju zaraženih na otoku Braču, Capak je kazao da se precizno još ne može govoriti o krivnji. 'Činjenica je ta da brojke u toj županiji jesu najgore, ali isto tako je riječ o županiji koja je poslije Zagreba najveća po broju stanovnika', naveo je Capak, dodavši da stoga rezultati ne čude u toj mjeri. Kazao je i da će dva epidemiologa otići na Brač kako bi pomogli i izvidjeli situaciju. Čim dobiju izvještaj s terena, precizno će dogovoriti mjere za taj otok.

Ministar Beroš kazao je da je tzv. nulti pacijent bio testiran i da je test pokazao da je bio negativan. 'No ova situacija, kao i druge, mogle su se izbjeći da su se ljudi pridržavali mjera fizičke distance. Da nije bilo toliko posjeta i bliskih kontakata, ne bismo imali ovakvu sliku', istaknuo je Beroš.

Također, Capak je kazao da postoji mogućnost da se Brač stavi u karantenu.

'Treba vidjeti je li moguća izolacija oboljelih i u kojim se sve mjestima pojavio virus. Ako može pomoći, odlučit ćemo se za karantenu', naveo je šef HZJZ-a.

Ministrica Vesna Bedeković govorila je o novim mjerama za domove za starije i nemoćne. Kako je kazala, i dalje je glavni naglasak zaštita zdravlja korisnika, i fizičkog i mentalnog.

'Bit će moguća dostava svih potrepština od članova obitelji, uz strogo poštivanje mjera i karantenu dostavljenih proizvoda', otkrila je Bedeković na koji će način mjere popustiti u domovima.

Odgovarajući na pitanje o propusnicama, Davor Božinović kazao je da, uzimajući u obzir trenutnu situaciju i nove slučajeve, situacija na jednom otoku ne bi trebala utjecati na ritam popuštanja. No danas nije donesena odluka o propusnicama te je upozorio da popuštanje ne znači opuštanje. Božinović je kazao da ne odustaju od liberalizacije sustava e-propusnica. 'Odluka će biti donesena za dan ili dva. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je danas drugačija, ali jedan slučaj ne bi trebao utjecati na ukupno stanje', kazao je Božinović.

Beroš je kazao da država razmišlja o nagrađivanju djelatnika koji su bili na prvoj crti borbe protiv Covida-19, pa i financijskom, poput Češke. Naravno, ta će odluka ovisiti o ekonomskim mogućnostima.