OD MAĐARSKE DO INDIJE

Svi se svađaju oko obuke Ukrajinaca, a hrvatski vojnici su u misijama diljem svijeta: Doznali smo čime se tamo bave

03.12.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Dok se lome koplja oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj te sudjelovanja hrvatskih vojnika u toj obuci, mnogi pripadnici Hrvatske vojske već niz godina sudjeluju u međunarodnim misijama diljem svijeta

Prema prijedlogu Vlade, o kojem se u Saboru tek treba glasati, pridruži li se Hrvatska misiji Europske unije koja uključuje obuku ukrajinskih vojnika, u njoj će sudjelovati do 80 hrvatskih vojnika i to neki u zapovjedništvu, a drugi će aktivno sudjelovati u samoj obuci.

Tih 80 hrvatskih vojnika neće biti najveći broj pripadnika HV-a koji se trenutno nalaze u nekoj misiji. Kako su nam potvrdili u MORH-u, u raznim međunarodnim operacijama i aktivnostima trenutno aktivno sudjeluje ukupno čak 242 pripadnika Oružanih snaga.

Uvjerljivo ih je najviše u raznim misijama NATO-a. Čak 148 pripadnika Oružanih snaga trenutno se nalazi u snagama KFOR-a na Kosovu. Radi se o 38. kontingentu koji je na Kosovo otišao prije desetak dana, kada su ih zbog narušenih odnosa između Vlade i Pantovčaka dva puta ispraćali - jednom ministar obrane Mario Banožić, a nekoliko sati kasnije i predsjednik Zoran Milanović.

U Poljskoj se nalaze četiri pripadnika Oružanih snaga u sklopu NATO-ve misije Ojačane prednje prisutnosti eFPBG – POL. Radi se o 10. kontingentu hrvatskih vojnika, a koji su prvi put otišli u Poljsku prije pet godina.

Tijekom ljeta prvi kontingent hrvatskih vojnika otišao je u Mađarsku kako bi sudjelovali u NATO-voj aktivnosti Ojačane budnosti eVABG – HUN. U susjednoj državi trenutno ih se nalazi 61, a i njih se dva puta ispraćalo. Prvo ih je pozdravio ministar Banožić 26. srpnja ove godine, a samo dan kasnije na ispraćaj je stigao predsjednik Zoran Milanović.

  • +8
Hrvatski vojnici na vježbama Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Sedam pripadnika Oružanih snaga nalazi se u Iraku u sklopu NATO-ve misije NMI. Radi se o obučnoj misiji koja je uspostavljena 2019., a u Iraku se trenutno nalazi 8. kontingent hrvatskih vojnika. Hrvatski časnici i dočasnici u toj misiji obnašaju dužnosti savjetnika, obučavatelja i mentora te potporne dužnosti.

Protuminski ronioci Flote Hrvatske ratne mornarice nalaze se u NATO-voj misiji Stalne NATO-ve skupine protuminskih snaga 2 u Italiji. Radi se o 5. kontingentu s četiri pripadnika Hrvatske vojske. NATO-vi brodovi koji sudjeluju u sklopu ove misije u kolovozu su posjetili HRM i Dubrovnik.

Osim u NATO-vim aktivnostima, pripadnici Hrvatske vojske aktivni su u UN-ovim operacijama potpore miru. Tako se u operaciji potpore miru u Indiji i Pakistanu - UNMOGIP trenutno nalazi devet pripadnika HV-a, u operaciji MINURSO u Zapadnoj Sahari nalazi se pet pripadnika dok je jedan pripadnik Oružanih snaga u UN-ovoj mirovnoj operaciji u Libanonu.

Hrvatska vojska aktivna je u i operacijama potpore miru Europske unije. Jedan pripadnik nalazi se u zapovjedništvu operacije EU NAVFOR Somalija – ATALANTA u Roti u Španjolskoj. Radi se o misiji Unije usmjerenoj protiv piratstva u somalijskim vodama te osiguranju neometane plovidbe na tom području.

  • +4
Hrvatski vojnici na obuci za misije Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Jedan pripadnik nalazi se u zapovjedništvu europske misije EU NAVFOR MED – IRINI u Rimu. Radi se o misiji EU-a usmjerenoj na provedbu UN-ova embarga na oružje upotrebom zračnih, satelitskih i pomorskih resursa uz obale Libije. No ona također obuhvaća prikupljanje i praćenje informacija o nezakonitom izvozu nafte, sirove nafte i rafiniranih naftnih derivata iz Libije, osposobljavanje libijske obalne straže i mornarice te sprečavanje mreža za krijumčarenje ljudi i za trgovinu ljudima.

Uz sve to, u Operaciji Inherent Resolve (OIR) koalicijskih snaga u Iraku sudjeluje jedan pripadnik OSRH.

Predloženo sudjelovanje u obuci ukrajinskih vojnika nije novost za pripadnike HV-a koji se nalaze u međunarodnim misijama. Tako su hrvatski vojnici, prisjetimo se, godinama sudjelovali i u obuci lokalnih snaga u Afganistanu, a s jedinicama koje su obučavali odlazili su i u krizna područja. U studenom 2006. zabilježeno je i prvo ranjavanje hrvatskog vojnika u toj misiji, a riječ je bila o skupniku Goranu Špeharu koji je bio lakše ranjen kada se s postrojbom koju je obučavao našao u borbi s talibanskim pobunjenicima u pokrajini Kandahar na jugu zemlje.

U MORH-u su nam pojasnili čime se sve hrvatski vojnici bave u misijama, prije svega usmjerenima na izgradnju i očuvanje mira. 'Riječ je, između ostalog, o potpori lokalnim i međunarodnim organizacijama koje djeluju na određenom području, savjetničkim i stožernim pozicijama u zapovjedništvima, zajedničkim aktivnostima, obuci i uvježbavanju s partnerima i saveznicima u pojedinim aktivnostima, poslovima vojnih promatrača čije su uloge ophodnja i nadzor prekida neprijateljstava, poštivanja prekida vatre između sukobljenih strana i sl. Sudjelovanjem u međunarodnim operacijama, misijama i aktivnostima pripadnici Oružanih snaga RH doprinose očuvanju globalnog mira i sigurnosti te na taj način provode ustavnu misiju i zadaću doprinosa međunarodnoj sigurnosti', poručuju za tportal iz MORH-a.