SASTANAK U GAJEVOJ

Agonija se nastavlja: Nema nagodbe DORH-a i jedinog preživjelog vatrogasca iz kornatske tragedije

08.03.2019 u 09:25

Bionic
Reading

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije Frane Lučić u petak je, u pratnji odvjetnika, proveo sat vremena u sjedištu Državnog odvjetništva (DORH) gdje nisu postigli nagodbu oko naknade štete. 'Razgovori su u tijeku i dobro je razgovarati', izjavio je Lučićev odvjetnik Šime Savić nakon sastanka u sjedištu DORH-a u Gajevoj ulici, ne priopćivši pritom detalje razgovora vezane uz nagodbu

Lučić je početkom veljače djelomično dobio spor radi naknade štete protiv grada Šibenika i Republike Hrvatske koji su mu prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

No, Državno odvjetništvo na tu je presudu uložilo žalbu zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je 28. veljače kako očekuje da bi se za tjedan - dva mogao postići dogovor oko nagodbe s Franom Lučićem. I Vlada je ranije potvrdila da će Državno odvjetništvo pokušati postići pravičnu nagodbu s Lučićem.

  • +11
Dražen Bošnjaković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nepravomoćnu presudu Lučić je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

'Očekujem sve pozitivno'

'Očekujem sve pozitivno', kazao je njegov odvjetnik prije nego su ušli u zgradu DORH-a na sastanak s državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem, objavila je novinarka Nove TV Josipa Krajinović na Twitteru.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog 'bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi'.

Zbog toga su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda.

Premijer Plenković nedavno je u Gospiću izjavio da je o toj žalbi razgovarao s ministrom pravosuđa Bošnjakovićem i da želi postizanje pravične nagodbe i zadovoljštine.

  • +27
Kornatska tragedija: Mimohod sjećanja u Tisnom Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

'Kao Vlada ćemo razgovarati s Državnim odvjetništvom i smatramo da bi u ovoj situaciji gospodina Lučića najbolje bilo da dođe do pravične nagodbe, da on dobije zadovoljštinu, a država pokaže odgovornost i zrelost', izjavio je premijer u Gospiću.