SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Dan odluke: Hoće li Boras predati rektorsko žezlo Bakiću

Damir Boras i Damir Bakić

Damir Boras i Damir Bakić

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: N. Bučević/tportal

B ili B, Boras ili Bakić, stari rektor opterećen skandalima i osoba koja je transparentnost na Sveučilištu u Zagrebu svela na nulu ili novi rektor Bakić, koji najavljuje nov vjetar i otvorenost prema javnosti? Odgovor na ova pitanja dobit ćemo u petak, kada se na sjednici Senata bira novi rektor ove najvažnije akademske institucije u Hrvatskoj

Izbor novog rektora kojem će početi mandat početkom jeseni obilježen je mnogim skandalima dosadašnjeg rektora Damira Borasa, a neposredno prije izbora održan je i prosvjed. Boras je u svom četverogodišnjem mandatu, koji je započeo pompoznom svečanošću, napravio gotovo sve da javnost, prvenstveno studente, okrene protiv sebe.

Popis spornih poteza je podugačak: nezakonita transformacija Hrvatskih studija, sporna imenovanja, tužbe protiv novinara, ali i prva tužba jednog rektora protiv jednog studenta u hrvatskoj povijesti.

>>Afere mu ne mogu ništa: Tko je čovjek koji drma Sveučilištem u Zagrebu

Nakon misteriozne provale u prostorije studentskih udruga na Hrvatskim studijima (HS) Luka Kovač indirektno je kazao kako se radi o mogućem pritisku uprave Hrvatskih studija i Sveučilišta. Zbog povrede časti Sveučilišta Boras je od njega tražio 20 tisuća kuna, no pod pritiskom javnosti povukao je tužbu.

  • +5
  • +2

Studenti Hrvatskih studija prosvjeduju protiv pretvaranja njihovog fakulteta u odjel

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Da mu nije previše stalo do 'uvažavanja različitosti u gledištima i interesima sastavnica Sveučilišta', u što se kleo prilikom imenovanja, dokazao je početkom 2017., kada je studentima Hrvatskih studija koji su se okupili prosvjedujući ispred Sveučilišta zabranjen ulaz u dvorište zgrade. Da ne bi bilo problema, pozvan je i kordon interventne policije koja je čuvala zgradu i rektora od mirnih studentskih prosvjeda.

  • +26
  • +23

Damir Boras

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Slična, makar ne toliko upečatljiva scena odigrala se i 2016. Tada je studentima Filozofskog također zabranjen ulaz u dvorište Sveučilišta. Kakav je program za svoj drugi mandat ponudio Boras, nismo mogli doznati jer je onemogućio novinarima prisutnost na sjednici Senata iako je 17 medijskih redakcija poslalo apel za time, a taj apel podržala je i resorna ministrica Blaženka Divjak.

Pojedini članovi Senata Borasovu su odluku ocijenili kao presedan.

>>On se jedini usudio suprotstaviti Borasu, a sad bi mu mogao oteti i fotelju

S druge strane, ima protukandidata koji je ljubimac medija, no ne nužno i svih 70 članova Senata. Damir Bakić, profesor na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, od početka se zalaže za otvorenost, a rektora Borasa često je na sjednicama Senata bombardirao, za njega, neugodnim pitanjima.

Damir Bakić

Damir Bakić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Među njima je i priznanje statusa redovitih profesora u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu bez odgovarajuće potvrde Senata dvojici profesora, a potom je upozorio Borasa da je Hrvatske studije suprotno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju transformirao u sveučilišni odjel. Postavio mu je i pitanja vezana uz sporna zapošljavanja.

'Moja motivacija je direktno povezana sa željom da se pomogne tome da se Sveučilište otvori, da se pomakne u reafirmaciji svih procesa donošenja odluka i da se umjesto bavljenja generiranim problemima okrene snažnijem razvoju', kazao je Bakić za tportal kada je odlučio ući u utrku za rektorsko žezlo.

Tko će biti 84. rektor zagrebačkog Sveučilišta i hoće li početkom jeseni, kada novi rektor stupa na dužnost, Damir Boras ponovno plakati od sreće, kao što je to činio prilikom inauguracije u listopadu 2014., ili će žezlo predati Bakiću, doznat ćemo u petak, kada članovi Senata biraju između ova dva kandidata.

  • +18
  • +15

Povorka povodom inauguracije Damira Borasa, novog rektora Sveučilišta u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!