SVEUČILIŠTE MORA BOLJE

Prosvjednici pozvali Senat da ne izabere Borasa

22.02.2018 u 20:21

Bionic
Reading

Sudionici prosvjeda "Sveučilište mora bolje!", održanog u četvrtak navečer u Zagrebu u povodu sutrašnjeg izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu, pozvali su članove Senata Sveučilišta da ispitaju svoju savjest prije izbora "kako se ne dogodio još jedan Boras".

Mandat rektora Damira Borasa kazali su prosvjednici, obilježile su brojne afere poput zaštite plagijatora, tužbe protiv studenata, nekontroliranog trošenje sredstava, opravdavanja nezakonitih postupaka autonomijom Sveučilišta, otpuštanja kritički raspoloženih profesora i primanja poslušnika, itd.

U središtu Zagreba, na prostoru između zgade Sveučilišta i HNK-a, prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Sveučilište u Zagrebu – rektor u Petrinji", "K plus sveučilište", "nećemo tužbe, Borasa i družbe", "autonomija ≠ autokracija" i druge. Unatoč hladnom vremenu, vladalo je veselo raspoloženje, kojem su doprinio i sastav "Zli bubnjari".

Profesor s Filozofskog fakulteta Nenad Ivić kazao je da sveučilište postoji kako bi učilo ljude misliti i kad nauče misliti da postanu građani republike. Ovo Sveučilište četiri godine nije republika nego oligarhija i zato je pitanje može li ono bolje? Misao na ovom Sveučilištu vene, a vlast na njemu ne prati mlade nego je stara i nemoćna, i jedinu moć koju ima je moć za vlastiti opstanak, kazao je Ivić.

Akademik Vlatko Silobrčić kazao je da kratkoročno treba tražiti da se promijeni sastav izbornog obora na Sveučilištu u koji su izabrani sa fakulteta koji su podržali Borasa, a da uđu članovi fakulteta koji se nisu opredijeli, "tako da sutra ne odlučuju oni koji su već odlučili".

>>> Afere mu ne mogu ništa: Tko je čovjek koji drma Sveučilištem u Zagrebu

Dugoročno, treba promijeniti način izbora rektora u zakonu. U svijetu to obične ide u obliku imenovanja inozemnih stručnjaka sa zadatkom da pronađu pogodnu osobu koja je dovoljno stručna i moralna i za rektora i ne vidim drugog kozmetičkog poboljšanja, kazao je.

Josip Miličević iz Mreža mladih Hrvatske kazao je da će sutra izbor rektora kazati mladima koliko oni vrijede u njihovim očima, jer mladi traže otvorenost i sudjelovanje, a dosadašnja uprava je radila suprotno.

Studentica Dorotea Šušak kazala je: "Ovo je naše Sveučilište i naša je dužnost ne dopustiti njegovu degradaciju ili privatnu zloupotrebu. Ovdje smo jer smo svjesni prijelomnosti trenutka i naša je dužnost biti korektiv onih koje ga godinama vode u propast".

  • +18
Prosvjed protiv rektora Damira Borasa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nećemo Sveučilište koje osim akademske etike i časti propagira plagiranje pa čak i formalno osnovane tvrtke koje djeluju u korist plagiranja seminarskih i diplomskih radova, pa čak i doktorskih radnji, kazala je Šušak i dodala: "Nećemo Sveučilište čija uprava ne mari za socijalni status i izrabljivanje studenata, raspodjele stipendija i za domski smještaj koji se danas preprodaje".

Profesor s Hrvatskih studija Tomislav Janović odbacio je tvrdnje izrečene u javnosti da je večerašnji prosvjed ideološki. Ovo nije ideološki prosvjed jer kršenja zakona i statuta, klijentelizam i korupcija, upotreba dvostrukih mjerila, nemaju ideologije, kazao je.

  • +26
Damir Boras Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Prozvao je članove Senata da sveučilište na kojem postoje kolege koji su isključeni iz procesa donošenja odluka nije dobro sveučilište. Nezadovoljstvo stanjem na Sveučilištu nije nastalo jučer i neće završiti sutra. Ono nije samo izraz aktualnih frustracija već i odraz brige za javno dobro kvalitetom usluga koju plaćaju porezni obveznici, a ta briga nema rok trajanja, kazao je.

Roditelji i studenti, ovo je vaša Sveučilište i vama ne bi trebalo biti svejedno tko i kako njime upravlja, čak i ako ste već kupili karte za Njemačku, zaključio je Janović.