SVEUČILIŠTE u zagrebu

On se jedini usudio suprotstaviti Borasu, a sad bi mu mogao oteti i fotelju

28.11.2017 u 18:52

Bionic
Reading

Rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu početkom sljedeće godine istječe četverogodišnji mandat. Aktualni rektor ide po još jedan, a za protukandidata imat će Damira Bakića, profesora na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji se kao član Senata Sveučilišta do sada nije libio postavljati neugodna pitanja Borasu

Do 19. prosinca profesori Sveučilišta u Zagrebu mogu predati svoje kandidature za rektorsku poziciju, a pritom moraju imati podršku najmanje tri fakulteta ili jednog vijeća pojedinog znanstvenog područja. Svoj program moraju predati na najviše 30 stranica.

A pisanjem programa se upravo bavi Borasov protukandidat Damir Bakić, redoviti profesor na zagrebačkom PMF-u.

'Mogu potvrditi da sam odlučio biti kandidat iako se to u stvarnosti zove predloženik za kandidata jer kandidaturu ističu vijeća područja. Oni koji imaju želju kandidirati se podnesu svoje programe vijećima područja i tim putem formalno ističu kandidaturu. Računam na podršku svog fakulteta i Vijeće prirodoslovnog područja', kazao je Bakić za tportal.

On na sjednicama Senata nije sjedio poput fikusa, već je propitivao sve odluke i zaključke u želji da unaprijedi Sveučilište.

'Moja motivacija je direktno povezana sa željom da se pomogne tome da se Sveučilište otvori, da se pomakne u reafirmaciji svih procesa donošenja odluka i da se umjesto bavljenja generiranim problemima okrene snažnijem razvoju', kaže nam Bakić i poručuje da je svima jasno da smo stagnirali u tri godine Borasova mandata.

  • +18
Povorka povodom inauguracije Damira Borasa, novog rektora Sveučilišta u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bakić je inače član Senata Sveučilišta, koje broji 70 članova, te je u proteklom periodu svjedočio svim raspravama i odlukama koje su donesene na tom tijelu.

Zauzima se za veću transparentnost na Sveučilištu, čiji manjak mnogi zamjeraju Borasu. Tako je aktualni rektor ranije donio i odluku da mu se članovi Senata, umjesto diskusije, moraju sa svojim pitanjima pisano obratiti. Bakić ga je poslušao i u rujnu poslao niz, po Borasa, neugodnih pitanja.

Među njima je i priznanje statusa redovitih profesora u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu bez odgovarajuće potvrde Senata dvojici profesora, a potom je upozorio Borasa da je Hrvatske studije suprotno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju transformirao u sveučilišni odjel. Postavio mu je pitanja i vezana za sporna zapošljavanja.

Različiti svjetonazori

Imenjake Borasa i Bakića razdvaja i svjetonazor. Dok Borasa možemo svrstati među tradicionaliste, s obzirom na to da je pripadnik Starokatoličke crkve te član Družbe Braće hrvatskog zmaja, Bakić s druge strane pripada više liberalnom aktivističkom zagrebačkom krugu. Tako je prije prošlih lokalnih izbora otvoreno podržao platformu Zagreb je naš 'zato što ona okuplja ljude koji razumiju i prakticiraju autentični građanski i kvartovski aktivizam'.

Sa suprugom Nevenkom Trumbetaš Bakić, koja je profesorica matematike u XVI. gimnaziji, sudjelovao je u građanskoj inicijativi Čuvamo naš park, koja se žestoko usprotivila izgradnji crkve u parku na Savici.

Sa znanstvenikom Ivanom Đikićem i Vesnicom Garašić bio je pokretač peticije Stop plagiranju u Hrvatskoj kao reakciji na optužbe o plagiranju tadašnjeg ministra znanosti Pave Barišića.

  • +2
Đikić, Garašić i Bakić na konferenciji za medije Stop plagiranju u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

U svojoj biografiji navodi kako je rođen u Sisku, a studij matematike upisao je 1976. Nakon studija ostao je na matičnom fakultetu, na kojem radi i danas.

U slobodno vrijeme čita i igra stolni tenis, a svojedobno je pisao i blog. Brat mu je Nenad Bakić, poduzetnik i investitor, koji je od travnja savjetnik Kolinde Grabar Kitarović za digitalnu transformaciju i STEM.