'KRIVA PERCEPCIJA'

Velika pobjeda studenata: Boras vraća kvote za filozofiju na Hrvatskim studijima

27.03.2017 u 20:31

Bionic
Reading

Zagrebački rektor Damir Boras predložio je vraćanje upisnih kvota za 15 studenata na filozofiju na Hrvatskim studijima. Za Novu TV rektor Boras izjavio je kako je iznio takav prijedlog jer se, kaže, stvorila pogrešna percepcija u javnosti da sveučilište želi ukinuti Hrvatske studije. Odluku još mora potvrditi i Senat sveučilišta

Na Hrvatskim studijima studenti već šesti dan blokiraju nastavu, a profesori spremaju štrajk. Rektor za Dnevnik Nove TV poručuje kako razloga za štrajk nema.

'Nije došlo do pogreške, to je bila dobra odluka. Došlo je do krive percepcije. Senat ima pravo, da, i takvih je stotinu odluka donosio', istaknuo je rektor Boras.

Boras je na kraju poručio da će Senat sigurno prihvatiti njegov prijedlog. 'Naravno da hoće', rekao je.

Portal Srednja.hr izvijestio je u ponedjeljak da je održana druga sjednica privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a na kojoj je odlučeno da se kvote za filozofiju vraćaju na 15 mjesta, prema prijedlogu užeg Rektorskog kolegija. Sjednici ZNV-a prisustvovali su rektor Boras i prorektor Ante Čović koji su i predložili vraćanje kvote.

Poslijepodne se nastavila blokada nastave u svim dvoranama u kojima se trebala održati po rasporedu, a profesori su uglavnom studentima izlazili u susret i prekinuli predavanja uslijed blokade.

Jure Zovko: Od tri odsjeka za filozofiju, najbolji je onaj na Hrvatskim studijima

Profesor Jure Zovko s Odjela za filozofiju zadarskog Sveučilišta održao je predavanje za studente Hrvatskih studija o povijesti odnosa na toj instituciji te o sadašnjim događanjima. Pritom je istaknuo da su Hrvatski studiji nastali kao odgovor na duboko ideologizirane društveno-humanističke znanosti, a HS je odigrao važnu ulogu jer je pridonio liberalizaciji znanosti i obrazovanja.

Osvrnuo se i na 2000. godinu, kada je Senat pokušao ukinuti upisne kvote za povijest, novinarstvo i psihologiju. Tada su Studiji, po Zovkovim riječima, proveli građanski neposluh, ali na demokratski način. Dodao je da i sada studenti trebaju biti ustrajni, izvještava Srednja.hr.

'Ne dajte se, budite ponosni! Sveučilište nije samo rektorat, Sveučilište su i vaši profesori, Sveučilište ste vi', rekao je Zovko.

Na pitanje studenata zašto se ukida filozofija na Hrvatskim studijima rekao je kako je to izvan domene zdravog razuma.

'Objektivno, to je pitanje za Vrapče. Jadna je država koja ukida filozofiju, disciplinu koja pomaže pri donošenju prudentnih, pametnih odluka. Budimo iskreni, od tri odsjeka za filozofiju na Sveučilištu u Zagrebu, najbolju edukaciju možete dobiti na Hrvatskim studijima', zaključio je Zovko kao jedan od osnivača HS-a.