MEGA ŠVERC KOKAINA

Aničić: Ucjenjivali su me dominikanski ulagači

21.05.2013 u 20:47

Bionic
Reading

Miroslav Aničić, glavi osumnjičenik za krijumčarenje kokaina koji je s Kariba prevožen u Europu, u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da ga je skupina dominikanskih ulagača prisilila da za njih, privatnim zrakoplovima, iz jedne u drugu državu prenosi velike količine gotovog novca

U detaljnoj obrani Aničić je kazao da je ga je grupa ulagača iz Dominikanske Republike smatrala odgovornim za gubitak četiri milijuna kandskih dolara dok je u Torontu radio u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi. Kako bi ga natjerali na prljave poslove Dominikanci su ga navodno oteli, prijetili mu ubojstvom djeteta i žene, kazao je Aničić.

Ustvrdio je i da David Molina, njegov suoptuženik za krijumčarenje kokaina, nije kriminalac već poslovni čovjek koji godinama živi na Floridi te da mu je neobično da ga hrvatske vlasti nisu mogle pronaći.

Aničić je ranije, kao i ostali optuženici kazao da se ne osjeća krivim za ništa što mu se stavlja na teret. Njegova je obrana, pak, tvrdila da je optužnica proizašla iz međunarodne policijske akcije 'Spider web' (Paukova mreža) nedorečena, iako se navodni pokretač krijumčarskog lanca na optuženičkoj klupi našao nakon što je u njegovu automobilu u Austriji pronađeno više od 100 kilograma 'bijelog praha'.

USKOK, međutim, tvrdi da su se optuženici pod Aničićevim vodstvom okupili u 'dobro organiziranu kriminalnu skupinu' koja je unajmljenim zrakoplovima s Kariba uspjela u Europu dopremiti gotovo 180 kilograma kokaina.

S kolumbijskim partnerima Aničićeva je skupina, tvrde u USKOK-u, planirala prokrijumčariti još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. No, dogovor nije realiziran zbog policijske akcije tijekom koje su, u travnju prošle godine, Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhićeni u Austriji s mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova 'prethodnica'.

Suđenje se obranama optuženika nastavlja u četvrtak.