Međugalaktički vatromet

Znanstvenici upozoravaju: U sudaru naše i susjedne galaksije nastat će crna rupa

14.01.2019 u 11:19

Bionic
Reading

Nova mjerenja pokazuju da je Veliki Magellanov oblak svo vrijeme skrivala veliku tajnu i da ima mnogo veću masu nego što se mislilo. To znači da gubi energiju, što će ga potaknuti da se sudari s Mliječnim putem, otkrili su britanski astronomi

Dok astronomi procjenjuju da će se Andromeda s našom galaksijom sudariti za otprilike osam milijardi godina, jedan bi se intergalaktički sudar mogao dogoditi i puno prije.

Veliki Magellanov oblak katastrofalno će se sudariti s Mliječnim putem unutar sljedeće dvije milijarde godina, piše u mjesečnom izvještaju koji redovito objavljuje britansko Kraljevsko astronomsko društvo. Posljedice ovog sraza bit će u najblažu ruku veličanstvene, a u najgorem slučaju strašne.

Galaktički sudar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Oko naše galaksije kruže manje, satelitske galaksije i taj njihov ples može neometano trajati milijarde godina. Ponekad, one mogu skrenuti prema Miječnoj stazi, sudariti se njom i nestati u većoj galaksiji.

A mislilo se da će tiho orbitirati

Veliki Magellanov oblak prilično je nova pojava u orbiti Mliječnog puta. U naš kutak svemira ušetao je prije otprilike 1,5 milijardi godina. Sada je to najsvjetlija satelitska galaksija koju imamo, udaljena 163.000 svjetlosnih godina od Mliječnog puta. Znanstvenici su sve do nedavna mislili kako će tiho orbitirati, ili će se odbiti od gravitacije Mliječnog puta i potom nastaviti svoj put kroz bespuća svemira.

Pogedajte kao crna rupa guta bijelog patuljka Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Jet Propulsion Laboratory

No sad nova mjerenja pokazuju da je ova mala satelitska galaksija svo vrijeme skrivala veliku tajnu i da ima mnogo veću masu nego što se mislilo. To znači da Veliki Magelanov oblak gubi energiju, što će je potaknuti da se sudari s Mliječnim putem.

'Uništenje Velikog Magelanovog oblaka, kad ga proguta Mliječna staza, probudit će crnu rupu i našu galaksiju pretvoriti u 'aktivnu galaktičku jezgru' ili kvazar', upozorava Marius Cautun, autor studije i postdoktorand u Institutu za računsku kozmologiju pri Sveučilištu Durham.

Postoji mogućnost da nas izbace s puta

'Ovaj fenomen stvorit će snažne mlazove visokog energetskog zračenja izvan crne rupe', kaže Cautun. 'To ne bi trebalo utjjecati na naš Solarni sustav, postoji mala vjerojatnost da nas dohvate posljedice sudara dviju galaksija, izbace nas iz iz Mliječnog puta i pošalju u međuzvjezdani prostor.'

Iako nam dvije milijarde godina zvuči nevjerojatno dugo, to je mnogo manje od starosti svemira koji je star 13,8 milijardi godina. Sama galaksija Mliječnog puta stara je oko 13,5 milijardi godina. Zar u to vrijeme nije preživjela i neke druge međugalaktičke sudare?

  • +10
Ovo su najbolji gadgeti ovogodišnjeg CES-a Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Znanstvenici vjeruju da je naša galaksija dosad preživjela nekoliko spajanja s galaksijama vrlo malih masa.

'To su sitne čestice u usporedbi s obližnjim galaksijama, velikima poput Mliječnog puta', objašnjava koautorica studije Alis Deason sa Sveučilišta Durham. Na primjer, naš najbliži susjed, galaksija Andromeda, proždirala je galaksije koje su imale gotovo 30 puta veću težinu od onih koje je usisao Mliječni put.

Ne skrene li nas s utabanog puta, ovaj galaktički sraz bit će spektakularan prizor. Uostalom, ovakvi nasilni događaji oblikovali su naš svemir.

'Ne dogode li se pritom nikakve katastrofe, naši će potomci, bude li ih tada uopće bilo, svjedočiti spektakularnom kozmičkom vatrometu koji će nastati kad novootvorena supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije počne emitirati mlazove iznimno svijetlog energetskog zračenja', zapisao je Carlos Frenk, koautor studije i voditelj Instituta za računsku kozmologiju Sveučilišta Durham.