Gdje je, kud je nestao?

Ruski znanstvenici nemoćni: Izgubili vezu s jedinim teleskopom u Zemljinoj orbiti

14.01.2019 u 10:05

Bionic
Reading

Spektr-R sa Zemljom komunicira pomoću desetmetarske radio antene. Ruski su inženjeri daju sve od sebe da ponovno uspostave vezu, no teleskop se zasad nije oglasio.

Čini se da posljednjih dana stvari baš i ne idu od ruke ruskom astronomskom timu. Prošli tjedan, naime, Spektr-R ili RadioAstron, jedini ruski radijski teleskop u orbiti, prestao je odgovarati na naredbe sa Zemlje.

Nitko zasad ne zna što mu se dogodilo, je li netko preuzeo komandu nad njime ili se možda odmetnuo i odlučio samostalno otići u svemir?

Premda se radio-teleskop Spektr-R trenutno ne može kontrolirati, šef Astro svemirskog centra Nikolaj Kardašev tvrdi da teleskop i dalje šalje znanstvene podatke.

Nestašni teleskop

Uostalom, ovo i nije prvi put da ruski znanstvenici imaju problema s nestašnim teleskopom. Prve nevolje počele su i puno prije lansiranja u orbitu.

Prvobitno predviđen za lansiranje krajem 2004. ili početkom 2005. godine, radisjki teleskop Spektr-R nizao je tehnički kvar za kvarom da bi na kraju bio lansiran šunih šest godina kasnije od previđenog termina, tek 2011. godine.

Spektr-R sa Zemljom komunicira pomoću desetmetarske radio antene. Ruski su inženjeri daju sve od sebe da ponovno uspostave vezu, no teleskop se zasad nije oglasio.

Najvjerojatnije nije riječ ni o kakvoj svemirskoj otmici, niti se teleskop odjednom odlučio krenuti svojim putem. Za kvar je možda zaslužan zub vremena jer se Spektr-R u obriti nalazi puno duže no što je bilo planirano. Njegov radni vijek zapravo je istekao još 2016. godine.

Istraživači su se ipak nadali da će satelit ostati operativan barem do 2018., kako bi nastavio započeta istraživanja. Istraživači ga koriste za proučavanje magnetskih polja, praćenje najsvjetlijih kvazara, istraživanje vodonosnih oblaka u svemiru, pulsara, međuzvjezdanih tvari, gravitacijske eksperimente, itd.

Nada još uvijek postoji

Međutim, još uvijek postoji nada za Spektr-R i ruskli inženjeri naporno rade kako bi otklonili kvar i stupili u kontakt s odbjeglim teleskopom.

  • +7
Ovo su najljepše fotografije svemira snimljene teleskopom Spitzer Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

'Stručnjaci glavne operativne skupine za kontrolu svemirskih letjelica rade na otklanjanju postojećih problema... Počevši od 10. siječnja 2019. godine, pojavili su se problemi u radu servisnih sustava koji trenutno onemogućavaju rješavanje ciljanog zadatka', birokratski suho oglasila se ruska svemirska agencija.

Možda je Spektr-R odlučio da je vrijeme da se povuče i jednostavno uživa u tišini svemira.