Razglednica iz svemira

Pink Floyd nisu bili u pravu: Ovako izgleda 'tamna strana Mjeseca'

14.01.2019 u 09:15

Bionic
Reading

Kineska lunarna sonda poslala je impresivnu panoramsku fotografiju takozvane skrivene strane Mjeseca, na kojoj se jasno vidi sivi krajolik ispresijecan kraterima.

Kineska lunarna sonda poslala je na Zemlju sa skrivene strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju s prikazom sivog krajobraza ispresijecanog kraterima.

Istraživački lunarni modul Chang'e-4, lansiran sa Zemlje 8. prosinca, sigurno je sletio 3. siječnja na skrivenu stranu Mjeseca, što je prvo blago spuštanje na tu polutku koja je Zemlji nevidljiva.

Kinezi na Mjesecu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Riječ je o ključnoj etapi ambicioznog kineskog svemirskog programa.

Maleni teledirigirani robot Yutu-2 (Zec od žada 2) napustio je modul i zaputio se u istraživanje Mjesečeve površine kako bi je analizirao.

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang'e-4 snimio je fotografiju koju je objavila Kineska svemirska agencija  CNSA.

Panoramska snimka u 360 stupnjeva pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih kotača na površini.

'Znanstvenici su obavili prvu analizu topografije Mjesečeve površine oko mjesta spuštanja na temelju fotografije', objavila je CNSA.

Sonda Chang'e-4, Zec od žada 2 i satelit Queqiao zadužen za slanje informacija na Zemlju 'u stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu', priopćeno je.

Teledirigirani robot težak 140 kilograma u četvrtak je ponovno bio aktivan pošto je nekoliko dana bio stavljen u stanje mirovanja kako bi se izbjegle krajnje visoke temperature na Mjesečevoj površini.

Kini je ovo drugi put da na Mjesec šalje robota istraživača, nakon Zeca od žada poslanog 2013. godine.