ACROSS

'Zahvaljujući ovom projektu naši robotičari neće morati tražiti posao vani'

28.07.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Među 30 projekata koji su odabrani za Obzor 2020, našao se i projekt FER-a ACROSS, nastao u suradnji s inovacijskiskim centrom Nikola Tesla i Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Švedske

Jedini hrvatski projekt koji je prošao prvi fazu izbora za Obzor 2020., ACROSS - Centre of Excellence for Autonomus and Cooperative Robotic Systems, nastao u suradnji Fakulteta elektronike i računarstva, Kraljevskog institua za tehnologiju iz Švedske te Inovacijskog centra Nikole Tesle, predstavljen je u petak u Zagrebu.

Od 30 projekata i jedan iz Hrvatske

Voditelj projekta Ivan Petrović, objasnio je kako se radi o prilici da mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj raditi u području robotike, koje će, njegovim riječima 'obilježiti 21. stoljeće'. Plan je sastaviti istraživačke timove koji bi radili na projektima u svom području i za to dobivali financije.

'ACROSS će zaposliti od 50 do 60 novih osoba, većinom mladih doktoranada, koji možda neće otići van nego će ostati kod nas raditi na istraživanjima' objašnjeno je na konferenciji.

Projekt je, kako objašnjava dekan Fakulteta elektronike i računarstva, Mislav Grgić, osvojio 14,5 bodova (od mogućih 15), te su time uvršteni u pet najboljih projekata.

'Naš centar je dobio 'ulaznicu' ' objašnjava Grgić. 'Imamo i prilike povući 15 milijardi eura iz ovih fondova i još 20 mil eura iz strukturnih fondova, na kraju, tu se radi o 35 mil eura'.

Obzor 2020.

Obzor 2020. (Horizon 2020) je novi program Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine, čiji je cilj odgovoriti na pitanja gospodarske krize, investiranja u buduće poslove i razvoj, pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, kao i jačanja globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Grgić je naglasio kako ovo nije prvi put da Hrvatska pokušava odgovoriti na poziv za Obzor 2020., ali je prvi put kad je jedan projekt prihvaćen. 'U drugom pozivu prije šest - sedam mjeseci je bilo 208 prijava. Prihvaćeno je 30 projekata iz 12 država Europe. Bilo je čak deset projekata iz Hrvatske, ali samo ovaj je prošao' kaže Grgić.

Ono što su gledali kod potencijalnih kandidata za Obzor 2020. jesu: kvalitetan istraživački tim, kvaliteta znanstvene i inovacijske strategije, definiranje uloge u Hrvatskoj (ili drugoj materinjoj zemlji), jasno mjerljive ciljeve i institucijsku podršku (posebice ministarstava). Upravo zato je Petrović izjavio da će sve institucije 'gnjaviti' dok se ne pridruže projektu. 'I grad Zagreb i Sveučilište se moraju priključiti, da imamo što čvršću potporu' kaže Petrović.  

Nije dovoljno samo otvoriti centar

ACROSS je, prema ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, odličan primjer dobre prakse. 'ACROSS je kombinirao različite vrste fondova za koje treba imati sposobnost povlačenja kapaciteta, izvrsne partnere i izvrsnu znanost' objašnjava Divjak. Naglašava da su odličan primjer i istraživanja koja kreću od inovacija jer, njenim riječima, 'nije dovoljno samo otvoriti inovacijski centar'.

Na FER-u su se, osim ACROSS-om, pohvalili i projektom ŠUZA, programom koji potiče STEM zanimanje u osnovnim i srednjom školama, a tu su i Centar Karijera FER-a, kojeg su pokrenuli vlastitim sredstvima prije dvije godine, te SPOCK, čiju su drugu generaciju nedavno odabrali.