SLOBODNA TRGOVINA

Europska unija stvara zajedničko tržište zapadnog Balkana

06.06.2017 u 21:49

Bionic
Reading

Europska unija se nada da će se šest balkanskih država 12. srpnja na summitu u Italiji dogovoriti o regionalnom zajedničkom tržištu koje bi moglo profunkcionirati za godinu dana, otkrio je u utorak visoki dužnosnik EU-a.

Europska unija želi pokazati da je i dalje predana balkanskoj regiji unatoč čestom javno iznesenom protivljenju proširenju Unije zbog godina recesije, velike nezaposlenosti i rasta euroskeptičnih i populističkih stranaka.

Zajedničko tržište zapadnog Balkana uklonilo bi prepreke trgovini, uvelo standardizirana pravila za poduzeća, ukinulo zakone koji sprječavaju rad diljem regije i bilo bi izgrađeno na postojećim regionalnim sporazumima o slobodnoj trgovini, rekao je Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za proširenje.

'Nadam se da ćemo za to dobiti podršku na summitu u Trstu', naglasio je Hahn, referirajući se na nadolazeći godišnji susret čelnika balkanskih država s europskim dužnosnicima.

'Ako će biti političke volje, to možemo postići unutar jedne godine', istaknuo je povjerenik, dodavši kako će Europska komisija pomoći u tom procesu.

Šest zemalja zapadnog Balkana koje se i dalje nose s posljedicama krvavih ratova iz devedesetih godina prošlog stoljeća i žestokim političkim i etničkim podjelama priželjkuju članstvo u EU-u. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

EU zajedničko tržište 20 milijuna ljudi u tih šest zemalja vidi kao priliku za jačanje balkanske ekonomije, smirivanje etničkih tenzija, smanjivanje ruskog utjecaja i novi zamah kandidaturama za članstvo.

'Ovo je pokušaj da se na Balkanu stvori pozitivna atmosfera i nove gospodarske prilike. To bi trebalo biti ostvarivo', zaključio je Hahn.