GOLEMA RAZLUČIVOST

Virtualna stvarnost: Finci su potiho radili na ovom brutalnom sustavu

21.06.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Zahvaljujući finskom startupu Varjo, čini se kako ćemo preskočiti barem deset godina razvoja VR sustava. Njihov prototipni VR sustav omogućuje razlučivost od nevjerojatnih 70 megapiksela, gotovo 60x bolji od Oculus Rifta ili HTC-a Vive

Prema Oculusovim lanjskim projekcijama, VR sustavi bi za kakvih pet godina mogli dosegnuti razlučivost od 16MP uz vidno polje od 140 stupnjeva. Oculus danas ima vidno polje od 100 stupnjeva i razlučivost od 1,2MP. Slično vrijedi i za HTC Vive, navodi Varjo. Njihov Bionic Display pruža razlučivost 'blisku onoj koju koriste ljudske oči', navode u tvrtki. 

Varjo : Redefining Reality Autor: Varjo

Varjo čini tim od 19 stručnjaka, veterana iz IT industrije koji su ranije bili u Nokiji, Intelu, Nvidiji i Microsoftu. Tek ovih dana su odabranim novinarima omogućili pogled na ono na čem su potiho radili već neko vrijeme.

Zapravo, najbolje od svega je to da Varjo tvrdi kako će njihovi sustavi, koji potpuno nadmašuju trenutnu VR ponudu, biti na tržištu u ograničenom broju do konca godine te će povećanje proizvodnje uslijediti kroz 2018. 

Kako je ovo uopće moguće? Pa, postoji kvaka. Korištenjem integrirane tehnologije za praćenje očiju, VR sustav točno zna u što gleda korisnik te u tom malom polju uistinu pruža - bez imalo latencije kroz 360 stupnjeva, istinski 70-megapikselni pregled stvari. Ostatak scene na koji nije fokusiran korisnik, naravno, nije prikazan u toj razlučivosti. Ovakav pristup nije posebno nov, no za sada ga u ovolikoj mjeri ne koristi niti jedan drugi dostupan sustav. 

Usporedba trenutnih VR sustava s Varjo prototipom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varjo

Prvi proizvod tvrtke Varjo izgledno će se zvati 20/20, a inicijalno ciljaju na industrijske primjene - arhitekturu, 3D dizajn, simulatore. Pored goleme razlučivosti, sustav krasi i činjenica da nije tek ograđen svijetom virtualne stvarnosti, već koristi i integrirane kamerice koje u stvarnom vremenu mogu korisnika uvesti u svijet proširene stvarnosti, projicirajući sadržaj van kacige u vidno polje korisnika. 

Novinari koji su imali priliku probati sustav navode kako je impresivnih karakteristika, no navode i kako su tehnički detalji oko cijele priče još uvijek nepoznati. Dio toga je zbog činjenice da su odobreni neki patenti (ne i svi) vezani uz stvar, a dio toga je što je sve još uvijek u prototipnoj fazi. 

Stvari oko svijeta virtualne stvarnosti djeluju vrlo, vrlo obećavajuće i uzbudljivo.