PRIJAVITE SE ZA KOMPLET

Google i Xiaomi otkrili Halo - otkačeni sustav za snimanje videa u 360 stupnjeva

26.04.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Još prije dvije godine Google je otkrio program 'Jump', namijenjen promociji i pojednostavljivanju snimanja materijala za virtualnu stvarnost - što uključuje i video u 360°. Rezultat suradnje s kineskom tvrtkom Xiaomi (točnije tvrtke Yi iz konzorcija) je sustav Halo, kojeg čini čak 17 kamerica

Yi Halo sustav može snimati 8K x 8K stereoskopski 360° materijal pri 30 sličica u sekundi, kao i 6K x 6K sadržaj pri visokih 60 sličica u sekundi. I dok se čini kako je svaka pojedinačna Yi kamerica jeftinjak, cijeli Halo sustav košta čak 17 tisuća dolara (~120 tisuća kuna!). 

Jedno je jasno - ovakav video materijal i virtualna stvarnost definitivno dobivaju na popularnosti pa neće pretjerano čuditi ako brojne organizacije ugrabe proizvod dok je 'roba još vruća'. Ugrabiti priliku i zauzeti kromilo pred novim digitalnim trendovima je iznimno bitna stvar. 

Što se tiče drugih tehničkih karakteristika sustava Halo, valja još napomenuti i to da je sustav potpuno prenosiv (masa iznosi ~3.5kg) te da mu baterija omogućuje snimanje od barem 100 minuta (uz naravno podršku za vanjske baterijske jedinice za dodatnu minutažu). Pri tom je sustav i modularan te omogućuje kontrolu dodirom i preko mobilnih aplikacija. 

Kakav materijal onda može snimiti ovo čudo? Ovakav:

Introducing YI HALO - the next generation Jump camera Autor: Google VR

Ako je kome video trzav usprkos izvrsnim komponentama u računalu, to ne treba čuditi. Vlasnici najsnažnijih procesora i grafičkih kartica uočit će barem pokoji trzaj na razlučivosti 8K, što samo govori u prilog tome koliko je sustav spreman za sutrašnjicu. Snižavanje razlučivosti na 4K ili 1080p pomaže reprodukciji na računalima - no i značajno smanjuje kvalitetu prikaza. 

Google je u sklopu programa Jump sad otvorio i vrata dodatku Jump Start, koji bi odabranim filmašima i organizacijama trebao pružiti pristup sustavu Halo i pripadajućem softveru za spajanje video materijala (Jump Assembler). IT div iz Mountain Viewa osigurat će komplet na dva mjeseca za više od 100 stvaratelja sadržaja, a prijavu do 22. svibnja je moguće napraviti ovdje

TheNextWeb