USADAK DRUGE GENERACIJE

[VIDEO] Tvrtka Elona Muska je uspješno povezala svinju s računalom, no što to točno znači za sve nas

31.08.2020 u 10:25

Bionic
Reading

Sudeći po onome što se moglo vidjeti, u Neuralinku su napravili velike korake naprijed prema ostvarivanju nemalih Muskovih ambicija

Pomoću uređaja veličine novčića, kirurški ugrađenog u lubanju svinje Gertrude, Elon Musk pokazao je kako funkcionira tehnologija njegove startup tvrtke Neuralink u povezivanju mozga s računalima.

Podaci odaslani bežičnom vezom iz Neuralinkovog uređaja prikazali su aktivnosti Gertrudinog mozga dok je njuškala po svom svinjcu.

Snout Boops Izvor: Društvene mreže / Autor: Neuralink

Sudeći po onome što se moglo vidjeti, u Neuralinku su napravili velike korake naprijed prema ostvarivanju nemalih Muskovih ambicija u odnosu na skromne početke tijekom 2019. godine.

'Kao da u glavi imate Fitbit'

Tada su mogli tek pokazati fotografiju štakora povezanog putem utora za USB-C. Sad raspolažu minijaturnom sondom s više od tri tisuće elektroda prikačenih na gipke niti tanje od dlake ljudske kose, koje mogu pratiti aktivnost 1000 neurona u mozgu.

I dalje su daleko od svakodnevne uporabe za ljude, ali je uređaj u srpnju dobio odobrenje američke regulatorne agencije Food and Drug Administration za nastavak testiranja.

Musk je također predstavio i usadak druge generacije, manji i kompaktniji, čije sićušne elektrode prodiru u vanjsku površinu mozga i detektiraju električni impuls živaca.

Te su elektrode dizajnirane za dvosmjernu komunikaciju, što znači kako mogu odašiljati signale koje same generiraju. Musk je rekao kako je to 'kao da imate uređaj za fitness Fitbit sa sićušnim žicama u lubanji'.

Elektrode prikupljene podatke bežično odašilju Bluetoothom u obližnje računalo. U Neuralinku istražuju i druge raspoložive radio tehnologije kako bi drastično povećale broj podatkovnih poveznica.

Ambiciozni planovi za budućnost

Dugoročni plan te tvrtke je, između ostalog, stvaranje računala koje će moći učinkovito i korisno komunicirati s mozgom, kao i razumijevanje što nagla povećanja aktivnosti mozga doista znače.

Prvi je cilj pomoći ljudima s ozljedama mozga i kralježnice te urođenim manama. Primjerice, njihova bi tehnologija mogla pomoći paraplegičarima koji su izgubili mogućnost kretanja ili osjet dodira zbog ozljede kralježnice. Mogla bi pomoći i pri liječenju demencije, Parkinsonove bolesti te tome slično.

No, Musk se nada kako će s vremenom čovječanstvu omogućiti ulazak u doba 'nadljudskih kognitivnih sposobnosti', djelomično i zato što želi osposobiti ljudski rod za borbu protiv umjetne inteligencije toliko moćne da bi nas mogla uništiti.

Musk nije jedini koji se bavi razvojem sučelja mozak-računalo. U Facebooku na to namjeravaju potrošiti do milijarde i pol američkih dolara, a u istom smjeru kreće se i hrpa zanimljivih startupova.