ISPROBALI SMO

MeanIT Smartwatch M9 Sport: Solidan pametni sat za razmjerno nisku cijenu

30.08.2020 u 19:46

Bionic
Reading

Uz cijenu glavni aduti pametnog sata u ponudi domaće tvrtke su izdržljiva baterija, jednostavnost korištenja i pristojan raspon mogućnosti kojima raspolaže

Smartwatch M9 je pametni sat iz ponude hrvatske tvrtke Intelkom u sklopu brenda pomalo neobičnog naziva meanIT, koji obuhvaća proizvode iz kategorije potrošačke elektronike kao što su pametni telefoni i klasični mobiteli, tablet računala i e-romobili, kao i prateća oprema poput kabela, punjača i tome slično.

Uređaji su proizvedeni u Kini, ali malo je potrošačke elektronike danas koja nije izašla iz pogona u toj mnogoljudnoj zemlji, uključujući i top modele smartfona vodećih tvrtki kao što su Apple i Samsung.

Po izgledu se M9 Sport ne razlikuje bitno od većine sličnih uređaja. Robusno kućište je bez tipki, što znači kako ovim pametnim satom upravljate isključivo putem zaslona dijagonale 1,3 inča (3,5 centimetara) osjetljivim na dodir.

To ima svojih prednosti - primjerice, tipke znaju zapinjati za odjeću i ponekad bockati po gornjem dijelu šake ako sat ne namjestite kako treba - ali i nedostataka, o čemu ću više malo kasnije.

MeanIT Smartwatch M9 Sport Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Zaslon sprijeda obrubljuje brojčanik. Straga su senzori kojima M9 Sport prati otkucaje srca, tlak, zasićenost krvi kisikom i još štošta drugo, kao i magnetni dock za punjenje.

S 50 grama nije pretežak, no vjerojatno će bolje odgovarati muškom dijelu publike. Uz uređaj dolaze i dvije gumene narukvice (crna i crvena). Uglavnom su ugodne za nošenje, iako se ruka pod njima pojačano znoji pri višim temperaturama i jačim fizičkim naprezanjima.

Zaslon je jasan i razmjerno oštar, dobro pregledan iz raznih kutova i pod izravnim svjetlom, s mogućnošću određivanja stupnja osvjetljenja kako bi ga mogli prilagoditi različitim uvjetima. To ćete, doduše, morati raditi ručno.

Solidno reagira na dodir, iako u tom segmentu ima dosta mjesta za poboljšanje. Recimo, stvarao je probleme u bazenu, gdje bi se sam prebacivao na druge načine rada i značajno je teže bilo vratiti ga nazad na željeni način rada. Sličnih problema nije bilo pri drugim vrstama tjelovježbe, pa pretpostavljam kako treba poraditi na osjetljivosti na vodu.

Također, s obzirom da je namijenjen za sportske aktivnosti, jači oleofobni sloj na zaslonu ne bi bio na odmet, bez obzira što je riječ o uređaju koji košta 400 kuna. Već pri nešto intenzivnijem vježbanju po zaslonu su bili vidljivi otisci prsta.

Pod haubom su procesor HS6620D sa 64 kilobajta radne memorije i 512 KB memorije za pohranu. Za povezivanje sa smartfonima koristi Bluetooth, što je prošlo bez zamjetnih problema uz pomoć prateće aplikacije Da Fit.

Manja gnjavaža je bilo inicijalno trosatno punjenje baterije, ali s obzirom da je riječ o uređaju čija baterija traje danima to i nije naročiti problem.

Pristojan set softverskih značajki

M9 Sport nudi ukupno osam unaprijed postavljenih programa za praćenje sportskih i srodnih aktivnosti - hodanje, trčanje, bicikliranje, preskakanje užeta, badminton, košarku, nogomet i plivanje.

Svaki od njih moguće je pauzirati i obustaviti, kao što bi to napravili sa štopericom. Prikaz podataka koje prikuplja razlikuje se ovisno o tome što radite, pa ćete primjerice za trčanje dobiti broj koraka, broj sagorjelih kalorija i otkucaja srca, a za plivanje samo kalorije i srce.

Također može brojati vaše korake, pratiti kvalitetu spavanja (i usporediti ju s drugim ljudima vašeg spola), izmjeriti vam tlak i razinu kisika u krvi... Pritom nije naročito precizan, ali može poslužiti za postavljanje referentnog okvira u sklopu kojeg ćete pratiti stanje i napredak.

Također će prikazati obavijesti pristigle na pametni telefon s kojim ste ga povezali i probuditi vas ujutro, a možete ga upotrijebiti i za daljinsko aktiviranje kamere na smartfonu.

U pratećoj aplikaciji Da Fit na raspolaganju imate ukupno tri lica sata, mogućnost postavljanja osobnog profila i ciljeva, kao i prilagoditi prikaz mjernih jedinica vlastitim potrebama, između ostalog.

Otporan na vodu

M9 Sport je otporan na vodu - možete s njim u slatku vodu dubine do 1,5 metar. Možete ga, dakle, nositi pri tuširanju ili pranju ruku, iako se izlaganje vreloj vodi ne preporuča.

Baterija kapaciteta 170 mAh bi po specifikacijama trebala trajati do tjedan dana ako je sat povezan s aplikacijom Da Fit. To, naravno, može uvelike varirati ovisno o tome koliko ga intenzivno koristite.

Uz svakodnevno nošenje, praćenje spavanja, mjerenje otkucaja srca, čitanje pristiglih obavijesti i korištenje predinstaliranih načina rada M9 Sport je potrajao šest dana prije no što sam ga trebao ponovno napuniti. Nakon inicijalnih tri sata vrijeme punjenja se značajno skratilo, na oko 60-70 minuta.

Trebate li kupiti Smartwatch M9 Sport?

M9 Sport mogao bi biti dobar izbor za one među vama koji traže pametni sat za praćenje tjelovježbe i drugih fizičkih aktivnosti koji nudi nešto više značajki ili uređaj koji će služiti kao zamjenski za slučaj da se za time ukaže potreba.

Uz razmjerno nisku cijenu glavni aduti su izdržljiva baterija, jednostavnost korištenja i pristojan raspon mogućnosti kojima raspolaže. Zaslon je solidan, ali ima svojih manjkavosti što može biti izvorom frustracija. Ali, gledamo li omjer cijene i kvalitete, M9 Sport vas ne bi trebao razočarati.

Smartwatch M9 Sport - ključne specifikacije

Težina: 50 grama Kućište: metal, plastika

Zaslon: TFT, 1,3 inča (3,5 cm), osjetljiv na dodir

Memorija: 128 KB RAM: 64 KB

Povezivost: Bluetooth

Senzori: otkucaji srca, brzinomjer, žiroskop

Ostalo: otporan na vodu (IP68)

Baterija: 170 mAh, nezamjenjiva, litij-polimerska

Cijena: 399 kuna

Ustupio: Intelkom