NOVA STVARNOST

Velika suša: Tisuće europskih startupa bore se za opstanak. Ovo su glavni razlozi

03.09.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Borba za prikupljanje sredstava nova je stvarnost za tisuće europskih startupa, od kojih su mnogi morali smanjiti planove za širenje jer financiranje rizičnog kapitala opada zbog sporog gospodarskog rasta i rastućih kamatnih stopa. Poboljšani prinosi koje sada nude obveznice i druga relativno sigurnija ulaganja odvukli su mnoge europske ulagače od onih rizičnih

Europska 'recesija' rizičnog kapitala posebno je duboka te odražava nestalnost baze investitora na našem kontinentu. Količina ulaganja fondova rizičnog kapitala (VC) u Europi pala je za 61 posto u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2022., što je veći pad nego u SAD-u, prema PitchBook Dati.

Razvojna banka Europske unije, Europska investicijska banka, i pet članica bloka pokušavaju premostiti jaz u financiranju; ranije ove godine obećale su 3,75 milijardi eura za financiranje europskih tehnoloških tvrtki, piše Wall Street Journal.

Bez lakog pristupa financiranju, startupi smanjuju troškove i svoje planove rasta. GoStudent, austrijska tvrtka za digitalno obrazovanje, otpustila je više od deset posto svoje radne snage i povukla se s američkog tržišta. Glovo, španjolska tvrtka za dostavu hrane, ranije ove godine otpustila je 250 ljudi, oko sedam posto svoje radne snage. Nedavno je još jedan startup za dostavu, turski Getir, objavio da otpušta 2500 ljudi, gotovo 11 posto osoblja.

Iako ima zapošljavanja, posebno u rastućim sektorima čiji je dio umjetna inteligencija, trenutačno postoji otprilike upola manje tehnoloških poslova u Njemačkoj nego prije godinu dana, prema Otti, platformi koja povezuje tehnološke tvrtke s kandidatima za posao u njima.

Krhkost financiranja startupa prijeti europskom cilju poticanja novih poduzeća i sektora – područja u kojem je dugo zaostajala za SAD-om – ostavljajući regiju pretjerano ovisnom o dugotrajnim tvrtkama i industrijama.

Mnogi europski investitori koji su posljednjih godina ulagali u startupe bile su bogate obitelji te su često instinktivno preferirale predvidljivu imovinu poput obveznica, ali nisu mogle ostvariti povrat tijekom ere ultraniskih kamatnih stopa. Sada, u razdoblju rastućih kamata i visokih procjena tehnoloških startupa, mnogi od takozvanih obiteljskih ureda koji ulažu novac za takve obitelji vraćaju se 'dobrim starim obveznicama'.

'Nismo ulagali ni u jednu novoosnovanu tvrtku u posljednje dvije godine', rekla je izvršna direktorica jednog od najvećih talijanskih obiteljskih ureda, dodavši da radije drži gotovinu i obveznice od početka 2021. 'Još uvijek čekamo. Možda se vratimo u prvom kvartalu sljedeće godine', navela je.

Fondovi se nisu mogli osloboditi prijašnjih ulaganja u startupe i izvršiti isplate ulagačima jer se tržište inicijalnih javnih ponuda ove godine smanjilo. Prema PitchBooku, predviđa se da će količina novca koju fondovi prikupe prodajom svojih udjela u startupima, bilo putem IPO-a, bilo na druge načine, kao što je prodaja privatnim kapitalnim tvrtkama, ove godine pasti za oko 80 posto.

Kamal Hassan, osnivač Loyal VC-a, koji bilježi oko 300 ulaganja u startupe diljem svijeta, rekao je da sve više razgovora s europskim startupima vodi do teme financiranja.

'SAD ima toliko dostupnog kapitala da će, ako startup dobro posluje, postojati VC koji će mu osigurati sredstva. No u Europi je drugačije. Postoje tvrtke koje jako dobro posluju u Europi i koje nisu financirane iako bi ih svaka razumna osoba financirala', ustvrdio je Hassan. Neki sektori i dalje privlače sredstva, poput umjetne inteligencije i infrastrukture za prijelaz na čišću energiju.

Dok Europa još uvijek zaostaje za SAD-om u financiranju startupa, razlika se smanjila posljednjih godina. Stefano Caselli, profesor financija na milanskom Sveučilištu Bocconi, rekao je da su pomogle porezne olakšice i druge vladine politike usmjerene na poticanje ulaganja u startupe, kao i poboljšanje europskih poslovnih i inženjerskih škola, koje sada privlače najbolje studente iz cijelog svijeta, od kojih neki ostaju u Europi da bi osnovali svoje startupe, rekao je Caselli.

'Neka od sredstava koja su prikupila poduzeća rizičnog kapitala, prije nego što su kamatne stope počele rasti, nikada nisu uložena. Na kraju bi to moglo olakšati situaciju europskim startupima. VC fond po svojoj prirodi uvijek mora razmatrati startupe u koje će ulagati, a ulagači očekuju povrate', rekao je Caselli.