NIJE MU DRAGO

Umjetna inteligencija napisala je pjesmu 'u stilu Nicka Cavea'. Ovo je njegova reakcija

17.01.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Pjevač i kantautor Nick Cave dosta je oštro komentirao stihove koje je napravila umjetna inteligencija ChatGPT

Nick Cave nije baš impresioniran ChatGPT-ovim glazbenim sposobnostima, piše Verge. Na osobnom je blogu napisao oštar komentar na stihove koje je poznati AI chatbot napravio po uputstvima 'u stilu Nicka Cavea'.

'Ono što ChatGPT u ovoj instanci jest - je travestija', piše Gave.

'ChatGPT može napisati govor, esej, propovijed ili govor za pogreb, ali ne može napraviti pravu pjesmu... Pjesme nastaju iz patnje, pod tim mislim da su utemeljene na složenoj, unutarnjoj ljudskoj borbi stvaranja, a koliko ja znam - algoritmi ne osjećaju', napisao je.

Stihove je Caveu poslao fan pod imenom Mark. Australski se glazbenik zahvalio Marku te naglasio da je 'uz svu ljubav i poštovanje na svijetu, ova pjesma g.... Radi se o grotesknoj parodiji onog što nas čini ljudima te mi se, iskreno, ne sviđa'.

Ovo su stihovi te pjesme:

'In the depths of the night,

I hear a call A voice that echoes,

through the hall It’s a siren’s song, that pulls me in

Takes me to a place, where I can’t begin

I am the sinner, I am the saint

I am the darkness, I am the light

I am the hunter, I am the prey

I am the devil, I am the savior'

Od lansiranja ChatGPT-a prošle godine, ovaj chatbot je bio potpuna senzacija. Riječ je, na koncu, o samo još jednom chatbotu kojeg je napravio OpenAI te koji nije velik korak prema naprijed u smislu umjetne inteligencije, već otvorenog pristupa milijunima koji se sad mogu igrati sa naprednom tehnologijom i otkrivati njezine iznenađujuće i mnogobrojne mogućnosti.

Kao što je Cave napisao u blogu, jedna od prednosti ChatGPT-a njegova je fleksibilnost. Robot može pisati u raznim stilovima no sistem je ograničen na druge načine - ima tendenciju nuditi netočne informacije kao činjenice te je sklon ponavljaju društvenih predrasuda pronađenih u podacima koje koristi za trening.

  • +3
Nick Cave and Bad Seeds na INmusic festivalu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

ChatGPT-ova mogućnost imitacije ljudske proze izaziva mnoge norme. Premda Cave misli da algoritmi ne mogu imitirati ljude zato jer ne osjećaju, odsutnost osjećaja neće zaustaviti tehnologiju koju će se koristiti u brojnim domenama. U obrazovanju, primjerice, profesori upozoravaju da se ChatGPT koristi za pisanje seminara i eseja te će za prilagodbu biti potreban nov pristup obrazovanju.