DRUŠTVENE MREŽE

TikTok je navodno čekao satima da policiji prijavi snimku smrti tinejdžera, a sve su mogli napraviti odmah

07.02.2020 u 13:33

Bionic
Reading

TikTok je, nakon što je dobio dojavu da se na mreži nalazi video smrti brazilskog tinejdžera, čekao skoro tri sata prije nego što je cijelu stvar prijavio policiji, tvrde izvori

TikTok je nanvodno čekao čak tri sata nakon što im je saznao da se na mreži nalazi uživo snimljeno samoubojstvo brazilskog tijejdžera.

Intercept navodi da se devetnaestogodišnjak snimao tijekom samoubojstva još prije godinu dana. Nakon što je netko prijavio video, TikTok je navodno čekao da informira policiju odmah nakon što je 'osigurao da video ne postane viralan'.

TikTokova reakcija opet je privukla nepoželjnu pažnju prema video platformi čija politika poslovanja i dan danas predstavlja tajnu. TikTok već neko vrijeme inzistira na imidžu platforme kao mjesta gdje se šire memeovi i smiješni videi, no način na koji je 'sanirala' problem sa snimkom samoubojstva postavlja pitanja koja se često postavljaju drugim društvenim mrežema.

Intercept tvrdi da je snimka samoubojstva na TikToku bila aktivna više nego sat i pol, te da je prije moderatorske intervencije primila preko 500 komentara i 15 prigovora. Nakon što je osoblje TikToka u Brazilu poduzelo korake za sanaciju krize, prošlo je nekoliko sati prije nego što su kontaktirali vlasti.

Kontrola štete

Vodstvo TikToka prvo je krenulo u PR kampanju tijekom koje su tvrdili kako su navodno poduzeli korake da vijesti o ubojstvu ne postanu viralne ili ih se domognu mediji. Pratili su društvene mreže i pazili na mjesta gdje bi se snimka samoubojstva mogla pojaviti. Kompanija je također navodno pripremila izjavu za tisak (koja nikad nije izašla) u kojoj TikTok navodi da kompanija ne dozvoljava 'sadržaj koji promovira ozlijede ili samoubojstvo'.

Tim rečeno, TikTok je tek sedam sati nakon objave odlučio kontaktirati policiju u Brazilu. TikTok tvrdi da postoji procedura za videe poput ovoga koja uključuje 'disciplinske mjere' protiv zaposlenika koji nisu reagirali na vrijeme, prenosi Business Insider.

Problem je, naime, što ni sam TikTok nije imao mjeru kojom će automatski prepoznati rizične videe. Konkretno, 'tehnički tim' unutar kompanije nije sam pronašao video, već ih je o njegovom postojanju obavijestio brazilski influencer koji kao platrofmu koristi TikTok.

Rašireni problem

Ako mislite da TikTok predstavlja izolirani slučaj u industriji, prevarili biste se. Facebook i YouTube su samo dvije od hrpe društvenih platformi koje već godinama trpe kritike zbog neuspjelog micanja eksplicitnog i nasilnog sadržaja sa svojih web stranica, unatoč pravilima koja eksplicitno zabranjuju sadržaj te vrste.

Također valja naglasiti da gore spomenuti video nije prvi takve vrste na TikToku. Na platformi su do danas objavljena već minimalno dvije smrti. Što se globalnog tržišta tiče, SAD već neko vrijeme ima TikTok na nišanu zbog navodne povezanosti s kineskim vlastima, s obzirom da je vlasnik platforme kineska kompanija.

TikTok je također optužen zbog micanja 'kulturno neprikladnog' i političkog sadržaja koji je uvredljiv kineskim vlastima. Dokumenti o navodnoj cenzuri spominju se u člancima poznatih web izdanja poput Washington Posta, Guardiana i njemačkog bloga Netzpolitik.