Pješaci i smartfoni: recept za nesreću

Tipkanje na mobitelu opasnije od slušanja glazbe ili razgovara telefonom, ali i za to ima lijeka

07.02.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Korisnici pametnih telefona koji tipkaju dok hodaju imaju veće izglede za nesreću od pješaka koji samo slušaju glazbu ili razgovaraju telefonom, pokazuje novo istraživanje

U usporedbi s ljudima koji ne tipkaju dok hodaju, oni koji su to činili manje su gledali lijevo i desno od sebe prije prelaska ulica, pokazuje analiza.

Tipkanje je povezano i s većim izgledima da se pješaci sudare ili zapnu o druge predmete na putu ili za dlaku izbjegnu takve slučajeve.

'Upotreba pametnih telefona koja odvlači pozornost njegova korisnika s prometa ima veću cijenu po pitanju prometne sigurnosti od drugih aktivnosti koje ne ograničavaju stalno praćenje situacije u okolini tijekom kretanja', kaže koautor studije Jeff Caird sa sveučilišta Calgary u Kanadi. 'Uključivanje opcije neprimanja poziva za vrijeme hodanja može omogućiti pješacima da budu svjesniji svojeg okruženja.'

Za potrebe istraživanja znanstvenici su proučili podatke 14 eksperimentalnih studija kojima se procjenjivao utjecaj pametnih telefona na sigurnost pješaka. Sve te studije zajedno obuhvatile su 872 pješaka. Manje studije u pravilu su obuhvaćale simulacije situacija na koje nailaze pješaci dok hodaju pločnicima ili prelaze ceste.

Sudionici su tijekom simuliranog hodnja ulicama izvodili niz aktivnosti sa ili bez pametnih telefona. Pokazalo se da je tipkanje na mobitelu povezano s najvećim rizikom izbjegavanja sudara pješaka u zadnji čas u usporedbi s pješacima koji slušaju glazbu ili razgovaraju telefonom, napisali su autori istraživanja u časopisu Injury Prevention.

Tipkanje i 'guglanje' dok se hoda povezano je s nešto sporijim stupanjem na pješački prijelaz, kao i telefoniranje. Također uočeno je da je to povezano i s više propuštenih prilika za sigurni prelazak ceste.

Unatoč tomu što su simulacije bile u laboratorijskim uvjetima kad su okolnosti nešto drukčije nego na cesti, rezultati potvrđuju ranije pretpostavke da pametni telefoni mogu odvlačiti pažnju pješaka i prodonositi nesrećama, kaže znanstvenik David Schwebel sa sveučilišta Alabama u Birminghamu koji nije bio uključen u studiju.

'Poruka svima nama je da bismo trebali prelaziti cestu koncentrirani', kaže Schwebel. 'Prelazak pješačkog prijelaza trebamo tretirati kao i vožnju: odložiti pametni telefon kad se uključujemo u promet. Ako si ljudi ne mogu pomoći i ne mogu se odvojiti od svojih telefona dok hodaju pločnicima na kojima je gužva, moraju imati na umu da trebaju prekidati to što rade i pogledati okolo kad prelaze cestu.'

'Ne prelazite cestu dok koristite pametni telefon”, savjetuje Schwebel. 'Stavite ga u džep ili torbu ili čak samo u ruku i nastavite ga koristiti kad ste sigurno prešli na drugi pločnik ili još bolje - kad ste sjeli na klupu”.