POTRAŽNJA RASTE

Stranci ove tablice plaćaju milijune, a Hrvati samo 1.500 kuna

27.11.2016 u 09:15

Bionic
Reading

Cijena personaliziranih tablica je snižena pa se, logično, povećala i potražnja, kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova

Personalizirane tablice stvar su prestiža te se u mnogim zemljama masno plaćaju. Nedavno smo pisali o indijskom bogatašu koji je za cijenu registarske tablice mogao kupiti kolekciju superautomobila i to na aukciji koju je organizirala lokalna vlast u Dubaiju.

Slično je i u Velikoj Britaniji, gdje tablice, također one kratke, znaju doseći basnoslovne cifre veće i od pola milijuna funti, a isto tako se prodaju na aukcijama koje organizira vladina agencija.

Kako je kod nas?

S obzirom na to da smo malo tržište skromne kupovne moći, personalizirane tablice su kod nas rjeđe nego u zapadnim zemljama te se ne mogu kupiti na aukciji, već se moraju naručiti prilikom registracije automobila.


Potom se svaki slučaj rješava individualno prema procjeni službenika u MUP-u koji se bave tim poslom, što je logično s obzirom na relativno malu potražnju.

Doduše, neke europske zemlje kao što su Njemačka i Engleska, imaju unaprijed definiranu listu kombinacija brojki i slova koja je automatski zabranjena kako bi se izbjegle političke ili nepristojne konotacije. Ostalo je sve dozvoljeno.

U Republici Hrvatskoj je cijena registarskih pločica utvrđena Rješenjem o utvrđivanju cijene obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica objavljenom u Narodnim novinama. U njemu je  propisano da je cijena personaliziranih registarskih pločica po izboru 2000,00 kuna za par, odnosno 1500,00 kuna za komad. Budući da je cijena registarskih pločica po izboru izrazito snižena, jer je do stupanja na snagu navedenog Rješenja njihova cijena iznosila 6720,00 kuna, od srpnja 2016. godine došlo je do znatnog povećanja potražnje za njihovim izdavanjem, kazali su za tportal iz odnosa s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. Dodali su kako su prema njihovim evidencijama u Republici Hrvatskoj ukupno izdane 672 registarske pločice po izboru, a od toga ih je aktivno 245.

Uz personalizirane tablice, kod nas na cestama možete još vidjeti i standardne, probne, prijenosne, diplomatske tablice, tablice za strance koji privremeno žive u RH, tablice za oldtimere, tablice za vozila koja ne odgovaraju propisanim uvjetima glede dimenzija, te vojne i tablice koje koristi MUP za one automobile za koje želi pokazati da ih koriste policija i druge službe navedenog ministarstva.

Diplomatske tablice dolaze u tri izvedbe, a razlikuju se po slovu u sredini. Podloga im je plava te slovo ‘A’ označava da je u vozilu osoba s diplomatskim, slovo ‘C’ da je u vozilu osoba s konzularnim statusom te slovo ‘M’ koje označava da je u vozilu osoba koja radi za strano veleposlanstvo, konzulat ili međunarodnu misiju, ali nema diplomatski status.

Tablice s crvenim slovima i brojkama znače da vozila na kojima se nalaze ne udovoljavaju propisanim uvjetima glede dimenzija (duljina, širina, visina), odnosno čija je najveća dopuštena masa veća od propisane, odnosno koja premašuju dopuštena osovinska opterećenja. Obično je riječ o raznim vozilima posebne namjene.

Zelena boja slova na tablici označava vozilo stranaca kojima je odobren privremeni ili stalni boravak, za privremeno registrirana vozila i za vozila stranih trgovinskih, prometnih, kulturnih i drugih predstavništava, stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika. Probne tablice se koriste prilikom registracije novih vozila ili prilikom registracije vozila koja su bila prepravljena te moraju na tehnički pregled. Traju od tri do 15 dana, kraći je rok za ona vozila koja moraju samo na tehnički pregled, a dulji za vozila koja su nova.


Prenosive pločice su oznake PP, a one se ne koriste za registraciju automobila nego se radi olakšavanja njihova poslovanja izdaju na ime pravne ili fizičke osobe obrtnika koji se bavi proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prijevozom ili prodajom vozila na malo i to za označavanje vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta skladištenja/čuvanja, mjesta nadogradnje i za vozila kojima se obavlja pokusna vožnja.

Tako npr. Rimac Automobili za neke automobile koje testiraju koriste PP tablice, a najčešće ih koriste trgovci automobilima kojima je tako olakšan posao odnosno vožnja različitih neregistriranih automobila koje drže na skladištu sve do trenutka prodaje ili registracije za vlastite potrebe.

Oldtimeri odnosno starodobna vozila u Hrvatskoj mogu, ali i ne moraju (odluka je vlasnika) imati posebne tablice koje su oznake PV - povijesno vozilo.

Kod svih tablica vrijedi jedno univerzalno pravilo - nemojte ih niti na koji način modificirati. Naime, tablice su u Republici Hrvatskoj službeni dokument, poput osobne ili putovnice. Bilo kakva izmjena na tablicama može vas dovesti do toga da protiv vas bude podnesena kaznena prijava zbog krivotvorenja isprava, za što se može završiti i u zatvoru na tri godine.