pogled uperen u rusiju

Što to strani hakeri izvode s mrežnom infrastrukturom Europe?

13.07.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Cybernapadi se redovito pokušavaju izvesti na mrežama povezanim s kritičnom infrastrukturom diljem Europe, saznaje Reuters od više izvora iz trenutnog i bivšeg sastava EU vlade. Čini se kako su u igri isti napadi o kakvima je nedavno izvijestio Washington Post, a koji su se na tlu SAD-a usmjerili na poslovna poduzeća iz energetskog sektora (među kojima su bila i nuklearna postrojenja)

Prsti su po svoj prilici upereni prema Rusiji. Viši britanski službenici su čvrsto uvjereni kako je riječ o hakerima iz Rusije, koji operiraju po službenim direktivama. U Ujedinjenom Kraljevstvu tako primjerice pokušavaju napasti kritičnu infrastrukturu, no službenici nisu smjeli otkriti više detalja o tome. 

Opipavanje mogućnosti

Reuters saznaje kako su britanske vlasti u kontaktu s drugim vladama iz Europe, a svima je zajedničko to da se konstantno 'ispituje' mrežna infrastruktura, s pokušajima provale u neke ključne sustave. 

U službenom smislu, vlasti su odbile komentirati stvar - pa i navesti koliko napada je bilo uspješno (ako uopće) i kolika je šteta. Odbili su navesti i kakve mjere su poduzete za ovakve situacije. 

Sreća u cijeloj priči je to da za, barem za sada, nema nikakvih dokaza kako su napadači uspješno provalili ili onemogućili rad ikakvog sustava igdje. Poseban strah je vezan za nuklearne elektrane, iako vrijedi napomenuti da toga ne bi trebalo biti. 

Elektrane bez interneta

Nuklearne elektrane i dan-danas su uglavnom analogne i nisu spojene na internet - s razlogom. Hakeri mogu provaliti u birokratske sustave, vezane uz osoblje, poslovanje i slično, no nikako ne mogu utjecati na rad nuklearnih elektrana, niti sigurnosne sustave (među kojima su brojni aktivni, ali i pasivni). Više o ovoj temi sigurnosti pisao je James Conca za Forbes. 

Bilo kako bilo, već i činjenica da se ciljaju birokratski dijelovi nuklearnih tvrtki dovoljan je razlog za brigu. Post je naveo više američkih službenika i industrijskih službenih izvora koji navode kako su nedavni napadi zapravo prvi put da su hakeri povezani s ruskim vlastima napali američki nuklearni sektor. 

FBI je primjerice u lipnju izdao upozorenje da se napadi tiču ispitivanja mrežnog prometa kako bi se upecali login podaci s brojnih mreža, a službeno nije poznat niti jedan hakerski upad. 

Dok su hakeri s golemim vladinim resursima uistinu velika opasnost, valja imati na umu da evoluiraju i brojni sigurnosni sustavi. Ukratko - za sada nema mjesta za (pretjeranu) brigu.