INTERNET STVARI

Hakeri provalili u hotel i zaključali sobe

30.01.2017 u 12:17

Bionic
Reading

Luksuzni hotel u Alpama, Romantik Seehotel Jaegerwirt, nedavno je odlučio u javnost iznijeti detalje vezane uz cybernapad koji je onemogućio njegovo normalno funkcioniranje. Hakeri su onesposobili sustav elektroničkih brava i tražili otkupninu kako bi gosti uopće mogli ući u sobe

Hotel koristi moderni IT sustav, koji poput mnogih drugih u toj branši, koristi i elektroničke kartice za sobe. Međutim, već tri puta do sada napali su ih cyberkriminalci, a posljednji put je bio i uspješan. Nakon što su onemogućili pristup sobama, od hotela su zatražili otkupninu od 1.500 eura u Bitcoin kriptovaluti.

Napad je bio toliko opak da su se pogasila i sva hotelska računala, što je uključivalo i sustave za rezervacije i plaćanje. 'Hotel je bio u potpunosti rezerviran sa 180 gostiju, nismo imali drugog izbora. Ni policija ni osiguranje ne pomažu u ovom slučaju', izjavio je glavni direktor hotela Christoph Brandstaetter.

Povratak sustava ih je koštao ukupno nekoliko tisuća eura, a od osiguranja nisu dobili ni novčić - jer nisu u mogućnosti naći one odgovorne za napad. Za upravu hotela bilo je jednostavnije i kudikamo brže platiti otkupninu i nadati se da se stvar neće ponoviti. 'Znamo da su istu stvar napravile i neke naše kolege,  koje su se našle u istoj situaciji', navodi uprava hotela. Možda najveći problem je nemogućnost (ili radije poteškoća) praćenja kriptovalute Bitcoin. Zbog takvog načina plaćanja gotovo je nemoguće naći one odgovorne za cybernapade.

Hakeri su, naravno, dobili traženi novac, no ostavili su i backdoor u hotelskom sustavu i pokušali napasti opet. Četvrti put ipak nisu uspjeli. Uprava je nadogradila računalne sustave i potpuno uklonila pristup nekih mreža.

Naravno, ništa nije neprobojno i očekuje se još napada. Paralelno sa širenjem IoT segmenta, postavljaju se velika pitanja o cyber sigurnosti, no za sada nema trajnih rješenja.

Via TheLocal