BUILD 2016

Što očekivati od ovogodišnje Microsoftove konferencije Build?

30.03.2016 u 14:11

Bionic
Reading

I ove godine Microsoft će developerima otkriti nove mogućnosti vezane uz filozofiju kompanije 'cloud-first, mobile-first', no valja očekivati i pokoje iznenađenje kojem će se veseliti i krajnji potrošači

Glavna prezentacija počinje već danas u popodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, no već sada se znaju neki od detalja koje su pripremili u Redmondu. Šuška se tu i o suradnji Canonicala s Microsoftom te integraciji Ubuntua s Windows 10, no izgledno samo za developerske potrebe.

Ključna riječ prezentacije definitivno će biti Windows 10. Sustav je nakon inicijalnog eksplozivnog rasta u osvajanju tržišta očekivano usporio pa su se u Redmondu odlučili i za nešto agresivnije poteze. Neovisno o tome, ipak valja očekivati kako će se računala diljem svijeta polako ali sigurno nastaviti što nadograđivati što stići svježa s 'desetkom' izravno iz trgovina.


I dok je Windows 10 sa softverske strane krpan i nadograđivan s određenim detaljima od svoje prve pojave na tržištu, neke od mogućnosti najavljenih još na prošlogodišnjoj konferenciji Build do danas nisu gotove - pa ni za pregled. Danas valja očekivati barem djelomično osvježenje s novostima, a koje se tiču 'živih pločica' Windows 10 OS-a te još nekih dorađivanja detalja u sučelju. Arhaični dijelovi sustava će se nastaviti modificirati s modernim elementima, a to vrijedi i za pripadajuće Microsoftove servise, poput Skypea.

Pored novog Skypea treba očekivati i tzv. univerzalne aplikacije za Facebook i Instagram te dalja poboljšanja virtualnog asistenta Cortana. Što još? Teško je reći, no u Redmondu su već izjavili da planiraju 'prava iznenađenja'. Na neka od njih će se ipak trebati strpjeti sve do 2017. godine...

Krhki mobilni svijet

Nedavno je otkrivena vjerojatno posljednja Lumia, a budućnost Microsofta u mobilnom svijetu opet je pod ogromnim upitnikom. Samo u prethodnom kvartalu, ionako razočaravajuća prodaja Lumia pametnih telefona je pala za gotovo 60 posto. Prema nekim glasinama, u Redmondu planiraju otkriti liniju Surface pametnih telefona, pametno se odvajajući od starije linije - s ciljem otvaranja 'novog poglavlja' za mobilni svijet. Hoće li se to otkriti danas tek treba vidjeti.

U svakom slučaju, ključna stavka i ovdje će biti za developere, koji će moći razvijati istinski univerzalne aplikacije za sva izdanja Windows 10 OS-a, koji čini i srce mobilne platforme. Od nekih stavki koje su spominjane na prošlogodišnjem Buildu se u Redmondu po svoj prilici odustalo. Tu se primarno misli na prilagođavanje postojećih aplikacija pisanih za Android i iOS platforme. Što (i hoće li uopće) Microsoft danas može učiniti kako bi u mobilnom svijetu postao bitnim igračem s hardverom i pripadajućom platformom tek treba vidjeti.

Xbox One, HoloLens i drugo

Već ovo ljeto, Windows 10 aplikacije bi trebale ugledati svjetlo dana i na Xbox One konzoli, a velikog govora ima i oko mogućnosti igranja s više platformi odjednom. Vlasnici osobnih računala ili pak PlayStation 4 konzola moći će igrati protiv Xbox One vlasnika istovremeno. Nije jasno hoće li se detalji otkriti tek u nadolazećem E3 sajmu, no svakako bi već na Build 2016 trebalo biti riječ-dvije o toj temi.

HoloLens je bio pravo iznenađenje iz Redmonda, iako se tek ovih dana developerima šalju njihovi prvi primjerci. Hoće li Microsoft otkriti i okvirni datum dolaska verzije za potrošače ili će se čekati na dalje dorađivanje tehnologije tek treba vidjeti. U svakom slučaju developeri mogu očekivati brdo materijala za 'obradu' i privlačenje njihove pažnje za AR svijet.

Što se tiče ostalog materijala, svakako da će posebnu pažnju na cijeloj ovogodišnjoj Build konferenciji imati cloud servisi. Valja očekivati više novosti oko Azurea, a možda i integraciju servisa Sunrise i Wunderlist koje je Microsoft kupio u proteklih godinu dana.