MODERNO UČENJE

Spremite se za maturu online

16.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Matura nije toliko strašna ukoliko se maturanti za nju dobro spreme. Na internetu možete naći besplatne materijale, zadatke, interaktivne kvizove, webinare iskusnih profesora... Je li to bolje od klasičnog 'štrebanja'?

Državna matura strah je i trepet većine srednjoškolaca. Ta tri tjedna krajem svibnja i početkom lipnja za učenike četvrtih razreda srednje škole vjerojatno su najstresniji period u životu.

Kako su prijave ispita državne mature trajale do 1. veljače, tako su za većinu maturanata već započele pripreme za polaganje.

Neki se maturanti spremaju sami, drugi plaćaju pripreme, treći pohađaju pripreme koje organiziraju njihove škole. Zajedničko im je da se u sve većem broju za pomoć u pripremi okreću internetu.

I zaista, online se mogu naći iscrpni materijali koji svakom maturantu mogu pomoći ne samo da se pripremi za državnu maturu, nego i da popuni eventualne rupe u znanju koje su nastale prethodnih godina.

Izdvojili smo tri portala (jedan koji su osnovale tri profesorice, jedan koji vode studenti koji su prošli 'pakao' državne mature i jedan u čijoj realizaciji sudjeluju i sami maturanti) na kojima možete pronaći sve što jednom maturantu treba kako bi se pripremio za državnu maturu.

Profesori, studenti i maturanti

Portal Moja matura osnovale su tri profesorice IX. gimnazije iz Zagreba - profesorica engleskog i njemačkog jezika Arjana Blažić, profesorica matematike i informatike Sonja Lušić Radošević te profesorica matematike i fizike Nataša Leko. Cilj im je bio pružiti podršku, pomoć i olakšati pripreme za državnu maturu svih učenika putem interneta.

Profesorica Lušić Radošević nam je otkrila kako je njihov portal prvi edukacijski portal koji koristi društvene mreže u obrazovanju.

'Moja matura je portal na kojem je svim učenicima Republike Hrvatske dostupna besplatna, stručna i kvalitetna priprema za državnu maturu. Na portalu se nalazi ogroman repozitorij materijala iz različitih predmeta, primjeren kako za udaljeni tako i za tradicionalni oblik učenja.

Portal služi i kao organizacijska i stručna podrška kandidatima i njihovim profesorima za polaganje državne mature. Komunikacija između korisnika omogućena je putem kontakt stranice te putem stranice na Facebooku.

Portal je pokrenut kako bi učenike uputio u korištenje besplatnih resursa za stjecanje znanja kako bi, svjesni mogućnosti koje pružaju današnje web 2.0 tehnologije, samostalno i redovito posezali za resursima kao pomoć u učenju. Time razvijaju vještine potrebne za cjeloživotno učenje i pridonose uspješnom savladavanju izazova 21. stoljeća', ističe profesorica Lušić Radošević.

Obiteljska inicijativa

Za razliku od portala Moja matura, portal Srednja.hr okrenut je svim srednjoškolcima, bez obzira na to koji razred pohađaju. Osim što pokrivaju teme koje su interesantne srednjoškolcima, objavljuju vijesti vezane uz srednjoškolsko obrazovanje te su pokretači projekta 'Ideja godine', a dio portala posvetili su i pripremama za odlazak na fakultet.

'Redakcijski tim čini glavni urednik te troje novinara. Pored njih je na portalu jedna kolegica zadužena za marketing te sam ja, kao autor cijelog projekta, zadužen za daljnji razvoj.

Od nas šestero troje smo studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, dok ja posljednju godinu studiram u Njemačkoj preko Erasmus programa. Ostatak tima je tek netom završio fakultete te nam je prosječna dob u redakciji 24 godine', ispričao je osnivač portala Marko Matijević

Uz ova dva portala, maturantima je na raspolaganju i portal Državna matura. Kako nam je pojasnio jedan od suosnivača Bojan Pavić, nastao  je kao svojevrsna obiteljska inicijativa.

'Zamišljen je kao zajednica u kojem, uz materijale iz vlastite produkcije i raznih suradnji, značajan dio sadržaja dolazi i od samih korisnika maturanata koji aktivno doprinose', istaknuo je Bojan Pavić.

Najtraženiji materijali iz hrvatskog i engleskog

Tri stranice, različiti autori, različit pristup, ali isti konačni cilj - pomoći maturantima da polože državnu maturu.


Profesorica Lušić Radošević ističe kako na portalu Moja matura pokrivaju sve predmete koji se mogu naći na maturi.

'Na portalu je oko 1000 vježbi iz engleskog jezika, 850 zadataka iz matematike, više od 250 vježbi iz ostalih predmeta te snimke webinara. Gotovo svakodnevno, tijekom cijele godine, objavljujemo po jednu interaktivnu vježbu iz engleskog jezika', pojašnjava profesorica Lušić Radošević.

I portal Državna matura pokriva gotovo sve predmete koji se mogu pojaviti na državnoj maturi.

'Naglasak je na obveznim predmetima i izbornim predmetima koji imaju najviše korisnika jer su takvi materijali naravno i najtraženiji', dodaje Bojan Pavić.

Za razliku od njih, portal Srednja.hr trenutačno ima interaktivne kvizove samo iz hrvatskog i engleskog, ali im je u planu proširivanje rubrike i na ostale predmete. Međutim, oni pokrivaju i sve vijesti koje se tiču državne mature.

Zanimljivo, maturantima je očito najveća enigma kako uspješno napisati esej na državnoj maturi. Naime, na portalu Državna matura upravo je snimka webinara o tom pitanju najgledanija.

Osim eseja, maturantima su najzanimljiviji zadaci iz engleskog i hrvatskog.

Maturanti vole pripreme na internetu

Međutim, sama činjenica da su zadaci, interaktivni kvizovi ili webinari dostupni na internetu ne garantira uspješno polaganje državne mature.


'Webinari su se pokazali kao koristan model suvremenog i učinkovitog rada s učenicima, dostupan u vrijeme i na način koji je njima blizak. Učenici imaju pristup pouzdanim i provjerenim informacijama putem direktne interakcije s nastavnicima iz cijele Hrvatske', pojašnjava profesorica Lušić Radošević.

Koji je oblik pripreme najučinkovitiji? Samostalno se pripremati ili koristiti materijale koji su dostupni na internetu?

'Kao srednjoškolska profesorica, rekla bih da su svi oblici priprema u redu, ako se ozbiljno radi! Izuzetno je važan kontinuirani rad tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Onda su i same pripreme jednostavnije', napominje profesorica Lušić Radošević.

Ekipa iza Moje mature želi pomoću učenja na daljinu (e-learning) pridonijeti raznovrsnijim aktivnostima u pripremi za državnu maturu te na taj način dati svoj doprinos uspjehu provođenja državne mature.

'Besplatne online pripreme su pristupačne i dostupne svim učenicima na području Republike Hrvatske, a i šire, bez obzira na njihov materijalni status.'

Poticajno internetsko okruženje

'Internetsko okruženje predstavlja idealan prostor za učenje sadržaja prema vlastitim željama, potrebama, navikama odnosno mogućnostima', pojašnjava profesorica Lušić Radošević.

S njom se slaže i Marko Matijević s portala Srednja.hr.

'Internet je najpopularniji medij za mlade u kojem imaju veliku privatnost koja im omogućava da u miru testiraju svoje znanje. Nekima je neugodno progovarati na satu u velikim grupama ljudi, ali vjerujem da takav način rada mora biti temelj za učenje.

Naši kvizovi služe samo za provjeru tog znanja na njima pristupačnom mediju. Omogućit ćemo maturantima i mobilnu verziju rješavanja kvizova jer velik broj posjeta imamo preko mobilnih uređaja', kaže Marko Matijević.

Dakle, maturantima je na raspolaganju mnoštvo materijala među kojima mogu izabrati one koji najbolje odgovaraju njihovom načinu učenja.

A da su im takvi materijali zanimljivi, govore podaci o posjetiteljima. Prema statistikama samih sajtova, Moju maturu mjesečno posjeti oko 40 tisuća posjetitelja, Državnu maturu nešto više od 80 tisuća, dok Srednja.hr ima 200 tisuća posjetitelja mjesečno.

Bez obzira trebaju li direktan kontakt s profesorima putem web kamere ili im je dovoljno vježbanje rješavanjem interaktivnih kvizova na mobilnim uređajima, maturantima je, prema službenom kalendaru polaganja ispita državne mature, ostalo tek nešto više od dva mjeseca do prvih ispita na državnoj maturi.

Dovoljno vremena za temeljitu pripremu pomoću materijala s ovih portala. Maturanti, sretno!