NELOJALNA KONKURENCIJA

Slack podnio Europskoj uniji tužbu protiv Microsofta zbog Teamsa

23.07.2020 u 11:30

Bionic
Reading

U Slacku su uvjereni kako softverski div iz Redmonda krši antitrust zakone EU i zlorabi svoj dominantni tržišni položaj te traže izdvajanje aplikacije Teams u zaseban proizvod

Platforma za razmjenu poruka na radnom mjestu Slack podnijela je tužbu Europskoj uniji protiv Microsofta, optužujući tu tvrtku zbog toga što svoj proizvod Teams prodaje u paketu s poslovnim setom aplikacija u računalnom oblaku Microsoft Office 365.

U Slacku su uvjereni kako softverski div iz Redmonda time krši antitrust zakone EU i zlorabi svoj dominantni tržišni položaj. Optužili su ih također kako prisiljavaju milijune korisnika na instaliranje Teamsa, blokiraju njegovo uklanjanje i skrivaju stvarne troškove od poslovnih korisnika.

Stoga u Slacku od europskih regulatora očekuju brzu reakciju kako bi ih se u tome onemogućilo. Konkretno, traže prodaju Teamsa kao zasebnog proizvoda po zasebnoj cijeni.

Također upozoravaju kako nije riječ tek o sukobu te dvije tvrtke već i o srazu dva različita pristupa budućnosti digitalnih ekosustava: otvorenih naspram zatvorenih.

U Microsoftu se brane kako je Teams nastao kao odgovor na zahtjeve korisnika, naročito u vrijeme pandemije koronavirusa kada je veliki broj ljudi počeo raditi od kuće. Uvjereni su kako su u uspjehu Teamsa ključna komponenta bile video konferencije, sa čime u Slacku zaostaju.

Sukob koji traje već četiri godine

Microsoft i Slack u sukobu su već dulje vrijeme, otkad je 2016. godine stigla prva najava Teamsa. Slack je na to reagirao novinskim oglasom u kojem su im podrugljivo poželjeli dobrodošlicu.

Teams je u međuvremenu izrastao u respektabilnu konkurenciju. U travnju su imali 75 milijuna dnevno aktivnih korisnika, 70 posto više nego u ožujku. Slack ih je u ožujku imao 12,5 milijuna.

Europska povjerenica za konkurenciju Margrethe Vestager poznata je po tome što se razmjerno brzo hvata u koštac sa složenim digitalnim slučajevima.

Europski zakonodavci također razmatraju mogućnost davanja većih ovlasti regulatornim agencijama za intervencije na digitalnom tržištu kad posumnjaju u zlorabu dominantnog tržišnog položaja.

Još 2004. godine oglobili su Microsoft s oko pola milijarde eura zbog zlorabe dominantnog položaja na tržištu operativnih sustava za stolna i prijenosna računala, piše Tech Crunch.