CENTAR KOJI JE VODIO MATURU

Sirovatka nelegalno davao poslove, plaće, prekovremene...

08.05.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), na prijedlog MZOS-a, smijenilo je jučer ravnatelja Gorana Sirovatku nakon što je inspekcijski nalaz pokazao da je u toj instituciji bilo cijelo mnoštvo nepravilnosti u radu

Prema dokumentima koje smo dobili iz MZOS-a Sirovatka je kroz dvije godine konzultantskoj tvrtki Assesment Group International iz Bruxellesa izravnom pogodbom dodijelio poslove vrijedne više od milijun kuna. Po ugovoru za izradu ispitnog materijala, analizu podataka, psihometrijsko mjerenje i radionice belgijska je tvrtka ukupno dobila 130.000 eura, odnosno oko 988.000 kuna. Osim toga za troškove putovanja direktora AGI-ja Eduarda C. Cascallara Centar je u 2011. i 2012. tvrtki dodatno isplatio oko 211.000 kuna. Inspekcija tvrdi da ovakva izravna pogodba nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Zanimljivo je da su unatoč angažiranju strane tvrtke i Cascallara, koji je nesumnjivo stručan u svojem poslu, prošlogodišnji ispiti na državnoj maturi imali dosta pogrešaka, zbog čega je Ministarstvo poništilo dio pitanja.

Među ostalim nepravilnostima u nalazu inspekcije posebno se ističu zapošljavanja bez natječaja, munjevito napredovanje nekih djelatnika do položaja koji uopće nisu predviđeni aktima Centra, izdašno financiranje putovanja po svijetu na račun poreznih obveznika, neuobičajeno velike naknade za određene poslove, te nezakonito i apsurdno veliki broj prekovremenih sati koji je obračunat za neke zaposlenike.

U nalazu se primjerice navodi da je u Centru od 1. siječnja 2010. do danas bez natječaja zaposleno osam osoba, uglavnom na mjestu stručnih suradnika. Na pitanje na temelju čega su navedeni djelatnici zaposleni, predstavnik Centra Dinko Obraz je odgovorio - na osnovu preporuka.

Misteriozan uspon Jasmine Muraje

Dr. sc. Jasmina Muraja


Kao osobito zanimljiv nameće se slučaj dr. sc. Jasmine Muraje. Naime, uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je Centar 1. lipnja 2006. s njom sklopio ugovor o radu. Ona je potom u nekoliko koraka do 27. srpnja 2011, preko položaja načelnice odjela, napredovala do mjesta zamjenice ravnatelja, funkcije koja uopće nije predviđena osnivačkim aktom Centra. Za to je dobila dodatak na plaću od 3.000 kuna neto. Nedugo nakon toga posebnom odlukom dobila je dodatne povlastice, odnosno povećanje plaće od 0,50% za svaku godinu staža te dodatak od 15% za akademski stupanj doktora znanosti. Uz to Centar je na njezina putovanja u Australiju, Aman, Kanadu, New York, San Francisco i druge destinacije potrošio oko 170.000 kuna.

Radili prekovremeno i prekovremeno, skupo i skuplje...

Analiza je također pokazala da je Centar za prekovremeni rad pet zaposlenika u svibnju i 13 u lipnju 2012. isplatio naknadu za više od 32 sata prekovremenog rada. Primjerice Smoljić Mirjani je obračunato 95 sati, a Zlatku Zadelju 110, šo nije u skladu s odredbama Zakona o radu koji propisuje da prekovremeni rad jednog radnika ne smije trajati duže od 32 sata mjesečno, odnosno 180 godišnje.

Inspekcija, među ostalim, ističe da su temeljem ugovora o djelu neke osobe ostvarile nerazmjerno velike prihode što dovodi u pitanje kriterije na temelju kojih su angažirane. Tako je primjerice Katarina Cvijanović za korekturu ispita i listova za odgovore ostvarila prihod od 120.461,29 kn i potom još 46.456,73 kn, što, prema nalazu, ukazuje na mogućnost pogodovanja određenim osobama.

Zbog svih navedenih i brojnih drugih nepravilnosti Upravno vijeće Centra smijenilo je Sirovatku, a na njegovo je mjesto imenovalo mr. sc. Alenku Buntić Rogić, dosadašnju načelnica Službe općih poslova i odnosa s javnošću NCVVO-a. No u MZOS-u nam kažu da je Sirovatka sebi u Centru osigurao ugovor na neodređeno, kakav nemaju ravnatelji drugih sličnih institucija, pa će vjerojatno samo biti preraspoređen na neko drugo radno mjesto.

Mature nisu upitne

Nakon što su se u medijima pojavila neka nagađanja da bi nepravilnosti možda mogle dovesti u pitanje legalnost provedenih i skore mature, iz MZOS-a su odgovorili da tako nešto ne dolazi u obzir.

'Ustanova je dužna raspisati natječaj za ravnatelja u roku od 30 dana od dana imenovanja vršitelja dužnosti. Što se tiče dijela koji se odnosi na izdavanje svjedodžbi o položenoj državnoj maturi, u smislu potpisivanja, v. d. ima sve ovlasti kao i ravnatelj. Ministarstvo nema kandidata za novog ravnatelja. Novi će ravnatelj biti izabran javnim natječajem transparentno i na temelju stručnosti. Ne očekujemo nikakve probleme u provođenju državne mature', stoji u dopisu MZOS-a.

'Pozivam sve stručne ljude koji smatraju da mogu doprinijeti unapređenju rada Nacionalnog centra da se jave na natječaj. Onaj tko bude najkvalitetniji, bit će novi ravnatelj', rekao je jučer resorni ministar Željko Jovanović na polaganju kamena temeljca dvorane O.Š. u Goričanu.

Naši pokušaji da dobijemo komentar Sirovatke na nalaze inspekcije bili su bezuspješni. Smijenjeni ravnatelj nije se javljao na mobitel.