intervju: ivan Marić

'Srce je i srce interneta u Hrvatskoj, a podatkovnim centrima i mrežnim povezivanjem tih sjedišta unaprijedit ćemo znanost i visoko obrazovanje'

  • Autor: L. Špiljak
  • Zadnja izmjena 26.10.2022 08:04
  • Objavljeno 26.10.2022 u 08:04
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu – Srce, jedinstvena ustanova u visokom obrazovanju i znanosti u Hrvatskoj, proslavio je lani 50 godina, koliko već pomiče tehnološke granice, a ovu je godinu obilježio završetkom dviju značajnih projektnih aktivnosti u zagrebačkom kampusu Borongaj – uređenje i opremanje pet podatkovnih centara nacionalne e-infrastrukture te mrežnog povezivanja tih pet sjedišta u sklopu 200 milijuna vrijednog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak - HR-ZOO

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljem Srca Ivanom Marićem. Na čelu Srca nalazi se već više godinu i pol, no ondje je počeo raditi još kao mlad i ambiciozan inženjer koji je nakon faksa prvi put u ruke dobio najnoviju tehnologiju te tada svjedočio revoluciji interneta. Danas je na čelu ustanove koja je jedna od najzaslužnijih za nastavak digitalne tranzicije i razvoja tehnologije u visokom obrazovanju i znanosti u Hrvatskoj. Pojasnio nam je potanko zašto je HR-ZOO važan i ujedno strateški projekt znanosti te zašto će obilježiti njegov mandat.

'Moderna e-infrastruktura omogućava sustavu visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti da se uhvati u koštac s vremenom, s njegovim izazovima te da provodi digitalnu tranziciju. Obilježili smo otvaranje podatkovnih centara i mrežno povezivanje u sklopu projekta HR-ZOO, vrijednog 200 milijuna kuna i sufinanciranog sredstvima Europske unije. Kao jedinstvena ustanova gradimo nacionalnu e-infrastrukturu, počevši od prostornih elemenata. Svečano smo pustili u rad pet modernih podatkovnih centara – dva u Zagrebu te po jedan u Osijeku, Splitu i Rijeci – i tako uspostavili prostornu komponentu nacionalne e-infrastrukture.

Izvršili smo i mrežno povezivanje brzinama od 100 Gbit/s zahvaljujući i Hrvatskom Telekomu, angažiranom za isporuku elektroničkih komunikacijskih kapaciteta i optičkih vodova za potrebe projekta HR-ZOO. Podatkovni centri su ključan element nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO, nužne za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Hrvatske. Oni dugoročno osiguravaju odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa, a zahvaljujući širokopojasnoj mrežnoj povezanosti dugoročno su osigurani kapaciteti za potrebe nacionalne e-infrastrukture. Time se korisnicima omogućava brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te osiguravaju pretpostavke adekvatne povezanosti nacionalne e-infrastrukture s infrastrukturama u Europi i svijetu', rekao je Marić.

  • +18
  • +15

Otvorenje podatkovnih centara HR-ZOO-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Srce

Osim upravljanja i pružanja računalnih i spremišnih usluga i resursa e-infrastrukture, Srce upravlja autentikacijskom i autorizacijskom infrastrukturom osiguravajući sustav elektroničkih identiteta studenata, nastavnika, znanstvenika i zaposlenika. Srce upravlja platformom digitalnih akademskih repozitorija omogućavajući ustanovama siguran i dugotrajan smještaj podataka te čitav niz podatkovnih usluga kojima se brinu o podacima. Važna uloga Srca je ona u digitalnom obrazovanju koju već 15 godina pružaju za nastavnike, studente i ustanove visokog obrazovanja kroz sustav za e-učenje Merlin. Tijekom pandemije istaknuli su se i naprednom podrškom nastavnicima u online nastavi. Srce pruža i niz informacijskih sustava i usluga za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i za agencije koje omogućavaju administraciju i poslovanje cjelokupnog sustava, od Studomata i iksica, preko informacijskog sustava znanstvene djelatnosti, do sustava koji podržavaju procese akreditacije i vrednovanja studijskih programa.

No svi ti sustavi moraju negdje 'živjeti', a to mjesto predstavljaju upravo svečano otvoreni podatkovni centri, u kojima Srce osigurava adekvatne uvjete da bi servis bio stalno dostupan. Naime podatkovni centri opremljeni su kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku, 24 sata dnevno i 365 dana u godini, a opasnost ne predstavljaju ni vanjski faktori poput nestanka električne energije u širem području, potresa i drugih nepogoda. Centar se nalazi u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, zauzima 1317 kvadrata, trenutno ima 32 IKT ormara i zadovoljava standard TIER 3. Sa 1100 kW instalirane snage DC-a, 1250 kVA snage instaliranog DA, 750 kVA snage instaliranog UPS-a i rashladnom snagom od 500 kW najjači je od preostala četiri u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

  • +18
  • +15

Svečanost otvorenja podatkovnih centara Hrvatskog zdravstvenog i obrazovnog oblaka (HR ZOO)

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Podatkovni centar na Borongaju opremljen je dizelskim agregatom snage preko megavata, a on uz vanjski spremnik goriva može izdržati višednevne nestanke napajanja iz gradske mreže. 'Svi sustavi podatkovnog centra izvedeni su redundantno, čime smo osigurali njihovu visoku dostupnost. Podatkovni centri na Borongaju i u zgradi Srca opremljeni su i 24-satnom zaštitarskom službom. Uspostavili smo centralni sustav nadzora i upravljanja u kojem u svakom trenutku možete vidjeti je li sve u redu kako bismo reagirali na vrijeme ako se nešto dogodi. Sigurnost podataka je, naravno, bila prvi uvjet, a jednom uspostavljeni oblak dodatno će jamčiti da je digitalna imovina znanstvenih institucija i fakulteta sigurna', rekao je Marić.

Prisjetio se početka Srca osnovanog 1971. godine na sjednici Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog u Hrvatskoj, a koje je prepoznalo buduće značenje računala na sveučilištu. Upravo je ta vizionarska odluka utrla put onome što Srce radi posljednjih 50 godina – izgrađuje digitalne usluge, resurse za sustav znanosti i visokog obrazovanja te tako doprinosi napretku koji naposljetku utječe na gospodarstvo i društvo u cjelini.

Ravnatelja Marića raduje to da im je putem projekta HR-ZOO-a na raspolaganju bilo dovoljno sredstava kako bi kapacitivno mogli podići sve komponente nacionalne e-infrastrukture, od naprednog računanja i komponente HTC do klasičnog clouda, mreža i spremišnih resursa. 'Sve komponente e-infrastrukture povećat će se za 10 do 20 puta, što je bitno jer ranije nismo imali dovoljno financijskih sredstava za takve nadogradnje. Sad s tom infrastrukturom možemo znanstvenoj zajednici pružiti adekvatne digitalne usluge i resurse, s ciljem da znanstvenici i nastavnici rade svoju djelatnost i bave se znanošću i nastavom, a nama mogu prepustiti aktivnosti vezane za ICT. Želimo da se znanstvenik bavi prije svega znanošću, a ne da savladava prepreke korištenja naprednih digitalnih resursa', ističe Marić.

e-znanstvenici

e-znanstvenici

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Srce

Upravo je zato Srce osmislilo koncept e-znanstvenika te zaposlilo trenutno njih šestero, a oni su, kako Marić kaže, 'jednom nogom u znanstvenom području, a drugom u računarstvu ili nekom drugom području ICT-ja', što ih čini posrednicima između ta dva područja. 'Nadam se da ćemo imati još sredstava za obnovu resursa, a ljudske kapacitete treba zadržati, između ostalog i radi dobrobiti znanstvene zajednice', ističe Marić.

Srce ukupno ima 160 zaposlenika, što ih čini velikom organizacijom, a prije svega za sebe kažu da su javna IT ustanova koja djeluje u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Srce je dosad uspješno odolijevalo izazovima odljeva kvalificiranog IT kadra; ravnatelj je zadovoljan stasanjem novih zaposlenika Srca, a nastoje učiniti sve da zadrže mlade talente.

'Dajemo zaposlenicima puno pogodnosti, plaće možda nisu konkurentne s tržištem IT-ja u Hrvatskoj, a posebno ne s europskim i svjetskim, no radimo na brendingu Srca kao poslodavca kroz razne aktivnosti. Vjerujem i nadam se da možemo zadržati postojeće, ali i privući nove kadrove. Kod nas stručnjaci mogu raditi na projektima kao što je HR-ZOO, a koji se provode jednom u 10-20 godina, te uče na novim tehnologijama tako da ih i koriste. Uz sve te pogodnosti smatram da je nužna korekcija, tj. povećanje plaća, te model koji će prepoznati specifičnost Srca kao IT ustanove', kaže Marić.

Ivan Marić, Srce

Ivan Marić, Srce

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Srce

Pritom ističe da je velika stvar opstati 50 godina, kao i da su ostvarili brojne važne projekte općenito u Hrvatskoj, ne samo u znanstvenoj zajednici, a među njima je doprinos izgradnji interneta u Hrvatskoj početkom 90-ih.

Uspostavili su tada mrežu hrvatske akademske i znanstveno-istraživačke zajednice CARNet, projekt koji je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije. Ravnatelj je podsjetio i da je Srce postalo koordinator Hrvatskog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) u sklopu programa EuroHPC – mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske infrastrukture za HPC te različitim grupama korisnika, odnosno njihovim potrebama i zahtjevima. 'Bilo koji znanstvenik ili osoba iz industrije i poduzeća može koristiti HPC u razvoju novih proizvoda, a Srce će im s partnerskim ustanovama konzorcija pomoći savjetima, treninzima i usmjeravanjem na prave servise', pojašnjava Marić.

HR-ZOO

HR-ZOO

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Srce

'Zaljubio sam se u tehnologiju 90-ih godina nakon ETF-a. Cijeli život radim u Srcu, u kojem nastojimo koristiti tehnologiju kako bismo stvarali tranziciju, svjedočili revolucijama i evolucijama te tako da tehnologija koju radimo pomaže drugima. Tehnologije, barem u mom dijelu, prate Mooreov zakon koji kaže da se svakih 18 mjeseci povećava kapacitet nečega, od laptopa do mobitela, što nam omogućava da radimo brže, bolje, više i jače, a način na koji će se tehnologija koristiti ostaje na ljudima. Zbog toga, uz izgradnju i implementaciju novih tehnologija, Srce posvećuje veliku pozornost edukaciji i osposobljavanju korisnika za korištenje tehnologija, digitalnih usluga i sustava koje im stavlja na raspolaganje. To sve čini Srce središnjim nacionalnim centrom koji za potrebe svih ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj razvija i unapređuje digitalnu e-infrastrukturu i usluge te pruža podršku u njihovu korištenju. Uz to, Srce je srce interneta u Hrvatskoj i danas je naša snaga u naprednim infrastrukturnim servisima, prvenstveno za sustav visokog obrazovanja i znanosti, a tek slijede glavne aktivnosti koje ćemo s veseljem predstaviti', najavljuje Marić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!