ZNANSTVENA TELEKINEZA

Sada je moguće mislima pokretati stvari!

01.08.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Pokretanje stvari umom donedavno je pripadalo sferi parapsihologije ili znanstvene fantastike

Međutim, iz SAD-a ovih dana stiže vijest da 'moždana kapa' razvijena na University of Maryland već pretvara misli u pokrete. Naime, profesor kineziologije José 'Pepe' L. Contreras-Vidal i njegov tim konstruirali su neinvanzivnu kapu pokrivenu senzorima i opremljenu živčanim sučeljem koja bi se uskoro mogla koristiti za upravljanje računalima, robotičkim i prostetičkim udovima, motoriziranim invalidskim kolicima i digitalnim avatarima.

'Na najboljem smo putu da kroz nekoliko godina razvijemo, testiramo i pustimo u proizvodnju sigurno, pouzdano i neinvazivno računalno sučelje koje će milijunima žrtava paralize, moždanog udara ili raznih ozljeda povećati kvalitetu života', rekao je Contreras-Vidal.

'Radimo nešto što je donedavno malo tko smatrao mogućim. U čitanju i prevođenju moždanih valova u naredbe za računala i druge uređaje koristimo se tehnikom elektroencefalografije (EEG)', objasnio je.

Contreras-Vidal i njegov tim u posljednjih su 18 mjeseci objavili tri značajna znanstvena rada, od kojih je posljednji izašao u časopisu Journal of Neurophysiology. U novoj studiji tim je uspio EEG signale pretvoriti u složene trodimenzionalne kretnje stopala, koljena i kukova kakve se koriste prilikom hodanja. U ranijim istraživanjima ostvarili su slične rezultate i 3D pokretanjem ruke te kursora na računalu.

Contreras-Vidal kaže da je njihova tehnika, za razliku od većine drugih koje se danas razvijaju, neinvazivna jer ne zahtijeva usađivanje elektroda u mozak, a i jednostavna je za uporabu.

Projekt podupiru brojne organizacije i zaklade.

Američki tim već više od godinu dana istražuje i povezuje aktivnosti mozga s pokretima udova na pokretnoj traci.

Moždane kape bit će korisne na više načina. Prije svega omogućit će prevođenje misli u konkretne kretnje proteza. Poznato je da nedostatak kretanja prate drugi zdravstveni problemi poput pretilosti, dijabetesa i krvožilnih bolesti. Novi uređaj trebao bi ponovno pokrenuti ljude koji su paralizirani moždanim udarom, oštećenjem kralježnice ili nekim drugim ozljedama. Konačno, žrtve moždanih udara mogle bi uvježbati zdrave dijelove svojih mozgova da preuzmu nadzor nad udovima. Primjerice, mogla bi se konstruirati igra u virtualnoj stvarnosti koja bi za pokretanje likova koristila stvarne EEG signale.

U posljednja dva desetljeća ostvaren je velik napredak u povezivanju mozga s računalnim sučeljima. Međutim, te se metode uglavnom temelje na usađivanju elektroda u mozak, a većina ljudi teško prihvaća život s rupama u lubanji i žicama uključenima u najsloženiji dio svoga tijela.

Istraživanje Contreras-Vidala i njegovih kolega, predstavljeno u časopisu Journal of Neuroscienece u ožujku 2010. pokazalo je da se EEG signali mogu prevesti u prirodne pokrete. Rad objavljen u travnju u Journal of Neural Engineering dokazao je pak da je za korištenje kape mozga dovoljan minimalan trening od 40-ak minuta.