KORISNI SAVJETI

Puno vremena provodite pred ekranom? Evo kako se pobrinuti za zdravlje očiju

26.12.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Ljudi često uzimaju zdravlje svojih očiju zdravo za gotovo, pogotovo kad uračunamo količinu vremena provedenog ispred malih i velikih ekrana. Posljedice slabljenja vida mogu znatno utjecati na kvalitetu života, i privatno i poslovno. No prakticiranje jednostavnih svakodnevnih navika može vam pomoći poboljšati zdravlje očiju i smanjiti rizik od problema u budućnosti

Ako cijeli dan radite za računalom, predlaže se korištenje naočala s posebnim filtrima za plavo svjetlo, kao i povremeni odmor od gledanja u zaslon - beneficije su manje naprezanje očiju te sprečavanje dugoročnog oštećenja vida.

Učinkovite metode održavanja zdravih očiju uključuju i zdravu prehranu. Stručnjaci savjetuju uravnoteženu prehranu s puno voća i povrća koja puno doprinosi zdravlju, a ima i blagotvoran učinak na oči. U zelenom povrću i kukuruzu nalaze se lutein i zeaksantin, a djeluju kao prirodna zaštita mrežnice i povezani su sa smanjenjem rizika od senilne makularne degeneracije.

Resveratrol, koji se nalazi u grožđu i vinu, antioksidant je koji blagotvorno djeluje u slučaju čitavog niza očnih bolesti, naprimjer katarakte (sive mrene), glaukoma i posebno senilne makularne degeneracije. Vitamin C također usporava napredovanje senilne makularne degeneracije i oštećenje vida te smanjuje mogućnost pojave katarakte.

Također se preporučuje nošenje sunčanih naočala jer mogu spriječiti pretjerano izlaganje UV zrakama. Doduše, trebate voditi računa o tome da imaju stopostotnu UV zaštitu ili zaštitu UV 400.

Stručnjaci preporučuju i smanjenje konzumacije alkohola i pušenja jer su izravno povezani s brojnim bolestima oka. Pretjerana konzumacija alkohola uvelike povećava rizik od katarakte ili degeneracije makule. Uz to, može uzrokovati nedostatak određenih hranjivih sastojaka, što može oštetiti vid.

Koliko su pogubni učinci pušenja na tijelo, poznato je praktički svima. Cigarete također štete očima jer smanjuju cirkulaciju krvi, što uzrokuje oštećenje vidnog živca i mrežnice. Ono također dovodi do bržeg starenja očne leće.

Konačno, predlaže se povećana fizička aktivnost - čak i 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno može učiniti čuda za tijelo, pa tako i za oči. Činjenica je da su mnogi problemi s očima povezani s drugim bolestima, naprimjer s visokim krvnim tlakom, dijabetesom i visokim kolesterolom u krvi, a redovitom vježbom možemo ih spriječiti.

Kapi za oči

Pravilno korištenje kapi za oči samo je jedan korak prema boljem zdravlju, a zanemarivanje higijene ruku ili konzultacije s oftalmologom može rezultirati pogoršanjem postojećih problema do razvoja raznih bolesti.

Premda se kontaktne leće smatraju sigurnim i učinkovitim načinom za korekciju vida, nedavno istraživanje potvrdilo je da mnogi zbog njih imaju komplikacije, iz kojih se mogu razviti infekcije koje mogu oštetiti rožnicu. Stoga je potrebna dodatna njega.

Većina komplikacija se, tim rečeno, može zaobići pravilnim izborom kontaktnih leća i njihovim adekvatnim korištenjem te općenito većom brigom za zdravlje očiju.

Koliko traju leće?

Na tržištu imamo nekoliko vrsta kontaktnih leća i načelno se dijele po trajanju, a ako ih koristite dulje od predviđenog vremena, postoji opasnost od zdravstvenih komplikacija.

Tako imamo jednodnevne leće - one se nakon prvog skidanja bacaju te su po mnogima najzdraviji izbor jer se tijekom jednog dana ne stignu kontaminirati, što pomaže ako, recimo, patite od raznih alergija. Problem s jednodnevnim lećama je to što su skupe - učestalim korištenjem troškovi su tri puta veći od onih za dvotjedne ili mjesečne leće. Ako ih planirate rijetko nositi, računica je na kraju na vašoj strani i razlike u cijeni - nema.

Dvotjedne leće, kao što im ime nalaže, traju 14 dana nakon otvaranja te zahtijevaju redovito čišćenje i stavljanje u specijalnu otopinu preko noći. Izvrsne su za svakodnevno i povremeno nošenje, a neki modeli se, uz odobrenje specijalista, mogu nositi kontinuirano - bez skidanja danju i noću. Period nošenja im se u tom slučaju smanjuje na tjedan dana. Cijena im je u pravilu ista kao ona mjesečnih leća.

Mjesečne kontaktne leće mogu se nositi 30 dana od otvaranja, nakon čega se mijenjaju za novi par - nose se danju i navečer se u pravilu skidaju. Nakon toga ih se obavezno čisti i stavlja u otopinu preko noći. Mjesečne su leće malo tvrđe od jednodnevnih i dvotjednih jer su napravljene da dulje izdrže, no to ne utječe na udobnost korištenja.

Godišnje leće nose se godinu dana, a preko noći se ostavljaju u otopini. Ove leće su zbog dugotrajnosti najčešće jeftiniji izbor.

Uloga kapi za oči

Kapi se koriste za tretiranje raznih komplikacija, od manjih iritacija do kroničnih problema s vidom. Optičari i oftalmolozi ih prepisuju pacijentima ne bi li im pomogli pri oporavku nakon operacije ili kako bi smanjili mogućnost infekcija.

Uz velik broj dostupnih brendova i primjena, jako je važno znati koristite li ispravno sredstvo za konkretan problem. Sastojci kapi za oči su različiti, a korištenje pogrešne vrste ne samo da ne pomaže, već može uzrokovati dodatne komplikacije.

Vrste kapi za oči

Neke se kapi za oči mogu kupiti bez recepta dok ćete za druge morati ići po recept kod doktora. Uobičajene vrste uključuju takozvane umjetne suze, kojima se tretiraju suhoća očiju, crvenilo i iritacija. Noćna verzija ovih kapi je gušća i dolazi u obliku gela ili masti.

Druga vrsta kapi su antialergijske, a one ublažavaju svrbež, crvenilo i druge iritacije koje proizlaze iz reakcije na alergene poput peludi ili dlaka kućnih ljubimaca.

Treće su kapi one protiv crvenila, a osmišljene su za štedljivo korištenje te obično sadrže tetrahidrozolin ili brimonidin za smanjenje oticanja krvnih žila u oku.

Antibiotske kapi se dobivaju na recept i služe za liječenje raznih infekcija.

Steroidne kapi se propisuju za smanjenje simptoma upala poput oteklina ili crvenila, najčešće nakon operacije oka.

Kapi za posebnu primjenu se propisuju preko recepta i služe za liječenje raznih bolesti, poput glaukoma.

Niste sigurni koje su kapi za vas? Najbolje je otići doktoru i dijagnostiku prepustiti stručnjaku.

Na što treba obratiti pažnju pri kupnji?

Većina lijekova, uključujući kapi za oči, sadrži konzervanse koji pomažu spriječiti pojavu bakterija. Oni su namijenjeni zaštiti potrošača, ali ponekad nisu najbolji izbor. Konzervans u kapima može uzrokovati probleme ili pogoršati one koje nastojite riješiti, pa nije loše nabaviti verziju bez njega jer je u pravilu ugodnija za oko.

CNBC naglašava da je za izbor kapi najbolja konzultacija s oftalmologom koji vas može usmjeriti u pravom smjeru.

Kapi bez alergena?

Osim konzervansa, probleme mogu stvarati antibiotici, beta-blokatori, kortikosteroidi, antioksidanti i drugi sastojci povezani s iritacijom očiju kod određenog broja ljudi. Prije nego što upotrijebite bilo koje od njih, dobro je posavjetovati se s oftalmologom i pročitati etikete sa sastojcima kako biste uočili potencijalne alergene.

Kako pravilno koristiti kapi za oči?

Odabir pravih kapi za oči samo je prvi korak. Budite sigurni da znate kako ih staviti da ne biste ozlijedili oči. Za početak, slijedite upute na etiketi.

Svaka bočica sadrži upute za pravilnu primjenu koje osiguravaju da koristite ispravnu dozu. Upute također uključuju smjernice o tome koliko često primijeniti kapi i reakcije koje pokazuju da biste trebali prestati s korištenjem. Nikada nemojte koristiti kapi za oči bez čitanja ovih uputa.

Druga stvar koju mnogi zanemaruju je higijena - obavezno dobro operite ruke prije svake upotrebe kapi. One mogu sadržavati prljavštinu, bakterije i sve drugo što bi moglo utjecati na oči, što postaje problem pri aplikaciji tijekom koje morate staviti prste na kapke. Stoga prije stavljanja kapi uvijek temeljito operite ruke sapunom i vodom.

Treći savjet je izbjegavanje kontaminacije kapi. Bočicu treba držati sterilnom i čistom. Osim pranja ruku prije nanošenja kapi, izbjegavajte dodirivanje kapaljke očima ili vrha rukama. Uvijek stavite kapicu odmah nakon uporabe i čuvajte kapi za oči u čistom i sterilnom okruženju.

Konačno, pazite na datume isteka. Sve kapi za oči imaju rok valjanosti otisnut na bočici. Obično su dobre jednu do dvije godine neotvorene, ali to razdoblje može biti kraće za one koje ne sadrže konzervanse.

Imajte na umu to da se konzervansi i drugi aktivni sastojci počinju razgrađivati nakon što otvorite bočicu, što ih čini manje učinkovitima i povećava šanse za infekciju. Većina proizvođača preporučuje bacanje kapi za oči nakon što su bile otvorene 28 dana. Bočice za jednokratnu primjenu treba baciti odmah nakon upotrebe.