BOLJE PROGNOZE

Indija testira umjetnu inteligenciju za izradu klimatskih modela

22.12.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Indija testira umjetnu inteligenciju (AI) za izradu klimatskih modela za poboljšanje vremenske prognoze dok se bujice, poplave i suše šire velikom zemljom, rekao je visoki meteorološki dužnosnik

Globalno zatopljenje potaknulo je ekstremnije vremenske prilike u Indiji posljednjih godina, za koje neovisni Centar za znanost i okoliš procjenjuju da su ove godine uzrokovale smrt gotovo 3000 ljudi.

Meteorološke agencije diljem svijeta usredotočuju se na umjetnu inteligenciju, koja može smanjiti troškove i poboljšati brzinu, a za koju Britanski meteorološki ured kaže da bi mogla 'revolucionirati' vremensku prognozu, s nedavnim modelom koji je financirao Google i pokazalo se da je nadmašio konvencionalne metode.

Točna vremenska prognoza posebno je važna u Indiji, zemlji s 1,4 milijarde ljudi, od kojih su mnogi siromašni, i drugom najvećem svjetskom proizvođaču riže, pšenice i šećera.

Indijski meteorološki odjel (IMD) daje prognoze temeljene na matematičkim modelima pomoću superračunala. Korištenje umjetne inteligencije s proširenom mrežom promatranja moglo bi pomoći u stvaranju kvalitetnijih podataka predviđanja po nižoj cijeni.

Odjel očekuje da će klimatski modeli i savjeti koji se razvijaju temeljeni na umjetnoj inteligenciji pomoći u poboljšanju prognoza, rekao je K. S. Hosalikar, voditelj klimatskih istraživanja i usluga u IMD-u.

Meteorološki ured koristio je umjetnu inteligenciju za generiranje javnih upozorenja u vezi s toplinskim valovima i bolestima poput malarije, rekao je Hosalikar. Planira povećati vremenske opservatorije, pružajući podatke do razine sela, potencijalno nudeći podatke više rezolucije za prognoze, rekao je.