SPEKTAKL NA NEBU

Plazma goleme Sunčeve erupcije stigla na Zemlju

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Plazma, nastala u nedavnoj snažnoj eksploziji na Suncu, jutros je stigla do Zemlje, javila je britanska amaterska udruga promatrača Sunca

Iako jake oluje znaju ugroziti komunikacijske satelite, GPS, pa čak i sustav opskrbe električnom energijom, a neki su britanski tabloidi najavili takvu mogućnost, znanstvenici ističu da ovaj put nije bilo razloga za uzbunu. Umjesto toga, stanovnicima sjevernih i južnih dijelova planeta preporučili su da uživaju u prekrasnoj igri polarne svjetlosti.

Prema stranici Spaceweather.com, velika erupcija na jugoistočnom dijelu naše zvijezde 6. je prosinca stvorila dug filament magnetske plazme koji se proteže oko 700.000 kilometara, što je gotovo dvostruko više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Spektakl je zabilježila i NASA.

Hrvatski stručnjak za Sunce, dr. sc. Bojan Vršnak s Geodetskog fakulteta objašnjava da eksplozija, nasreću, nije bila usmjerena prema Zemlji, tako da nije mogla stvoriti snažniju oluju.

'Geomagnetska aktivnost bila je jučer malo pojačana. Dovoljno da intenzivira polarnu svjetlost auroru, međutim ne i da ugrozi satelite', rekao je dr. Vršnak.

'Sunce je dugo vremena bilo na minimumu svoje aktivnosti, a sada se postupno budi. Maksimalna aktivnost očekuje se 2013. godine. Sunčeve prominencije (nazivaju se filamentima kada ih gledamo nad površinom Sunca i tamnije su boje) znaju biti stabilne i živjeti po nekoliko mjeseci. To su guste nakupine plazme u atmosferi Sunca - koroni koje magnetsko polje drži da ne padnu na površinu zvijezde. Kada dođu u fazu nestabilnosti, počnu se povećavati i ubrzavati, ponekad i do par tisuća kilometara u sekundi. No plazma se na putu do Zemlje malo usporava, tako da joj obično treba od četiri do pet dana da stigne do nas. Kada je izbačaj usmjeren izravno prema našem planetu i kada je najeksplozivniji, onda može stići i u roku od jedan do dva dana. Erupcije na Zemlji mogu izazvati geomagnetsku oluju, no ne moraju. To ovisi o orijentaciji magnetskog polja – ako je suprotna magnetskom polju Zemlje, onda će doći do interreakcije. Erupcije su često popraćene pojavom sunčevog bljeska koji može značajno povećati rendgensko i UV zračenje te poremećaje u ionosferi, i to već nakon osam minuta, jer do nas putuje brzinom svjetlosti', objasnio je dr. Vršnak.

U Velikoj Britaniji odnedavno djeluje udruga Solar Stormwatch koja okuplja astronome amatere. Cilj joj je pobuditi zanimanje javnosti za znanost, ali i prikupiti vrijedne znanstvene informacije.

'Što više ljudi sudjeluje u praćenju oluja, više ćemo naučiti. Činjenica da dobrovoljci svojim radom omogućuju predviđanje oluja koje bi mogle udariti u Zemlju vrlo je važna ne samo za projekt, nego za znanost uopće', rekao je dr. Marek Kukula iz Kraljevskog opservatorija Greenwich.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!