damir sabol:

'Photomath će biti još korisniji, a sve što smo dobili uložit ćemo u - ljude'

  • Autor: Biljana Starčić
  • Zadnja izmjena 09.11.2018 08:01
  • Objavljeno 09.11.2018 u 08:01
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Domaća aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka - Photomath ovoga je tjedna došla od čarobne brojke od 100 milijuna preuzimanja. Pribroji li se tome i prikupljenih šest milijuna dolara investicija, radi se zbilja o velikom uspjehu čiji nam je pozadinu rasvijetlio kreator Photomatha Damir Sabol

U budućnosti se Photomath neće mnogo mijenjati, ali će postati korisniji, otkriva nam Damir Sabol, začetnik ideje o ovoj aplikaciji i direktor istoimene tvrtke. U kratkom intervjuu za tportal otkriva gdje će potrošiti prikupljenih šest milijuna dolara investicija i daje tri savjeta svima koji se žele baviti sličnim poslom.

Koji su vam daljnji planovi s aplikacijom Photomath?

Plan je dalje razvijati edukacijske mogućnosti aplikacije - omogućiti korisnicima da što prije i efikasnije dobiju objašnjenja i razumijevanje matematičkog problema i osnovnih matematičkih koncepata koji stoje iza specifičnog problema kojim se korisnik bavi. To ima dvije komponente - jedna je tehnološka gdje se razvijaju nove tehnologije koje to omogućavaju na mobilnom telefonu, a druga je sadržajna - stalni proces kreiranja matematičkog sadržaja i metodičkih pristupa. Smatramo da postoji velika potreba za edukacijskim sredstvom i da Photomath može unaprijediti edukacijski proces.

Photomath u brojkama

  • 100 milijuna preuzimanja
  • 1.234.054.453 matematičkih zadataka rješeno svakoga mjeseca

Gdje se aplikacija najviše koristi, tko je najviše koristi i hoće li se s njom nešto mijenjati?

Najviše se koristi u USA, a zatim slijedi Rusija. Što se tiče korisnika, najviše je koriste srednjoškolci jer za 1. ili 2. razred srednje škole zaista pružamo kvalitetna objašnjenja i sadržaj. No, koristi se i u osnovnoj školi ali i na fakultetima gdje korisnici moraju obnoviti znanje. Nije beznačajan i segment roditelja koji koriste Photomath kako bi mogli pomoći svojoj djeci. Mijenjati nećemo puno u korisničkom iskustvu ali će daljnjim razvojem aplikacija biti sve korisnija.

U što ćete uložiti dobivena sredstva?

Gotovo sve ide u ljudske resurse - inženjere i ljude koji rade na razvoju proizvoda, studente i profesore matematike koji razvijaju matematički sadržaj, ali i tim u USA koji razvija poslovne aspekte tvrtke kao što su strateška partnerstva, marketing itd.

Photomath

Photomath

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Photomath

Što stoji iza ovog uspjeha, koliko ljudi radi na aplikaciji, planirate li širenje tima?

Stoji zapravo već gotovo 5 godina rada, a sad smo prešli 30 zaposlenih. No, s nama radi i puno studenata pa je broj koji se tu kreće i veći od 50. Sad smo zbog investicije intenzivirali aktivnosti i dalje ćemo širiti tim. Iako je investicija uspjeh, to nam se čini kao početak jer se tek moramo tržišno dokazati i doći do samoodrživosti.

Koje su prosječne plaće u tvrtki?

Pokušavamo ponuditi zaposlenima konkurentne uvjete pa biti i iznad onog što tržište nameće.

Tri preporuke svima koji bi se htjeli otisnuti u slične poduzetničke vode…

Prvo, ideje nisu nevažne ali realizacija radi stvarnu razliku. Zatim, potrebno je brzo i puno eksperimentirati i biti spreman i na promašaje. To ide pod učenje. I treće, brinite se za sebe. Ako ste zdravi i dobro se osjećate biti ćete i uspješniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!