damir sabol:

'Photomath će biti još korisniji, a sve što smo dobili uložit ćemo u - ljude'

09.11.2018 u 08:01

Bionic
Reading

Domaća aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka - Photomath ovoga je tjedna došla od čarobne brojke od 100 milijuna preuzimanja. Pribroji li se tome i prikupljenih šest milijuna dolara investicija, radi se zbilja o velikom uspjehu čiji nam je pozadinu rasvijetlio kreator Photomatha Damir Sabol

U budućnosti se Photomath neće mnogo mijenjati, ali će postati korisniji, otkriva nam Damir Sabol, začetnik ideje o ovoj aplikaciji i direktor istoimene tvrtke. U kratkom intervjuu za tportal otkriva gdje će potrošiti prikupljenih šest milijuna dolara investicija i daje tri savjeta svima koji se žele baviti sličnim poslom.

Koji su vam daljnji planovi s aplikacijom Photomath?

Plan je dalje razvijati edukacijske mogućnosti aplikacije - omogućiti korisnicima da što prije i efikasnije dobiju objašnjenja i razumijevanje matematičkog problema i osnovnih matematičkih koncepata koji stoje iza specifičnog problema kojim se korisnik bavi. To ima dvije komponente - jedna je tehnološka gdje se razvijaju nove tehnologije koje to omogućavaju na mobilnom telefonu, a druga je sadržajna - stalni proces kreiranja matematičkog sadržaja i metodičkih pristupa. Smatramo da postoji velika potreba za edukacijskim sredstvom i da Photomath može unaprijediti edukacijski proces.

Photomath u brojkama

  • 100 milijuna preuzimanja
  • 1.234.054.453 matematičkih zadataka rješeno svakoga mjeseca

Gdje se aplikacija najviše koristi, tko je najviše koristi i hoće li se s njom nešto mijenjati?

Najviše se koristi u USA, a zatim slijedi Rusija. Što se tiče korisnika, najviše je koriste srednjoškolci jer za 1. ili 2. razred srednje škole zaista pružamo kvalitetna objašnjenja i sadržaj. No, koristi se i u osnovnoj školi ali i na fakultetima gdje korisnici moraju obnoviti znanje. Nije beznačajan i segment roditelja koji koriste Photomath kako bi mogli pomoći svojoj djeci. Mijenjati nećemo puno u korisničkom iskustvu ali će daljnjim razvojem aplikacija biti sve korisnija.

U što ćete uložiti dobivena sredstva?

Gotovo sve ide u ljudske resurse - inženjere i ljude koji rade na razvoju proizvoda, studente i profesore matematike koji razvijaju matematički sadržaj, ali i tim u USA koji razvija poslovne aspekte tvrtke kao što su strateška partnerstva, marketing itd.

Što stoji iza ovog uspjeha, koliko ljudi radi na aplikaciji, planirate li širenje tima?

Stoji zapravo već gotovo 5 godina rada, a sad smo prešli 30 zaposlenih. No, s nama radi i puno studenata pa je broj koji se tu kreće i veći od 50. Sad smo zbog investicije intenzivirali aktivnosti i dalje ćemo širiti tim. Iako je investicija uspjeh, to nam se čini kao početak jer se tek moramo tržišno dokazati i doći do samoodrživosti.

Koje su prosječne plaće u tvrtki?

Pokušavamo ponuditi zaposlenima konkurentne uvjete pa biti i iznad onog što tržište nameće.

Tri preporuke svima koji bi se htjeli otisnuti u slične poduzetničke vode…

Prvo, ideje nisu nevažne ali realizacija radi stvarnu razliku. Zatim, potrebno je brzo i puno eksperimentirati i biti spreman i na promašaje. To ide pod učenje. I treće, brinite se za sebe. Ako ste zdravi i dobro se osjećate biti ćete i uspješniji.