TEHNO SAVJETI

Pet najglupljih grešaka kojima ugrožavamo svoju kibernetičku sigurnost

30.11.2023 u 18:58

Bionic
Reading

Dovoljno je tek malo nepažnje kako bi i najjača kibernetička zaštita popustila pred napadom zlonamjernih hakera. Pogledajte kako to možete izbjeći

Moguće je kako mislite da imate solidan plan kibernetičke sigurnosti. Koristite snažne lozinke i obrambene mjere poput virtualnih privatnih mreža i vatrozida (firewall).

Možda je to čak i dovoljno da vas zaštititi u ovom trenutku. Ali, čak i najjači štitovi s vremenom popuste.

Evo podsjetnika o čemu trebate voditi računa kako biste to izbjegli.

1) Ne koristite isti PIN za zaključani zaslon telefona i za banku

Nije lako popamtiti sve te lozinke, PIN-ove i druge elemente ključne za održavanje razine sigurnosti na poželjnoj razini. Život bi nam bio puno jednostavniji ako bismo, recimo, koristili isti PIN posvuda ili barem na nekoliko mjesta odjednom.

Bio bi, kad ujedno time ne biste širom otvorili vrata zlonamjernim hakerima i drugim kriminalcima koji vas žele financijski upropastiti. Dovoljno je da netko od njih, primjerice, uoči vaš PIN dok ga unosite u pametni telefon kako biste ga otključali. Zapisat će ga, računajte na to.

Ako je isti kao i vaš bankovni PIN, počistit će vaš račun prije no što stignete naručiti još jedan espreso. Stoga različite PIN-ove i čuvajte ih negdje gdje su samo vama dostupni.

2) Nemojte držati Bluetooth stalno uključenim

Bluetooth je bežična radijska tehnologija kratkog dometa koja radi slično kao Wi-Fi i mobilne mreže, ali obavlja jednostavnije zadatke na manjim dometima.

Kao i kod Wi-Fi mreže ili druge veze, Bluetooth ima slabih točaka. Hakeri i prevaranti moraju biti blizu vas kako bi zlorabili Bluetooth za preuzimanje vašeg uređaja.

Ako mislite kako je to dovoljno da biste bili sigurni, u krivu ste. Domet Bluetootha je do deset metara, što vas izlaže rizicima u praktično bilo kojem javnom prostoru.

Nekoliko je načina kako isključiti Bluetooth na iPhoneu. Otvorite Settings pa Bluetooth i prebacite sklopku na off. Također možete prijeći prstom prema dolje s gornjeg desnog kuta zaslona kako biste otvorili Control Center i kucnuti Bluetooth.

Slično je i kod uređaja s operativnim sustavom Android. Otvorite Settings, pa Connected Devices, Connection Preferences i zatim Bluetooth pa off.

Napomena: koraci se razlikuju ovisno o modelu vašeg telefona.

3) Ne ostavljajte vašu mrežu Wi-Fija ili router nezaštićenim

Nezaštićena mreža Wi-Fi-ja ili router mogu hakerima omogućiti preuzimanje vaših uređaja i instalaciju zlonamjernog softvera, koji može poslužiti za, primjerice, krađu osobnih podataka ili dentiteta.

Stoga zaštitite bežičnu mrežu lozinkom koju je teško pogoditi i zatim zaključajte pristup svom Wi-Fi-ju. Što se routera tiče, vrijedi slično: zaštitite ga jakom lozinkom.

4) Nemojte se odjavljivati na spam poruke

Stiže vam neželjena e-pošta u kojoj je navedeno kako se možete odjaviti i prestat će vam je slati? Kod renomiranih tvrtki to funkcionira (štoviše, na to ih obvezuje zakon).

Ali, za prevarante to ne vrijedi. Kliknete li na odjavu, samo ćete im potvrditi kako je adresa e-pošte koju koristite i dalje aktivna, što će ih potaći na slanje još spama.

Umjesto toga, označite tu poruku kao neželjenu i obrišite je.

5) Nemojte posvuda klikati oglase i preuzimati datoteke s kojekakvih web stranica

Ako u oglasu vidite nešto što vam se sviđa, nemojte kliknuti oglas. Umjesto toga, posjetite web stranicu proizvođača ili trgovca, pa tamo potražite to što želite kupiti.

Tako ćete smanjiti rizik da vas prevaranti navuku na lažne web stranice kako bi ukrali vaš novac i podatke, piše Fox News.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.