TEHNO SAVJETI

Google uskoro briše stare korisničke račune. Evo kako možete sačuvati svoj

27.11.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Ako imate račun kojeg niste ni pipnuli od 2021. godine, Google bi ga se mogao nepovratno riješiti. No, prije toga će vas upozoriti i dati vam vremena za akciju

Od 1. prosinca Google će početi brisati neaktivne korisničke račune i sav njihov sadržaj, uključujući e-poštu u Gmailu, fotografije, sastanke u kalendaru, zapise kontakata, YouTube videozapise i dokumente s Diska.

Neaktivni račun može biti, primjerice, Gmail kojeg ste postavili za, primjerice, primanje newslettera, obavijesti s foruma ili pri registraciji u e-trgovini.

Zašto Google briše neaktivne račune?

Ako račun niste koristili neko vrijeme, veći su izgledi kako bi mogao biti hakiran. Ponajprije zbog toga što se oslanjanju na stare lozinke ili lozinke koje ste koristili na više web odredišta odjednom, ali i zbog toga što niste postavili dvostupanjsku provjeru ili su rjeđe provjeravani.

Kako bi smanjio ove rizike, iz Googlea su najavili kako će početi brisati korisničke račune koji nisu korišteni ili se u njih niste ulogirali najmanje dvije godine.

Dakle, ako imate račun kojeg niste ni pipnuli od 2021. godine, Google bi ga se mogao riješiti. Hoće li ga netko drugi moći koristiti nakon brisanja za pokretanje novog računa s istim imenom? U Googleu kažu kako to neće biti moguće. ​

Kako možete zadržati svoj korisnički račun pri Googleu?

Nije teško. Dovoljno je prijaviti se barem jednom svake dvije godine. Ako to dosad niste učinili, sad je pravi trenutak.

Također, računa se i čitanje ili slanje e-pošte, korištenje Googleovog Diska, gledanje videozapisa na YouTubeu, preuzimanje aplikacije u trgovini Google Play, pretraživanje Googlea ili korištenje Googlea za prijavu na aplikaciju ili uslugu treće strane.

Ako imate postavljenu pretplatu putem svog računa pri Googleu, na Google One, publikaciju s vijestima ili na aplikaciju, i to se smatra aktivnošću. Brisanje će obuhvatiti samo osobne račune, ne i poslovne ili školske.

Prije no što se upuste u brisanje 1. prosinca, Google će vam poslati e-poštu s podsjetnikom, kako na adresu kojoj prijeti brisanje, tako i na onu koju ste naveli kao sekundarnu za oporavak.

Ostavit će vam najmanje osam mjeseci prije nego što pošalje vaš račun u nepovrat.

Što ako ste zaboravili svoje korisničko ime ili lozinku?

Ako ste zaboravili zaporku, možda ćete je moći vratiti pomoću ovog Googleovog alata za oporavak. Morat ćete odgovoriti na pitanja kako biste potvrdili da je to vaš račun.

Ako ste zaboravili adresu e-pošte, možda ćete ju moći oporaviti pomoću ovog alata za oporavak Googleovog računa. Trebat će vam telefonski broj ili adresa e-pošte za oporavak. Ako naiđete na probleme, Google nudi pomoć, piše CNET.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.