IMA ALTERNATIVA

Želite pretraživati web sigurnije i privatnije? Ovo su alati koje trebate

27.11.2023 u 20:12

Bionic
Reading

Googleova tražilica postala je toliko dominantnom da u pravilu ne razmišljamo o alternativama. Ali, korištenje Googlea dolazi s kompromisom kad je riječ o privatnosti

Kad pretražujemo web, većina nas to čini guglajući.

Googleova tražilica postala je toliko dominantnom da ne samo što u pravilu ne razmišljamo o alternativama, već je postala i sinonimom za tu aktivnost. Ali, korištenje Googlea dolazi s kompromisom kad je riječ o zaštiti privatnosti.

Kao što vjerojatno znate, Google većinu prihoda ostvaruje od oglašavanja. Svako vaše pretraživanje zbog toga unosi u vaš profil, kojeg potom koristi za plasiranje ciljanih oglasa.

Iako marketinškim tvrtkama ne daje podatke o vašim konkretnim pretraživanjima, ipak koristi te upite kako bi izgradio sliku o vama koja može poslužiti za plasman oglasa. Stoga nastoji prikupiti sve podatke o vama do kojih može doći. Postoje načini kako povećati razinu privatnosti na Googleovim platformama.

Primjerice, možete koristiti web preglednike i alternative aplikacijama kao što je Google Maps koji nude bolju zaštitu, postaviti automatsko brisanje povijesti pregledavanja weba nakon određenog razdoblja ili ograničiti količinu podataka koje Google prikuplja time što ćete prestati koristiti webmail i isključiti praćenje lokacije.

No, to nije sve što vam je na raspolaganju. Evo pregleda nekoliko alata pomoću kojih možete dodatno zaštititi privatnost online.

DuckDuckGo

Alternativna web tražilica privatnije pretraživanje nudi već dulje od 15 godina. Doduše, tijekom 2022. godine su uhvaćeni u suradnji s Microsoftom, kojemu su navodno omogućili pokretanje skripti za praćenje te tvrtke u sklopu preglednika.

Nakon kritika i javno iskazanog nezadovoljstva korisnika, DuckDuckGo se povukao iz suradnje. Sad, kako tvrde, blokiraju i Microsoftove skripte za praćenje.

Usprkos tom incidentu, DuckDuckGo i dalje slovi za web preglednik koji daleko manje njuška nego Googleovi proizvodi. Podatke i informacije ne povlači s Googlea, već s više od 400 drugih izvora, među kojima su tražilica Bing i Wikipedia.

Pritom ne personalizira rezultate pretraživanja temeljem podataka koje prikuplja od korisnika. Prikazuje oglase, ali ne ciljane i personalizirane.

DuckDuckGo je moguće instalirati u bilo koji preglednik kao proširenje, a na raspolaganju je i istoimeni puni web preglednika za operativne sustave Mac i Windows. Postoje i mobilne aplikacije za Android i iOS u koje je uključena tražilica DuckDuckGo.

Bez obzira radi li se o pregledniku ili aplikaciji, automatski prati i blokira sve pokušaje skidanja podataka s web stranica koje posjećujete.

Kliknete li sličicu štita na traci preglednika, vidjet ćete koje su stranice pokušale prikupiti vaše podatke ili pratiti vaša putovanja webom. Druga značajka blokira praćenje i zahtjeve za podacima u drugim aplikacijama na vašem telefonu.

DuckDuckGo ne može blokirati određene skripte i tragače na web stranicama koje ih pokreću (poput Facebooka, na primjer), ali barem možete doznati što je blokirano, a što ne.

Brave Search

Pružatelj proširenja za preglednik Brave ima od 2021. godine vlastitu tražilicu. Tvrde kako ne prati vaša pretraživanja, niti bilježi vaše podatke.

To može dovesti do ponešto manje preciznih rezultata pretraživanja, ali će vaša privatnost biti manje izložena oglašivačima. Iako bi usluga s vremenom mogla postati podržana oglasima, ti oglasi neće znati ništa o vama ili onome što ste tražili na webu.

Brave također ima beta uslugu pod nazivom Goggles, koja korisnicima omogućuje prilagodbu vlastitog rangiranja stranica kako bi rezultati pretraživanja bili relevantniji za svaku osobu.

Kako je riječ o usluzi koja je još u razvoju, mogu se pojaviti problemi tijekom korištenja, a i malo je kompliciranija nego što je većina ljudi navikla. Također, može za posljedicu imati stvaranje vlastitih malih mjehurića filtera za svakog korisnika.

Možete preuzeti web preglednik Brave za stolno računalo ili preuzeti njegove mobilne aplikacije za Android i iOS. Također možete pristupiti tražilici Brave iz bilo kojeg web preglednika i s bilo kojeg uređaja. Ne morate pritom koristiti preglednik Brave.

Kagi

Plaćanje za korištenje web tražilice možda zvuči čudno, ali to nudi Kagi. Što možete očekivati zauzvrat?

Pa, možete prilagoditi način prikazivanja rezultata pretraživanja, kako su poveznice organizirane i kako im se pristupa. Tu je i robustan niz operatora pretraživanja i tipkovničkih kratica za korištenje.

Kagi ne prati vaše kretanje online, niti prikuplja vaše podatke, a ne prikazuje ni oglase.

Besplatna razina omogućuje 100 pretraživanja mjesečno. Za pet američkih dolara moćete dobiti 500 pretraživanja ili neograničen broj pretraživanja za 10 USD. Za bilo što od navedenog morat ćete napraviti korisnički račun.

Kagi je dostupan kao proširenje web preglednika za Firefox, Chrome i Safari. Kagijev web preglednik Orion ima aplikacije za Mac i iOS.

Startpage

Želite Googleove rezultate pretraživanja, ali bez Googlea? Startpage to može ponuditi.

Oni, naime, poslužuju Googleove rezultate pretraživanja bez praćenja vaših aktivnosti. Šalju Googleu vaš upit anonimno i zatim vam privatno vraća rezultate. Google, kako tvrde, nikad ne vidi i ne zna tko je podnio zahtjev.

Startpage je pokrenut u Nizozemskoj 2006. godine. Tvrde kako ne pohranjuju korisničke osobne podatke i povijest pretraživanja, a vašu IP adresu uklanjaju sa svojih web poslužitelja.

Također kažu kako blokiraju praćenje cijena i sprječavaju u prikazivanju oglasa temeljem vaše povijesti surfanja, kao i da njihov anonimni način rada funkcionira poput virtualne privatne mreže (VPN-a). ​

Mojeek

Mojeek ne koristi rezultate pretraživanja drugih tražilica. Umjesto toga, britanska tražilica pokrenuta 2006. godine gradi vlastiti indeks weba. To radi na isti način kao Google i Bing.

Programi za indeksiranje tvrtke, koji pretražuju web i prikupljaju informacije o stranicama, indeksirali su dosad više od šest milijardi web stranica. Ovo indeksiranje nije toliko opsežno kao Googleovo - još 2013. Google je objavio kako indeksira 30 trilijuna web stranica, 100 milijardi puta mjesečno.

U Mojeeku tvrde kako se njihov pristup razlikuje u tome što u potpunosti kontrolira rezultate pretraživanja koje prikazuje.

Također tvrde kako ne prate vaše aktivnosti na webu, niti prikuplja IP adrese, povijest pretraživanja, klikove koje napravite i tome slično. Rezultati pretraživanja koje vidite u potpunosti se temelje na riječima koje upisujete.

Ograničavanje Googlea

Ako koristite Chrome i prijavljeni ste na Google, možete sinkronizirati pretraživanja putem DuckDuckGoa ili Bravea s korisničkim računom pri Googleu.

Povijest korištenja Googlea i pregledavanja u Chromeu (ako ste prijavljeni na Google) podudarat će se većinu vremena jer ih Google prema zadanim postavkama sinkronizira, djelomično kako bi olakšao korištenje Googlea na više uređaja.

Ako ne želite da se to događa u Chromeu, kliknite tri točkice u gornjem desnom kutu, i zatim odaberite Settings.

Ako ste prijavljeni na svoj račun pri Googleu na samom vrhu, kliknite Turn off. Time ćete prekinuti vezu između Googlea i vašeg preglednika, kao i dobiti mogućnost brisanja svih podataka koji su lokalno pohranjeni na uređaj (uključujući vašu povijest pregledavanja, oznake i pohranjene lozinke).

Zvuči komplicirano? Prebacite se na drugi web preglednik, kao što su Brave, DuckDuckGo i Kagi. Druge alternative su Microsoftov Edge, Mozillin Firefox, Opera i Appleov Safari iz Applea. Koju god odabrali, svakako provjerite kakve postavke za brisanje povijesti pregledavanja imate na raspolaganju.

Otvorite li anonimni način rada u bilo kojem od njih, spriječit ćete bilježenje tih pretraživanja unutar preglednika. Čim zatvorite prozor, pretraga nestaje zauvijek. Imajte na umu kako time ne sprječavate nužno praćenje vaših upita.

Ako se ne možete odvojiti od rezultata pretraživanja koje Google prikazuje, možete se barem pobrinuti da ih se ne pamti predugo. Otvorite stranicu s postavkama Googleovog računa na webu, zatim kliknite Data & Privacy i pomaknite se prema dolje do Web & App Activity.

Možete odabrati ili Manage Activity za ručno uklanjanje povijesti i pretraživanja ili Auto-Delete kako bi ti podaci bili automatski izbrisani nakon što su pohranjeni određeno vrijeme, piše Wired.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.