TEHNO SAVJETI

Tajno praćenje na smartfonu? Što su to 'keyloggeri' i kako ih deinstalirati

28.11.2023 u 19:44

Bionic
Reading

Keyloggeri mogu otkriti svaki vaš pokret, ali postoje načini da ih uočite prije nego što naprave štetu

Ako se oslanjate na svoj telefon za pristupanje bankovnom računu, upisivanje osjetljivih poruka, plaćanje računa ili čak otključavanje kuće, keylogger pametnog telefona mogao bi ukrasti ove informacije, a da to ni ne primijetite.

Kibernetički kriminalci mogu koristiti keyloggere kako bi saznali vaše lozinke, brojeve kreditnih kartica i još mnogo toga - što znači da biste trebali znati kako uočiti i zaustaviti te prijetnje i samim time ostaviti radnje na vašem pametnom telefonu privatnima. Prije nego što objasnimo kako ga se riješiti, odgovorit ćemo na pitanje što je to uopće keylogger.

Tihi špijun

Keylogger je softver koji prati vaše pritiske tipki. Svaki put kad nešto upišete, bilježi gumbe koje pritisnete i redoslijed kojim ih dodirujete. Neke tvrtke koriste keyloggere kako bi obuzdale zaposlenike dok rade, no zlonamjerne verzije pomažu hakerima da kradu dragocjene korisničke podatke.

Možda ste već upoznati s verzijama za PC, kao što je Snake Keylogger, koji inficira Microsoft Office ili PDF čitače, no valja naglasiti da ovi zlokobni programi mogu ciljati i vaš telefon. Keyloggeri za pametne telefone mogu biti još podmukliji od verzija za stolna računala jer se sigurnost telefona može lako previdjeti. Većina ljudi navikla je koristiti antivirusnu zaštitu i sličnu obranu na svojim računalima, ali telefoni su druga stvar.

Mnogi previđaju sigurnost telefona jer, primjerice, za iPhone nisu nužno potrebne antivirusne aplikacije. Sustav ima snažnu ugrađenu zaštitu, a dizajn iOS-a čini mnoge napade malo vjerojatnijima osim ako telefon nije hakiran. Međutim malo vjerojatno ne znači nemoguće. Androidi su, s druge strane, osjetljiviji na napade.

Kako otkriti keylogger na pametnim telefonima?

Keyloggere je puno teže otkriti od ostalih vrsta zlonamjernog softvera. Međutim oni imaju nekoliko simptoma na koje morate pripaziti. Jedan od najvećih znakova keyloggera je kašnjenje pri tipkanju, piše MakeUseOf.

Razlog za brigu je kašnjenje registriranja tipke nakon što nešto dodirnete. To proizlazi iz zlonamjernog softvera koji bilježi pritisak tipke i zauzima procesorsku snagu. Slično tome, pripazite na smanjene performanse. Kašnjenje vremena odgovora, aplikacije koje se ruše i grafika koja se ne učitava znakovi su upozorenja. Oni znače da vaš telefon obrađuje više toga od uobičajenog, pogotovo ako se to dogodi naizgled niotkuda.

Pregrijavanje je još jedan simptom keyloggera pametnog telefona, jer se obično događa kada nešto radi u pozadini. Razlog je za zabrinutost također ako nemate otvorenih aplikacija, a vaš telefon postaje vruć. Isto vrijedi za bateriju koja se prazni brže nego inače ili za pametni telefon koji koristi više podataka nego inače.

Ponovno pokrenite telefon ako primijetite bilo koji od ovih simptoma. Ako to ne riješi problem, to bi mogao biti keylogger. Vodite računa o tome da Google Play Protect Scan može skenirati opasne aplikacije na Androidu kako bi identificirao zlonamjerni softver.

Za pokretanje Google Play Protect skeniranja, otvorite Google Play trgovinu, dodirnite ikonu svog profila, dodirnite 'Play Protect', a zatim ikonu zupčanika da otvorite postavke. Uključite 'Skeniraj aplikacije Play Protectom', ako već niste, a zatim se vratite na glavnu stranicu Play Protecta i dodirnite 'Skeniraj'. Vaš će telefon tada skenirati zlonamjerni kod i nepoznate aplikacije te preporučiti sljedeće korake ako nešto pronađe.

Appleovi uređaji nemaju takvu ugrađenu značajku (uglavnom zato što iOS ne pati od zlonamjernog softvera na isti način kao Android), ali uvijek možete preuzeti pouzdanu sigurnosnu aplikaciju treće strane, poput Avasta ili Nortona 360, da biste skenirali svoj iPhone. Obje su aplikacije besplatne za preuzimanje, s time da Avast nudi besplatno skeniranje bez potrebe za postavljanjem pretplate ili besplatnog probnog razdoblja.

Imajte na umu to da iOS uređaji nisu imuni na malware, ransomware i keyloggere; oni su samo puno rjeđi i često uključuju kompromitirani (jailbreakingom, naprimjer) ili visoko ciljan uređaj (upotrebom nečega poput spywarea Pegasus).

Kako ukloniti keylogger?

Nakon što identificirate keylogger na svom pametnom telefonu, imate nekoliko opcija za njegovo uklanjanje. Najlakši način je upotrijebiti bilo koju sigurnosnu aplikaciju za skeniranje zlonamjernog softvera. Ako skeniranje otkrije keylogger, trebalo bi vam dati mogućnost uklanjanja softvera. Učinite to i nakon toga ponovno pokrenite telefon.

Također možete ručno potražiti i ukloniti sumnjive aplikacije - potencijalne mete su sve aplikacije koje niste preuzeli iz službene trgovine aplikacija. Isto vrijedi za bilo koju aplikaciju nakon čijeg preuzimanja primijetite dramatično smanjene performanse uređaja. Ako je problem nastao nakon instaliranja određene aplikacije, izbrišite je. Ako ne, idite na popis aplikacija u postavkama svog telefona i izbrišite sve za što se ne sjećate da ste preuzeli.

Ako niti jedna metoda ne uspije, uvijek možete vratiti uređaj na tvorničke postavke - no ako se za to odlučite, prvo napravite sigurnosnu kopiju važnih podataka. Ovim resetiranjem trebali biste ukloniti sve nekritične podatke, uključujući keylogger.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.