ZLOGLASNI PRIMJERI

Ovih osam lažnih fotografija kreirao je AI, brzo su postale viralne

15.12.2023 u 20:53

Bionic
Reading

'Factcheckeri' su izdvojili zloglasne primjere lažnih fotografija, generiranih pomoću umjetne inteligencije, koje su postale viralne ove godine, uključujući zagrljaje princa Williama i princa Harryja na krunidbi kralja

Sve pristupačniji alati, kao što su Midjourney i OpenAI-jev DALL-E 3, omogućili su stvaranje realističnih fotografija koje možemo kreirati pomoću tekstualnih upita.

Iako pristaše generativne umjetne inteligencije kažu da ti alati mogu pomoći umjetnicima, drugi su zabrinuti zbog širenja dezinformacija.

Full Fact je izdvojio osam primjera koji su na internetu podijeljeni tisuće puta u 2023., nakon čega su te objave na društvenim mrežama označene kao generirane umjetnom inteligencijom ili su uklonjene, piše Sky News.

Princ William i princ Harry ponovno zajedno

Osam fotografija koje prikazuju princa od Walesa i vojvodu od Sussexa na krunidbi kralja Charlesa III. proširile su se na Facebooku s više od 78.000 lajkova.

Jedna od njih prikazuje zagrljaj posvađane braće suznih očiju - no nijedna od njih nije stvarna. Full Fact je otkrio da su izvorno objavljeni u objavi na blogu, gdje je autor objasnio kako su koristili generator slika Midjourney da 'zamisle pomirenje' između Williama i Harryja.

Julian Assange u zatvoru

Fotografija bolesnog osnivača WikiLeaksa u zatvoru Belmarsh napravljena je pomoću Midjourneyja.

Njezin tvorac priznao je to u intervjuu za njemačke novine Bild, ali ne prije nego što je fotografija podijeljena na Facebooku i ponovno postavljena 29.000 puta na X-u.

Fotografija Donalda Trumpa

Prije nego što je bivši američki predsjednik objavio svoju pravu fotografiju na X-u kružilo je nekoliko lažnih verzija.

Trump je prethodno bio glavna inspiracija za fotografije koje je generirala umjetna inteligencija, a na kojima je 'zabilježen' trenutak njegova uhićenja.

Emmanuel Macron usred nemira u Francuskoj

Full Fact je rekao da je fotografija francuskog predsjednika masovno dijeljena na društvenim mrežama, a jedna objava prikupila je više od 55.000 pregleda i privukla komentare koji sugeriraju da mediji 'ignoriraju ono što se doista događa'.

Papa Franjo i ogromna publika

Fotografije pape Franje kako se obraća velikom mnoštvu u Lisabonu pogledana je desetke tisuća puta na društvenim mrežama. No ni ona nije stvarna, a na jednoj od njih Papa ima - tri prsta. Došlo je to nekoliko mjeseci nakon što je jezivo uvjerljiva AI fotografija Pape u Balenciaginoj bundi postala viralna.

'Robotske žene' Elona Muska

Tech milijarder nije skrivao svoju želju za stvaranjem humanoidnih robota, ali ne i 'žena robota'. Objave fotografija na kojima ljubi takve modele podijeljene su na Facebooku i X-u, a izradio ih je digitalni umjetnik.

Krhotine podmornice Titan

Tijekom potrage za podmornicom Titan, Midjourney je korišten za izradu slike koja navodno prikazuje njene krhotine.

Prikazivao je kontroler za igre kako pluta pod vodom s natpisom: 'Implodirani kontroler podmornice Titan pronađen kako pluta blizu površine.'

Uslijedio je izvještaj da je podmornica kontrolirana pomoću modificiranog kontrolera i tu lažnu fotografiju vidjelo je više od 300.000 korisnika na X-u.

Točenje piva Rishija Sunaka

Fotografija prikazuje britanskog premijera kako, ne baš vješto, toči pivo. Ta je fotografije dorađivana pomoću fotografija s festivala piva u kolovozu. Prikupila je više od 78.000 pregleda na X-u, a podijelio ju je i laburistički zastupnik Karl Turner.

Full Fact je rekao da vlada i regulator Ofcom moraju dati prioritet pismenosti javnih medija prije sljedećih izbora, pomažući im da prepoznaju lažne fotografije i preispitaju ono što vide na internetu. Izvršni direktor Chris Morris dodao je: 'Manjak akcije riskira smanjenje povjerenja u ono što ljudi vide na internetu. Time postoji opasnost od slabljenja naše demokracije, posebno tijekom izbora.'