CRNA LISTA

Ovi projekti uspješno su pokupili lovu na internetu... i nestali

26.02.2015 u 10:23

Bionic
Reading

U posljednje se vrijeme posebno govori o uspješnim Kickstarterovim kampanjama (nemalo zahvaljujući nevjerojatno uspješnom projektu 'Exploding Kittens'), postoji i crna strana priče, ona u kojoj su ljudi pružili financijska sredstva - uprazno. U nastavku slijede neki od tih projekata...

Posebno je primamljiv (i lukrativan) Kickstarterov segment vezan za videoigre, no nisu svi financirani te naknadno propali projekti bili vezani isključivo uz to. Tu ima svega, od raznih komada softvera preko dodataka za iUređaje pa sve do ručnih satova. Gdje im je zapelo? Kako gdje. U nekim projektima tvorcima su trebale godine da bi rekli kako je projekt konačno propao, neki i dalje vjeruju da će biti dovršeni nakon niza odgoda i potrage za još financijskih sredstava, dok drugi jednostavno krive nestrpljivu zajednicu podupiratelja za propadanje projekata - pritom pokupivši sav novac. Bilo je, doduše, i onih koji su obećali vratiti novac Kickstarterovim financijerima, bez posebnih planova...

Priče o kampanjama na Kickstarteru znaju biti burne, i to ne nužno u pozitivnom smislu. Usprkos planiranom financiranju i podršci Kickstarter-zajednice, neki projekti propali su s desetak tisuća dolara na računu, a neki su potrošili i stotine tisuća dolara. Platforma za prikupljanje sredstava pravno je potpuno ograđena od većine mogućih situacija pa je svako ulaganje tehnički prava kocka za korisnike.


'Supersigurni Crypteks USB' trebao je koristiti vrhunsku podatkovnu enkripciju u minijaturnom paketu, uz prilagodljivu bravu. Projekt je neslavno propao nakon višestruko viših primanja za projekt nego što se to tražilo. Za financiranje je bilo potrebno 12 tisuća dolara, a projekt je prikupio gotovo 200 tisuća. Prvi problemi pojavili su se navodno zbog međunarodnih narudžbi i slanja poštom. Tjedni su se pretvorili u mjesece, a podupiratelji kampanje u rukama su još uvijek imali tek virtualne račune - umjesto gotovog proizvoda. Priča je stigla u medije neko vrijeme nakon kampanje, a na kraju se otkrilo da je riječ o prevari. U igru su se uključili i odvjetnici, a situacija do danas nije razjašnjena u potpunosti.

Neki projekti, poput Montrex Watcha, ručnog sata naizgled su jednostavno imali probleme s proizvodnjom nakon što su naletjeli na kudikamo veću podršku od očekivane. Od traženih sedam tisuća dolara, ovaj projekt sakupio je više od 60 tisuća, uz 166 podupiratelja. Detaljnija priča pak otkriva elemente koji bi sami po sebi bili zastavica upozorenja - posebno u komentarima. Autor projekta, vlastitim riječima, 'emocionalno se slomio', a 'cyberbullying financijera doveo je do trajne štete na brendu Montrex' te je projekt otkazan. Djelomično. Neki od podupiratelja na kraju su (i navodno) dobili svoj ručni sat, dok je mnogim nezadovoljnicima zbog gubitka novca tek ostalo žaliti se u komentarima projekta...

Zbog otvorene prirode Kickstartera, problemi su vrlo izgledni, no tu i tamo platforma se ipak umiješa u poslovanje. Samo nekoliko minuta prije nego što je prevarantski projekt Kobe Red Beef Jerky pobjegao sa 120 tisuća dolara na računu, otkazali su ga izravno s Kickstartera - nakon što je postalo potpuno jasno da je riječ o prevari.

Kako je ranije bilo riječi, igre su poseban segment na Kickstarteru. Poznata lica iz svijeta razvoja igara, radi neovisnosti, nerijetko se odluče na financiranje ove vrste kako bi svoje projekte mogli i dovršiti. Dok je uspješnica bilo dosta, uz prikupljene milijune dolara, sasvim je jasno da će tako unosna kategorija postati zgodnom i za prevarante - ili one koji se jednostavno nisu mogli nositi s teretom tisuća financijera.

The Doom That Came To Atlantic City nikad nije došao. Za projekt se tražilo svega 35 tisuća dolara, prikupljeno je 123 tisuće dolara i... lako je za pogoditi - otkazan je. Ekipa koja je stajala iza razvoja igre zapravo je priznala kako nije tražila financije za igru, već za pokretanje igre. Autor je prikupljena sredstva iskoristio kako bi napravio kompaniju, a ne igru. Usprkos obećanjima za povrat novca podupirateljima, mnogi na to čekaju i danas - tri godine nakon što je projekt uspješno financiran. Rješenja po svoj prilici nema - ili podignuti privatnu tužbu ili čekati koje desetljeće.

Poseban je fenomen bio projekt Yogventures koji je sredinom 2012. prikupio 568 tisuća dolara. Zbog internih prepiranja slavne YouTube-ekipe, igra je otkazana. Cijela drama može se pročitati na ovom linku

Osnovni savjet kod projekata na Kickstarter jest taj da prije ulaganja novca valja detaljno provjeriti o kome je riječ - tko točno stoji iza projekta, po čemu su poznati te barem pokušati okvirno procijeniti kolika je šansa za realizaciju nečega. Naposljetku, čak i kada je riječ o poznatima (posljednji primjer), ne postoje garancije da će projekt nakon uspješnog financiranja ispuniti obećanja, niti da će se novac vratiti u ruke.