TAAVI KOTKA

Otac e-Estonije poručio Hrvatima: 'Možda se i ne morate mijenjati, tim bolje za nas'

27.04.2018 u 13:43

Bionic
Reading

'Digitalna transformacija je vrlo jednostavna. Možete kopirati tuđa rješenja koja su dobra za vas. Ali, morate znati zašto se u nju upuštate. Čini mi se kako Hrvatska nema odgovor na to pitanje', poručuje arhitekt estonskog digitalnog čuda

Estonija uživa ugled jedne od digitalno najnaprednijih država svijeta, u kojoj se na izbore ide digitalno, tako predajete i poreznu prijavu, a možete i postati njen virtualni državljanin. Za to je u velikoj mjeri zaslužan Taavi Kotka, koji je bio gost 18. izdanja Microsoftove poslovno-tehnološke konferencije WinDays, nedavno održane u Poreču.

Danas 39-godišnji programer i serijski poduzetnik iz gradića na jugoistoku Estonije prvo je računalo dobio kad mu je bilo 12 godina. Dok je na njemu igrao igre zanosio se idejom o karijeri hakera. Studirao je informacijske tehnologije, ali studij je napustio kako bi počeo raditi kao programer.

U tvrtki Webmedia (danas Nortal) zaposlio se 2000. godine. Šest godina kasnije pod njegovim je vodstvom ta kompanija postala najveća estonska IT tvrtka.

No, Kotka je prodao svoj udio u toj tvrtci 2012. godine. 'To mi je donijelo hrpu novca', rekao je tportalu, 'ali sam morao i potpisati ugovor s klauzulom o zabrani tržišnog natjecanja.

'Htio sam učiniti nešto za svoju zemlju'

Kako je Estonija mala zemlja u kojoj svi sve znaju, to se pročulo. Ministar gospodarstva ponudio mi je da prijeđem u državni sektor. Mogao sam ili prihvatiti ili početi raditi nešto sasvim deseto ili ne raditi ništa. Prihvatio sam državni posao jer sam htio učiniti nešto za svoju zemlju.'

Glavni dužnosnik zadužen za informatiku u estonskoj vladi postao je 2014. Već njegov prvi potez bio je smion. Uveo je pravilo prema kojem se sve javne IT sustave treba ponovno izgraditi svakih 13 godina.

Rezon je bio kako su javna tijela podložna korupciji ako ih se predugo pusti da se uljuljkaju. Pravilo kojeg se dan-danas pridržavaju sva estonska ministarstva za posljedicu je, između ostalog, imalo smanjivanje troškova održavanja.

'U vrijeme kad sam preuzeo tu dužnost Estonija je već bila 20 godina u digitalnoj transformaciji, tako da sam zatekao manje-više gotova rješenja. Stoga sam htio izazvati sustav, potaći državne službenike da budu ambiciozniji.

Mijenjao sam ustroj državnog aparata kao što bih učinio s bilo kojom drugom organizacijom. Postavio sam ciljeve, osmislio strategiju, domislio se kako to financirati i bacio se na posao. Državni i javni sektor nisu toliko drukčiji od privatnog da se ne mogu primijeniti ista ili slična načela', uvjeren je Kotka.

Kopirajte dobra tuđa rješenja

Ideja uspostave estonskog elektroničkog državljanstva postojala je i prije no što se Kotka počeo njome baviti. No, bila je namijenjena poslovnim ljudima i diplomatima. Kotka je to proširio na sve zainteresirane, obećavši kako će do 2025. godine biti 10 milijuna e-Estonaca. Gotovo deset puta više od sadašnjeg broja stanovnika.

Otpora je bilo i još uvijek ih ima, rekao je Kotka. 'No, uvijek ima onih koji su nezadovoljni, koji gunđaju i kritiziraju', dodao je, 'Ima ljudi u Estoniji koji su uvjereni kako smo uspavani i zaostajemo za svijetom.'

Što bi preporučio hrvatskoj Vladi, koju veliki posao digitalne preobrazbe tek očekuje? 'Digitalna transformacija je vrlo jednostavna zadaća. Podsjeća na igranje strateške računalne igre Civilizacija: morate povlačiti određene poteze u određeno vrijeme kako biste polučili željeni učinak. Tek kad su stvari dobro postavljene i uhodane na jednoj razini krećete dalje.

U vrijeme kad je prolazila kroz taj proces Estonija se nije imala na koga puno ugledati. Hrvatska to može jer je u međuvremenu više zemalja prošlo kroz taj proces. Možete ih kopirati, odabrati rješenja koja su dobra za vas.

  • +6
Atmosfera na konferenciji WinDays 18 - drugi dan Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Treba ostaviti prostora i za promašaje

Ali, prije no što se u to upustite morate odgovoriti na važno pitanje: Zašto to radite? Zašto želite digitalnu transformaciju i što želite njome postići? Čini mi se kako Hrvatska još nema jasan odgovor na to pitanje. Možda vam je dobro ovako kako je sad? Ako jest, zašto bi se mučili s promjenama?

Jednom kad nađete odgovor na to pitanje zašto inženjerima će biti lako osmisliti odgovarajuća rješenja. Vlada treba postaviti osnovna pravila i infrastrukturu, pa pustiti svakom sektoru neka u miru, bez previše petljanja, napravi najbolje što može.

Pripremite se na to da rješenja u prvom izdanju neće biti savršena, možda čak ni dobra. Ostavite mjesta za promašaje, stalno inzistirajte na poboljšanjima.

Ili možete ne poduzeti ništa. Bolje za nas - nećete nam biti konkurencija', poručio je Kotka.