PITANJE JE SAD

Kako će Hrvatska bez digitalnih vještina?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 25.04.2018 19:50
  • Objavljeno 25.04.2018 u 19:50
tportal

Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Nešto manje od pola naših sugrađanki i sugrađana ne posjeduje ni osnovne digitalne vještine, upozorio je državni tajnik za digitalno društvo tijekom konferencije WinDays

Anke den Ouden, glavna direktorica Microsofta za regiju srednje i istočne Europe, i Tatjana Skoko, direktorica Microsofta za Hrvatsku i BiH, zajednički su službeno otvorile konferenciju WinDays 18.

Den Ouden je, između ostalog, poručila kako su podaci su valuta budućnosti čiji značaj raste. Sve prisutnija i sve manje vidljiva tehnologija morat će se nositi sa sve većim zahtjevima, poput onih koje donosi nadolazeća Opća uredba o zaštiti osobnih podataka.

  • +6
  • +3

Atmosfera na konferenciji WinDays 18 - drugi dan

Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Uz podatke, izdvojila je još dva trenda kao ključna: mobilnost i računalstvo u oblaku. Pobjednice će, ustvrdila je, biti one tvrtke koje će se najbrže kretati prema ekonomiji temeljenoj na umrežavanju, ali i koje će znati privući i zadržati najkvalitetnije stručnjake.

Phillipe Rogge, Microsoftov regionalni predsjednik za srednju i istočnu Europu, naglasio je kako je sad pravo vrijeme za prepoznavanje i iskorištavanje prilika koje digitalizacija nudi.

Iznio je procjenu konzultantske kuće PwC prema kojoj će globalna digitalna ekonomija do 2025. godine dostići vrijednost od 100 bilijuna američkih dolara. Za uspjeh će biti najvažnije dobro ukomponirati pet komponenti: umjetnu inteligenciju, digitalnu kulturu, upravljanje podacima, računalstvo u oblaku i odnos s partnerima.

Budućnost će, prema njegovim riječima, karakterizirati kombinacija inteligentnog računalstva u oblaku i inteligentnog ruba (spoj fizičkog i digitalnog svijeta za poslovne alate koji podržavaju donošenje odluka u realnom vremenu).

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je kako 45 posto građana Hrvatske nema osnovne digitalne vještine, a tek osmina ih koristi servise koje nudi sustav e-Građani. 'Kako razvijati gospodarstvo i javnu upravu bez osnovnih digitalnih vještina?', retorički se upitao Gršić.

Mark van Rijmenam, osnivač distributivne platforme dscvr.it i tvrtke Datafloq, prognozirao je kako je digitalna kriptovaluta bitkoin osuđena na neuspjeh jer je spora, skupa, centralizirana i loša po okoliš. Tko će ju naslijediti? Neka od postojećih 1.600 kriptovaluta ili neka koja će se tek pojaviti.

Što se tehnologije blockchaina tiče, Estonija ju je testirala za potrebe glasovanja online, Dubai bi ju trebao u potpunosti preuzeti i implementirati do 2020. godine, a Ukrajina istražuje kako ju upotrijebiti za transparentnije korištenje zemljišnih knjiga, dok u investicijskoj banci UBS razvijaju svoju inačicu digitalne gotovine temeljem blokchaina.

Van Rijmenam je kao prednosti naveo povećanu transparentnost, mogući porast broja financijskih proizvoda i usluga, instant plaćanja, manju mogućnost pogrešaka, poboljšanje optimizacije kapitala, smanjene rizike zbog brzine transakcije i poboljšana izvršavanje ugovora.

  • +10
  • +7

Atmosfera na konferenciji WinDays 18

Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Tomislav Tipurić (Microsoft) upozorio je sudionike konferencije kako će dolaskom kvatnnih računala sve što je temeljeno na standardnoj enkripciji pasti u vodu. Ta će računala također biti neusporedivo brža i snažnija od sadašnjih. Kad ih možemo očekivati? Za desetak godina, očekuje Tipurić.

Jeremy White, izvršni urednik američkog časopisa i portala Wired, ponudio je niz primjera kako se umjetnu inteligenciju koristi u razne svrhe te kako će ju biti moguće koristiti u poslovne svrhe. Istaknuo je kako računalni sustavi koji procjenjuju koji će pacijenti umrijeti za pet godina danas imaju približno istu stopu pouzdani kao i ljudi liječnici, a tehnologije prepoznavanja lica i glasa napreduju ogromnim koracima naprijed.

Tradicionalnom humanitarnom akcijom tjekom konferencije WinDays 18 bit će prikupljena sredstva za udrugu Put u život, u kojoj će ih utrošiti za terapiju namijenjenu djeci s posebnim potrebama.

Svečanost otvorenja ujedno je označila početak tehnološkog dijela konferencije WinDays 18. Do 27. travnja, kada će konferencija završiti, očekuje kako će biti održano još oko 140 predavanja.

Više: WinDays 18

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!