WINDAYS 18

Kad je digitalna transformacija u pitanju, Hrvatska se može ugledati u - Sloveniju

25.04.2018 u 15:12

Bionic
Reading

'Počinjati iznova svake četiri godine strahovito je rasipanje. Trebamo se fokusirati na dva-tri područja u kojima ćemo biti među najboljima. Najjeftinije je kopirati dobre prakse diljem svijeta', poručio je regionalni Microsoftov direktor za digitalnu transformaciju

Poslovni dio konferencije WinDays 18 završio je panel raspravom tijekom koje se tražilo odgovor na pitanje je li vizija Hrvatske kao poslovnog tehnološkog tigra potencijal ili bajka.

Regionalni direktor za digitalnu transformaciju Microsofta u regiji srednje i istočne Europe Ivan Vidaković rekao je kako smo društvo koje ima potencijal, ali ne radi dovoljno kako bi ga realiziralo jer nema jasnu viziju i konsenzus oko toga kako se želi razvijati.

  • +10
Atmosfera na konferenciji WinDays 18 Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

'Počinjati iznova svake četiri godine strahovito je rasipanje. Trebamo se fokusirati na dva-tri područja u kojima ćemo biti među najboljima. Najjeftinije je kopirati dobre prakse diljem svijeta', poručio je Vidaković. Kao primjer je naveo Sloveniju koja želi biti prepoznata kao država u kojoj se razvija tehnologija blockchain i spremna je uložiti 350 milijuna američkih dolara u to.

Trebamo se, dodao je, osloniti na jake tvrtke, stvoriti jak sustav podrške startupovima te sustav koji će privlačiti izravna strana ulaganja, kao i odmaknuti se od rentijerskog načina razmišljanja kakvog potiče turizam, srediti stanje u obrazovanju i pravosuđu...

Predsjednik uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić upozorio je na opasnost odlaganja važnih odluka. 'Čak i kad se dogovorimo oko bitnih reformi nitko ne želi preuzeti odgovornost zbog kritika', rekao je.

Poduzetnik Nenad Bakić smatra kako smo kao društvo u 'stanju stabilnog pesimizma i otpora promjenama'. 'Za razliku od većine Europljana, Hrvati ne misle kako su za uspjeh bitni rad i obrazovanje već političke veze i sreća. Dok se to ne promijeni nećemo naprijed', naglasio je.

Država mora preuzeti odgovornost

Država mora preuzeti odgovornost, uvjerena je Maja-Marija Nahod iz Ministarstva graditeljstva. 'Vlada je svjesna u kakvoj se situaciji nalazimo. Nastojimo postati čim bolji čim prije. Možemo puno postići malim pomacima. Ključno je napraviti što više koraka naprijed u što kraće vrijeme', uvjerena je Nahod.

Upitana kako spriječiti da strategije prestanu biti tek mrtvo slovo na papiru Nadoh je rekla kako se trebamo prestati vrtjeti u krug i uključiti sve koji mogu dati doprinos. 'Strašno nam nedostaje stručnjaka koji znaju upravljati i poduzetničkog duha u državnoj upravi', naglasila je te dodala kako ne treba ponavljati greške poput pumpanja jedne velike tvrtke preko svake mjere naspram više manjih.

Drugi dan konferencije WinDays 18 obilježila su također predavanja o ulozi umjetne inteligencije u razvoju poslovanja i budućnosti obrazovanja te utjecaju tehnologija kao što su blockchain i kvantno računalstvo na poslovanje.

Zatvarajući poslovni dio konferencije direktorica Microsofta za Hrvatsku i BiH Tatjana Skoko naglasila je kako smo na početku revolucije koja temeljito mijenja način na koji radimo i živimo. Preživjet će tvrtke koje na vrijeme preobraze cjelokupno poslovanje i promjene kulturu svojih organizacija kako bi privukle najbolje talente.

'Prilike su pred nama. Prepoznajmo ih kako bi dodatni ubrzali gospodarstvo, podigli konkurentnost i zadržali mlade u Hrvatskoj', poručila je Skoko.

Preostala dva dana bit će posvećena raznim aspektima tehnoloških rješenjima.