prvi u hrvatskoj

Hrvatski Telekom ima novu mrežu za internet stvari koja će povezivati milijune uređaja

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 26.04.2018 11:30
  • Objavljeno 26.04.2018 u 11:26
Ivan Visković, Tomislav Kosanović i Tomislav Sladonja (Hrvatski Telekom)

Ivan Visković, Tomislav Kosanović i Tomislav Sladonja (Hrvatski Telekom)

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Mrežna tehnologija Narrowband IoT trebala bi omogućiti povezivanje iznimno velikog broja uređaja uz niske troškove i bez potrebe za središnjim uređajem na koji se spajaju

Hrvatski Telekom predstavio je tijekom konferencije WinDays 18 novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT). Tehnologija je namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za stalnom povezanošću s mrežom i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom.

  • +6
  • +3

Atmosfera na konferenciji WinDays 18 - drugi dan

Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Ova tehnologija bi trebala u kratkom roku omogućiti iznimno velik broj povezanih IoT uređaja na hrvatskom tržištu te hrvatskim IT tvrtkama osigurati preduvjete za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište. U HT-u procjenjuju kako će do 2020. godine u Hrvatskoj takvih uređaja biti na milijune, a u svijetu i do 30 milijardi.

Pogodna je za primjenu u rješenjima namijenjenima poslovnim i privatnim korisnicima kao što su sustavi za pametno parkiranje, upravljanje otpadom, praćenje kvalitete zraka, praćenje stvari i pošiljaka, pametna brojila, pametni dom, praćenje zdravstvenog stanja, lociranje članova obitelji, kućnih ljubimaca i imovine...

Kako je istaknuo Tomislav Kosanović, voditelj odjela za razvoj poslovnih usluga u HT-u, prednosti nove tehnologije očituju se u niskim troškovima te jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu. Drugim riječima, nije potrebna instalacija i održavanje lokalnih mreža.

Zbog niske razine potrošnje energije uređaji pogonjeni ovom tehnologijom mogu u optimalnim uvjetima raditi i do deset godina bez potrebe za mijenjanjem baterije.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Ova je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru.

'Garantirana je i dugoročna opstojnost standarda s obzirom da su se za NB-IoT tehnologiju kroz dugoročnu strategiju poslovanja opredijelili svi veliki telekom operatori', naglasio je Kosanović.

Ustvrdio je kako će upravo zato mnogi dobavljači IoT rješenja implementirati NB-IoT kao primarnu komunikacijsku tehnologiju pri razvoju svojih rješenja, što će osigurati dugovječnost ove tehnologije te generirati potražnju za NB-IoT uređajima i na taj način sniziti njihovu cijenu. Poslovni i privatni korisnici IoT rješenja neće trebati dodatno ulagati u postavljanje i održavanje mreže što će značajno smanjiti rizik ulaganja i cjelokupnu investiciju.

  • +10
  • +7

Atmosfera na konferenciji WinDays 18

Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

NB-IoT mrežu odlikuje odlična rasprostranjenost i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima (npr. u podrumima), što je posebno bitno za specifične primjene poput pametnih brojila. Kosanović je rekao i kako je razina sigurnosti i pouzdanosti sukladna globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama. To se odnosi ne samo na sigurnost podataka, nego i ljudi budući je, na primjer, jedna od mogućih primjena NB-IoT tehnologije i u regulaciji prometa.

Nakon uspješno završenog testiranja NB-IoT mreže u gradu Koprivnici tijekom 2017. godine, NB-IoT mreža bit će komercijalno dostupna od 2. svibnja, u prvo vrijeme za poslovne korisnike.

HT je prvi telekom operator u Hrvatskoj koji nudi ovu mrežu temeljenu na tehnologiji LTE, kao i jedan od prvih u Europi i svijetu. Kosanović je rekao kako više hrvatskih tvrtki već razvijaju rješenja i proizvode koja će koristiti NB-IoT mrežu, koja se po kvaliteti mogu mjeriti s europskim i američkim te kako će im HT preko Deutsche Telekoma pomoći u proboju na inozemna tržišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!