tportal doznaje

Osječka Orqa jedina je u svijetu dronova koja ima sve komponente za njihovu proizvodnju, a uskoro će predstaviti i svoj prvi dron

19.11.2022 u 21:04

Bionic
Reading

U samo pet godina, koliko postoji, osječka tvrtka Orqa u nekoliko je navrata potvrdila status tvorca najboljih videonaočala za upravljanje dronovima na svijetu koje su, samo godinu nakon što je tvrtka osnovana, 2019., prodane u više od 50 zemalja u nekoliko tisuća komada. A kako je sve počelo? Prije nego su osnovali tvrtku, direktori Srđan Kovačević, Vlatko Matijević i Ivan Jelušić počeli su kao ambiciozni inženjeri koji su radili na istraživanju i razvoju različitih hardverskih rješenja za klijente diljem svijeta. Zatim su 2018. osnovali Orqu i predstavili svoje videonaočale, koje se i danas, u svojoj drugoj generaciji, smatraju najboljim proizvodom u toj kategoriji

'Videonaočale služe da pilot koji upravlja dronom stavljanjem naših naočala na glavu ima osjećaj kao da sjedi u samoj pilotskoj kabini, odnosno u prvom licu (FPV) upravlja bespilotnom letjelicom. Sve proizvodimo u Hrvatskoj, a naše videonaočale i ostalih 20-ak proizvoda, uglavnom komponente koje su glavne sastavnice dronova, nose oznaku 'made in Croatia', čime se jako ponosimo.

Ta činjenica je jedinstvena prednost u odnosu na našu konkurenciju – naime sva konkurencija koju imamo u području videonaočala i ključnih komponenti za upravljanje dronovima dolazi iz Kine, a mi smo jedina nekineska tvrtka s takvim proizvodima', govori nam Jelušić, direktor prodaje i razvoja poslovanja u Orqi.

Čak je i azijsko tržište to prepoznalo – Japan i Južna Koreja su među najbrže rastućim Orqinim tržištima. Jelušić nam pritom pojašnjava da osim što njihove naočale za upravljanje dronovima imaju odlične performanse i izrađene su od najkvalitetnijih materijala i dijelova, također su vizualno privlačne azijskom tipu kupca, kojemu je vrlo važan izgled proizvoda. 'Bez obzira na cijenu i podrijetlo, imamo velik uspjeh u prodaji i razvoju u Aziji', kaže Jelušić.

No najveće tržište im je američko, odnosno Sjedinjene Države (SAD), i to po broju klijenata, količini isporučenih naočala te udjelu u ukupnim prihodima tvrtke. Drugo najveće je europsko tržište, točnije Francuska, Njemačka i Velika Britanija, no u Orqi su ipak najponosniji na svoju vjernu publiku na domaćem terenu.

Piloti fanovi

'Postoji zajednica pilota dronova u Hrvatskoj i nemali broj hrvatskih pilota koristi naše proizvode. To je naša najvjernija i najbolja publika koja ujedno predstavlja naše najveće fanove, koji advociraju za naša rješenja i proizvode i u drugim zajednicama, ne samo lokalnim', kaže Jelušić.

Sustav Vegvisir estonsko-hrvatskog startupa Defensphere

Još jedna važna inicijativa čiji je Orqa dio je Defensphere, estonsko-hrvatski startup koji izrađuje rješenja na tržištu obrambenih tehnologija. Početkom 2021. s estonskim partnerima osnovali su startup koji razvija napredna rješenja u području 'situacijske svijesti za oklopna vozila'. U toj su specifičnoj niši debitirali sustavom Vegvisir, namijenjenom oklopnim vozilima, čijoj posadi omogućuju vidljivost bojišnice bez izlaska posade iz vozila kako bi provjerila okruženje.

To je prvi sustav namijenjen oklopnim vozilima koji bi za vizualizaciju koristio FPV videonaočale. Riječ je o inovativnim sustavima kamera, senzora i algoritmima koji sintetiziraju slike s kamere. Pomoću videonaočala koje se na stave na glavu, odnosno kacigu, članovi posade imaju pregled mješovite stvarnosti okruženja, a uz to mogu prepoznati objekte udaljene i do deset kilometara. Oružane snage diljem svijeta njihovi su ciljani krajnji korisnici.

'S razvojem Vegvisira počeli smo prošle godine i trenutno prvi potencijalni klijenti testiraju naš sustav. Očekujemo da ćemo za godinu dana proširiti otisak na tržištu jer će tek tad rješenje biti spremno za potpunu komercijalizaciju', kaže Jelušić.

Akvizicijom švicarske tvrtke ImmersionRC do svjetskog lidera u svojoj niši

Krajem travnja ove godine Orqa je (ponovno) potvrdila status svjetskog lidera u području razvoja tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) stjecanjem 100 posto udjela u švicarskom ImmersionRC-u, čime je došlo do jedne od najvažnijih poslovnih akvizicija u industriji FPV dronova.

'Akvizicijom tvrtke ImmersionRC postali smo jedina tvrtka u svijetu dronova koja u vlastitom portfelju ima sve komponente da složi dron. Osim što smo postojećem portfelju pridružili 15-ak proizvoda tvrtke ImmersionRC, napravili smo stratešku prekretnicu s portfeljem ključnih komponenti od kojih se sastavljaju male besposadne letjelice', pojašnjava Jelušić. Bivši direktor tvrtke ImmersionRC Anthony Cake preselio se u Osijek te se Orqi pridružio kao glavni direktor za tehnološke inovacije.

Glavni ured tvrtke i centar za razvoj nalaze se u Osijeku dok u Zagrebu imaju manji ured za razvoj softvera, uz podružnice u Americi i Estoniji. Već nekoliko godina zaredom udvostručuju prihode, a očekuju da će ih ove i više nego udvostručiti.

Nedavno su započeli suradnju s ADK-om d.o.o. i AKD-Zaštitom d.o.o., liderom u području identiteta i sigurnosti, s kojima će raditi na sustavu BodyCam, u cijelosti razvijenom u Hrvatskoj. Sustav se sastoji od osobne kamere pričvršćene na odoru službene osobe koja kontinuirano snima videozapis na internu memoriju kamere, a čiji sadržaj se po završetku smjene pohranjuje na centralni sustav. Naglasili su tad iz Orqe da će 'svi potencijalni korisnici moći integrirati BodyCam u svoje poslovanje i operativne procedure koje za cilj imaju povećanje sigurnosti građana i klijenata'.

'U idućoj godini izbacit ćemo nekoliko novih proizvoda. Jedan od njih je nedavno najavljeno rješenje za javnu sigurnost – BodyCam – koje će pravi izlazak na tržište doživjeti iduće godine.

Usto se želimo profilirati kao tvrtka koja proizvodi gotova rješenja, ne samo komponente – stoga možete očekivati da ćemo u narednom razdoblju predstaviti i svoj prvi dron, koji trenutno razvijamo', otkriva nam Jelušić.

Njihov tim, koji čine studenti, stalno zaposleni i vanjski suradnici, čini više od 60 zaposlenih, mahom razvojni inženjeri. S pronalaskom kvalitetnog kadra dosad nisu imali problema, kaže, a u prilog tome zasigurno ide činjenica da Osijek nudi sve potrebno za kvalitetan život, uz IT zajednicu koja se ubrzano razvija i raste.

Osijek vs. Zagreb

'Osijek je specifična sredina te nemamo problema s pronalaskom talentiranog kadra koji ima vještine i znanje za nišu kojoj pripadamo. Primarno uzimamo studente s osječkog Sveučilišta i u pravilu tražimo mlade i sposobne inženjere koji se mogu brzo prilagoditi, pratiti tehnološke trendove i koji, naravno, žele nova znanja.

Uz to je Osijek sjajan grad za život te s manjom plaćom nego u Zagrebu imate istu kvalitetu života. U Osijeku vam je sve nadohvat ruke. Nedavno smo radili usporedbu troškova života – s plaćom od 15.000 kuna u Zagrebu imate podjednaku kvalitetu života kao u Osijeku s 10.000 kuna plaće', zaključuje Jelušić.