PRIRODNO RJEŠENJE

Nadutost i osjećaj nelagode u trbuhu imaju lijeka: Počnite češće jesti ove namirnice

22.10.2025 u 10:07

Bionic
Reading

Mnogi muku muče s nadutošću, a pet jednostavnih namirnica mogu potaknuti probavu i brzo smanjiti napuhnutost te osjećaj težine u trbuhu. Stoga ih je dobro češće uključiti u prehranu

Nadutost i osjećaj nelagode u trbuhu sve su češći problem koji mnogima remeti ritam dana, a liječnici procjenjuju da gotovo svaki sedmi Amerikanac tjedno osjeti neugodno nadimanje. Najčešći je uzrok višak plinova u probavnom sustavu – jednostavno rečeno, sadržaj 'stoji' u crijevima i fermentira te se doslovno oglašava.

Napuhnutost može nastati zbog prejedanja, brzog jedenja ili netolerancije na određene namirnice, ali ponekad je i znak ozbiljnijih tegoba poput sindroma iritabilnog crijeva ili kroničnog zatvora, pa se u pravilu povlači kroz nekoliko sati do nekoliko dana. No tu je i dobra vijest: promišljen izbor namirnica u smočnici i hladnjaku može pružiti brzo olakšanje. Uvođenjem ovih namirnica u svakodnevnu rutinu prehrane moguće je ublažiti napuhnutost, bilo da je riječ o posljedicama obilnijeg obroka ili osjetljivijeg probavnog sustava.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Freepik

Ovo je pet namirnica koje učinkovito smanjuju napuhnutost.

Batat

Batat je jesenski klasik vrijedan stalnog mjesta u kuhinji jer je bogat vlaknima koja potiču redovitu probavu i smanjuju rizik od zastoja. Jedan srednje velik batat sadrži približno četiri grama vlakana, a ujedno je i dobar izvor kalija, koji pomaže u ravnoteži tekućina u organizmu. Takva kombinacija vlakana i elektrolita pridonosi lakšem prolasku stolice i manjoj osjećaju težine.

Lubenica

Uz dovoljan unos vlakana, pravilna hidracija ključna je za smanjenje napuhnutosti jer omekšava stolicu i olakšava pražnjenje. Lubenica, s vrlo visokim udjelom vode, pomaže održati probavni sustav 'u pokretu' i prevenirati nelagodu nakon obroka. Osim kao desert, može se poslužiti i u salatama kako bi se povećao ukupni unos tekućine hranom.

Celer

Celer spaja najbolje od oba svijeta: iznimno je bogat vodom i sadrži dozu vlakana koja dodatno podupire probavu. Zbog svoje lagane strukture i hidratantnog profila može biti dobar izbor umjesto povrća koje kod nekih često izaziva plinove, poput brokule ili cvjetače. Kao praktičan međuobrok, dobro se slaže s namazima s nižim udjelom soli.

Jogurt

Jogurt sadrži korisne bakterije, probiotike, koji pomažu uravnotežiti crijevnu mikrobiotu i olakšati probavu. Sličan učinak imaju i druge fermentirane namirnice, primjerice kimchi, kombucha i kiseli kupus, pa se mogu rotirati prema preferencijama. Poželi li se slađi obrok, jogurt se može kombinirati s voćem, uz oprez kod vrsta s višim udjelom fruktoze koje nekima pojačavaju nadutost.

Ananas

Ananas je prirodan izvor bromelaina, enzima koji razgrađuje proteine i tako može olakšati probavu te smanjiti osjećaj težine nakon jela. Kod osoba kojima okus ili tekstura ananasa ne odgovara, papaja je prikladna alternativa jer sadrži sličan enzim s usporedivim učinkom. Uključivanje ovih plodova u međuobrok ili desert može pružiti diskretno, ali korisno olakšanje.